Dag van de Architectuur 2014

Eén weekend per jaar draait (bijna) alles in Groningen om architectuur. Bent u (ook) een liefhebber? Stap dan in het weekend van 20 en 21 juni in een bus of op uw fiets, plof in een bioscoopstoel of drink gezellig een borrel tijdens de jaarlijkse Dag van de Architectuur. Te vermoeiend? Ook geen probleem. In aanloop naar de DAG kunt u lekker lui vanuit uw stoel op uw favoriete gebouw stemmen op de site van de Dag van de Architectuur Groningen. Kortom: ga mee, fiets mee, borrel mee, discussieer, bewonder, bekritiseer en stem!

In aanloop naar de Dag van de Architectuur gaat begin juni de Grote Groninger Gebouwenenquête van start. Een vak- en een publieksjury bepalen wat het beste gebouw is dat het afgelopen jaar in de stad is verrezen. Dit jaar zijn er veertien nieuwe gebouwen genomineerd en worden deze potentiële winnaars op 5 juni in deze krant en via dagvandearchitectuurgroningen.nl bekend gemaakt en kan er gestemd worden!

De landelijke Dag van de Architectuur kent ieder jaar een ander thema. Dit keer is dat Mensen maken de Stad. Naar goed gebruik wordt dit thema in Groningen altijd vrij vertaald: Kom van dien Gat en moak Stad! De Groninger editie van de Dag start op vrijdag 20 juni, om klokslag 18:00 uur, met de bekendmaking van de winnaars  van de Grote Groninger Gebouwenenquête. Dit gebeurt dit keer op een wel heel bijzondere plek: in de net opgeleverde en herbestemde Watertoren Noord aan de Noorderbinnensingel.

Een dag later, op de Dag van de Architectuur zelf, zaterdag 21 juni, zijn er weer busrondritten langs de genomineerde gebouwen, is er een fietstocht langs kunst bij en aan gebouwen in de naoorlogse wijken en is er een Herbestemmingswandeltocht langs bankgebouwen die een nieuwe functie hebben gekregen. Groninger Forum vertoont de DAGfilm Antonio Gaudí. De Watertoren Noord, het Infoversum en de DUO & Belastingdienst, de laatste met het nieuwe paviljoen, bieden een speciaal programma waarbij u een kijkje kunt nemen in deze spectaculaire gebouwen. Ook opent de eerste architectenwinkel van Noord-Nederland zijn deuren: diverse architecten zijn daar vanaf 21 juni op zaterdagen beschikbaar om gratis advies te geven over uw bouw- of verbouwplannen. We sluiten het weekend af op maandagavond 23 juni met de tweede DAGfilmJerusalema in VeraZienema. 

Kortom, een weekend om nu alvast in de agenda te noteren!

Het volledige programma – inclusief een overzicht van alle genomineerde gebouwen – staat vanaf donderdag 5 juni online. Via de dagvandearchitectuurgroningen.nl kunt u hier ook stemmen en informatie vinden over opgave en eventuele kosten.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1150","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"640"}}]]

En we kunnen alvast een geheimpje verklappen: een aantal bijzondere gebouwen,  normaal bijna nooit voor het grote publiek toegankelijk, opent tijdens De DAG de deuren. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent Dag van de Architectuur Groningen 2014, wanneer je je kunt opgeven, etc. kijk dan op facebook of volg ons op twitter.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn