Lezing: Weissenhofsiedlung Stuttgart

Woensdag 28 maart geeft stedenbouwkundige Tjalling Visser een Kunst in Zicht-lezing over de experimentele woningen die Mies van der Rohe ontwierp voor de Weissenhofsiedlung in Stuttgart. Tjalling Visser doceerde aan de Academie van Bouwkunst in Groningen en was werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

In april bezoekt Kunst in Zicht in het kader van het Jaar van het Europees Erfgoed de steden Straatsburg en Stuttgart. In Stuttgart bevindt zich de vermaarde Weissenhofsiedlung, een overblijfsel van de Werkbund-tentoonstelling uit 1927. 

De woonblokken van de Weissenhofsiedlung werden in de jaren twintig neergezet als experimentele woonwijk. Ze waren onderdeel van een tentoonstelling over nieuwe architectuur. Het was een visionair sociaal plan met als doel de arbeider en de huisvrouw de nieuwe tijd binnen te loodsen. Goedkope woningen met veel licht, lucht, terrassen, balkons en glas. Gebouwd met nieuwe, industriële materialen. 

Onder leiding van architect Mies van der Rohe werden de experimentele woningen ontworpen in de stijl van 'Het Nieuwe Bouwen'. De bedoeling was het wijkje zo te bouwen dat dit na afloop van de expositie bewoond kon worden. De architecten die uitgenodigd werden, hadden zich al op het terrein van vernieuwende architectuur begeven. Onder hen bevonden zich Le Corbusier, Peter Behrens, Walter Gropius, Hans Scharoun, de gebroeders Taut, Adolf Schneck, Josef Frank, J.J.P. Oud en Mart Stam. Door het nazi-regime werd de Weissenhofsiedlung als entartete Kunst beschouwd. Een deel ervan is verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Tjalling Zondag zal de in Stuttgart gebouwde statements tijdens de lezing in verband brengen met ander werk van de architecten die de Weissenhofsiedlung ontwierpen. Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch: 050-318 86 51.

 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn