Lezing Bernard Hulsman: Het Rijtjeshuis

Het rijtjeshuis kan gerust het Nederlandse huis worden genoemd: de meerderheid van de Nederlandse bevolking woont in een rijtjeshuis. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen die Nederland rijk is, zijn rijtjeshuizen. Dit betekent dat naar schatting ruim 10 miljoen van de 17 miljoen Nederlanders bewoners van een rijtjeshuis zijn. 

Niet alleen om kwantitatieve redenen is het rijtjeshuis hét Nederlandse huis. De aaneengeregen identieke woningen, die vaak in een carré staan opgesteld en zo herinneren aan de vorm van een klooster, passen bij het 'gepolder' en de Nederlandse consensus- en overlegcultuur. Ze vormen een gemeenschap van gelijke individuen: iedereen heeft hetzelfde huis maar wel met een eigen voordeur en een eigen huis.

Maar hoe diep het rijtjeshuis ook is verankerd in de Nederlandse cultuur, het heeft een slechte reputatie. Het rijtjeshuis, en zeker de doorzonwoning, staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie.

Deze reputatie is ten onrechte, zo gaat Bernard Hulsman in zijn lezing bewijzen. Hij toont ons niet alleen de wonderlijk grote diversiteit van het Nederlandse rijtjeshuis, maar behandelt ook haar lange geschiedenis die begint in de oude hofjes in de Nederlandse steden.

Bernard Hulsman is architectuurcriticus voor o.a. NRC-Handelsblad. 

De lezing kost €12,50 (€11,00 voor donateurs).

Reserveren wordt aangeraden en kan via Kunst in Zicht of T 050-3188651 (di van 10.00-13.00).

 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn