Debat- de creatieve stad

Een paar jaar terug popte de term ‘Creatieve Stad’ ineens op in beleids- en cultuurnota’s van talloze Nederlandse gemeenten. Amersfoort, Den Haag, Leiden, Groningen: allemaal profileren ze zich als hét centrum voor creativiteit – een nieuwe impuls voor de stedelijke economie. De economische crisis zorgde voor een extra impuls. Termen als ‘Tijdelijk Ruimtegebruik’ en ‘De Tussentijd’ passen in het beeld van ‘de creatieve industrie’ als redder in tijden van leegstand en braakliggende terreinen.

Maar wat heeft die creatieve industrie ons tot nu toe eigenlijk gebracht? Hoe maakbaar is een creatieve stad en hoe ondernemend zijn die creatieven? Hangt de helft niet toch aan een subsidie-infuus? Of zijn dat populistische praatjes en brengt de creatieve industrie ons precies datgene waarop we gehoopt hadden – en meer. En waarom noemen we iets tijdelijk wanneer we juist hard toe zijn aan duurzaamheid en zaken die blijven? Is niet alles tijdelijk? Is het een krachtig nieuw instrument? Of slechts een manier om bestemmingsplanregels te slim af te zijn?

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn