Archief

 • GRAS

  1 jan - 31 jan

  Voor ‘Stad in Conflict’, een essay- en verhalenbundel op architectonische grondslag, lieten de auteurs zich inspireren door de diversiteit aan conflicten die zo eigen is aan de stad. Het boek is in januari 2012 de hele maand met korting te bestellen bij GRAS Uitgevers.
 • GRAS

  21 sep

  Een paar jaar terug popte de term ‘Creatieve Stad’ ineens op in beleids- en cultuurnota’s van talloze Nederlandse gemeenten. Amersfoort, Den Haag, Leiden, Groningen: allemaal profileren ze zich als hét centrum voor creativiteit – een nieuwe impuls voor de stedelijke economie. De economische crisis zorgde voor een extra impuls. Termen als ‘Tijdelijk Ruimtegebruik’ en ‘De Tussentijd’ passen in het beeld van ‘de creatieve industrie’ als redder in tijden van leegstand en braakliggende terreinen.
 • GRAS

  11 okt

  Samen met het HISTORISCH CENTRUM LEEUWARDEN en met collega-architectuurcentrum ARK FRYSLAN werkte GRAS aan een nieuwe uitgave van ‘Leeuwerden de hooftstadt van Frislant’: een stadsplattegrond van het Leeuwarden van het jaar 1603. De kaart wordt op donderdag 11 oktober gepresenteerd tijdens een lezing van sociaal geograaf en carthografie deskundige MEINDERT SCHROOR. 
 • GRAS

  1 nov

  “Als ik een telefoon, computer, en een fiets heb, kan ik me overal vestigen.” Binnen grote steden zijn creatieve bedrijven vaak geclusterd in een beperkt aantal gebieden. Wereldwijd willen veel steden zulke creatieve zones ontwikkelen. Wat blijkt? Veel creatieve werktaken worden ervaren als behoorlijk “foot-loose”, ofwel plaats-onafhankelijk: “Als ik een telefoon, computer, en een fiets heb, kan ik me overal vestigen.” Maar hun directe omgeving vinden creatieve ondernemers wel belangrijk, omdat beeldkwaliteit, sfeer en creatieve reputatie van de buurt hun produktiviteit vergroot.
 • GRAStip

  10 jan - 14 feb

  Tijdens iedere masterclass staat één facet van organische stedelijke ontwikkeling centraal. U krijgt les en gaat in gesprek met experts die hun sporen hebben verdiend in de praktijk van de organische stedelijke ontwikkeling. De masterclasses vinden plaatst van 13.00 uur tot 17.00 uur en worden gehouden op vier locaties, waar op een bijzondere manier wordt gewerkt aan de stad. Verdieping 
 • GRAS

  10 feb

  Op zondagmiddag 10 februari spreekt Bram Douwes met NNT-regisseur Ola Mafaalani over het nieuwe toneelstuk Misdaad en Straf dat in première gaat. Misdaadverslaggever Rob Zijlstra vertelt over wat hij zoal meemaakt in de Groningse rechtbank en René Duursma neusde in het archief naar bijpassende beelden uit het verleden. Gemeenteraadslid Gabriëlle Copini (D66) vertelt welke plek in de stad wat haar betreft op de schop mag, Jan Doevendans is er met een bericht over stadse natuur en we richten de lens op Beijum, want in Beijum gebeurt van alles...
 • GRAStip

  12 feb

  Toegang leden gratis, niet leden €5/studenten €3
 • GRAS in opdracht

  14 feb

  De rolopvatting van rechters verandert. De rechter is niet meer de traditionele autoriteit die vooral beslist op basis van gezag. Meer en meer zijn rechter probleemoplossers die partijen bijstaan als "case managers". De partijen en hun behoeften komen meer en meer centraal te staan. En ook de vraag wat wérkt in de rechtspraak: wat is effectief? 
 • GRAStip

  1 mrt (Hele dag) - 1 mei (Hele dag)

  In Pleistoscene van de Rotterdamse kunstenaar Geert Mul symboliseren de transformerende beelden de transitie van fossielen, insekten en amfibieën in aardgas en de duurzame alternatieven die daarvoor in de plaats komen. Nu te zien in het Tschumipaviljoen.
 • GRAS

  10 mrt

  De derde editie van de meest stadse talkshow van Groningen! Talkshowhost Bram Douwes ontvangt weer tal van kunstenaars, beleidsmakers, denkers en doeners die vertellen waarmee ze bezig zijn en wat hen bezighoudt.De nieuwe directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm, is er met een meegenomen kunstwerk, gemeenteraadslid Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) vertelt aan welke plek in de stad hij een broertje dood heeft en wat daarvoor in de plaats zou moeten komen.

Pagina's

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
 • LinkedIn logo
 • LinkedIn