GRAS goes for justice: Rechtbank van de Toekomst

De rechtbank van de toekomst, hoe ziet die er uit? GRAS werkt samen met HIIL om dat te onderzoeken.

De rolopvatting van rechters verandert. De rechter is niet meer de traditionele autoriteit die vooral beslist op basis van gezag. Meer en meer zijn rechter probleemoplossers die partijen bijstaan als "case managers". De partijen en hun behoeften komen meer en meer centraal te staan. En ook de vraag wat wérkt in de rechtspraak: wat is effectief? 

Deze veranderende rol roept ook ruimtelijke vragen op. Voorbeelden: is het nog wel gepast om de rechter op een verhoging te plaatsen in de zittingszaal, of werkt het beter als rechters tussen of naast partijen zitten? Hoe zorgen we binnen het strafproces voor een goede eigen positie voor slachtoffers in de zittingszaal? Is er niet een betere oplossing te vinden dan partijen naar de drukke gang sturen om te kijken of een schikking nog mogelijk is? En hoe zit het met de mogelijkheid om getuigen en experts via nieuwe ICT-mogelijkheden hun bijdrage te laten leveren? 

Voldoende reden te onderzoeken hoe de rechtszaal mee kan groeien met veranderingen in de praktijk van de rechtspraak. Dat doen we met een pilot: binnen een korte periode van excursies, lezingen en ontwerpactiviteiten (2-3 weken) brengen we uitdagingen die spelen tijdens de hedendaagse civiele zitting (voor de familierechter) in kaart - en geven we een antwoord: een ontwerp voor dé rechtszaal van de toekomst. 

In het ontwerpteam: Lambert Kamps, Nicole Lagarde, Anne de Ruyter en GRAS-architect Sandra Grabs. In het team 'juridische bijstand' hebben onder meer Jin Ho Verdonschot van HiiL, Corry van Zeeland en Paul Vlaardingerbroek plaats. Daarnaast zijn we ongelooflijk blij met de geweldige hulp en gastvrijheid van alle medewerkers aan rechtspraak, griffie, facilitair, mediation en bodedienst van de Rechtbank van Utrecht.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn