AFFRiG: Architectuur Film Festival in Groningen

In Rotterdam was het al vaker, in Groningen sinds 2011: het architectuurfilmfestival! Een weekend lang films over architectuur, stedenbouw en de stad. De Groninger editie haakt aan bij die in Rotterdam en is een samenwerking tussen het AFFRFORUMIMAGES en Platform GRAS. Samen bedienen we de Noordelijke architectuurfreaks en urbanminnende filmliefhebbers met een mooi en betrokken festivalprogramma.  

Agenda-items

Architectuur Film Festival 2015: Concrete Love

7 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

Feestelijke première met een live-stream vanuit Rotterdam waar op hetzelfde moment en in een aantal verschillende landen het festival wordt geopend.

Concrete Love (Maurizius Starkle-Drux, Duitsland 2014, 84 min., Duits gesproken, Engels ondertiteld) 

Liefdevol wordt de dagelijkse routine gevolgd van de 93-jarige architect Gottfried Böhm, beroemd vanwege zijn betonarchitectuur, zoals de brutalistische kerk in Neviges. Gottfried was de kleinzoon en zoon van architecten en ook zijn eigen drie zonen zijn architect. Deze unieke familie vertegenwoordigt een mooie doorsnede van de Duitse architectuurgeschiedenis. De film documenteert de ontmoetingen met zijn familie, oud-collega's en de inspiratiebronnen voor zijn werk. De keuzes van de drie zoons leiden soms tot spanningen tussen vader en zoons. En dan is er nog de vrouw, moeder van de jongens, die ook opgeleid was tot architect. Een intiem en prachtig gefilmd portret van een getekende en tekenende familie.

 

Architectuur Film Festival 2015: Fredrik Law Olmsteadt: Designing America

8 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

Fredrik Law Olmsteadt: Designing America (Lawrence Hott & Diane Garey, VS 2014, 57 min., Engels gesproken, niet ondertiteld)

Een oerdegelijke, maar daarom ook wel een passende introductie op het werk van Olmsted, de eerste Amerikaanse landschapsarchitect en ontwerper van Central Park. Hij werkte in een tijd van ongebreidelde stedelijke groei en creëerde publieke landschappen als tegenhangers van de stad: parken, parkways, natuurparken en een parkgordel. Hij bevrijdde Niagara Falls van de hinderlijke fabrieken en toeristenwinkels en creëerde in Boston zorgde een ring van parken voor een verbindend parkway-systeem. Prachtige beelden, experts met kennis en historische documenten.

Architectuur Film Festival 2015: Amancio Williams

8 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

Amancio Williams (Gerardo Panero, Argentinië 2013, 77 min., Spaans gesproken, Engels ondertiteld)

Een echte architectenfilm. Het Casa del Puente, dat Williams voor zijn vader bouwde wordt als sleutelproject genomen. De documentaire schetst niet alleen hoe Williams grote bijdragen aan de ideeënwereld van de moderne architectuur geleverd heeft, maar ook waarom zo weinig van zijn ontwerpen daadwerkelijk gebouwd werden. Een mooie introductie op zijn werk.

Architectuur Film Festival 2015: The Chinese Mayor

8 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

The Chinese Mayor (Hao Zhou, China 2014, 86 min., Chinees gesproken, Engels ondertiteld)

De filmmaker volgde twee jaar lang het leven en werk van de controversiële Chinese communistische burgemeester Geng Yanbo (bijnaam: Demolition Geng), die de stad Datong radicaal hervormt. De stinkende mijnstad wil hij op de kaart zetten door de verdwenen antieke stadsmuur te herbouwen. Zo moeten cultuur en toerisme de nieuwe economische dragers worden. Maar voordat dat kan gebeuren, moeten maar liefst 140.000 huishoudens (500.000 mensen) worden geherhuisvest om de nieuwe oude muur op de juiste plaats te bouwen. De film is verbazingwekkend openhartig omdat de burgemeester steeds op de voet wordt gevolgd. Zijn veranderende ideeën en de confrontaties met de bewoners worden (quasi) ongecensureerd in beeld gebracht. Een verrassend einde geeft de film een veelbetekenende cliffhanger.

Architectuur Film Festival 2015: Speculation Nation

9 okt
De Biotoop, Vleugel F, Kerklaan 30, Haren

Speculation Nation (Sabine Gruffat & Bill Brown, VS 2014, 74 min. Spaans gesproken, Engels ondertiteld)

We maken kennis met Seseña, een suburbane spookstad, gebouwd op corruptie. En met de bewonderenswaardige Corrales Utopia, een groeiende gemeenschap van tot wanhoop gedreven families die lege gebouwen kraken. Welkom in de nieuwe wereld: leegstaande panden zijn gestold kapitaal, de eigenaren anoniem en de bewoners wonen op straat.

Let op: voor € 5,50 volgt u om 19:30 uur een rondleiding door de Biotoop, de grootste, groene broedplaats van Nederland, drinkt u een drankje in Vleugel F, bekijkt u Speculation Nation (start om 20:30) én doet u nadien een dansje op de afterparty. 

 

Architectuur Film Festival 2015: Growing Home + Vertical City

10 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen
Growing Home (Faisal Attrache, Jordanië 2014, 22 min., Arabisch gesproken, Engels ondertiteld)
 
Het Jordaanse vluchtelingenkamp Zaatari bestaat al zo lang dat het functioneert als een stad. We volgen Samer, een Syrische kapper die probeert in het kamp een ‘thuis’ voor zichzelf en zijn familie te creëren.
 
 
Vertical city (Avjit Mukul Kishore, India 2011, 35 min., Engels gesproken, niet ondertiteld)
 
In de verre buitenwijken van Bombay worden gratis hoogbouwappartementen verstrekt aan sloppenwijkbewoners, met de belofte van een beter leven. Deze stedelijke utopie degenereert in een plek die erger is dan de sloppen waar ze vandaan komen.

Architectuur Film Festival 2015: Double Happiness

10 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen
Double Happiness (Ella Raider, Oostenrijk 2014, 75 min. Duits & Chinees gesproken, Engels ondertiteld)
 
Het marktplein van het pittoreske Oostenrijkse dorpje Hallstatt wordt gekopieerd en ergens in China, in een nieuw te bouwen stad, compleet met Oostenrijkse eengezinswoningen en Oostenrijks georiënteerde hoogbouw, gereproduceerd. En zo ontstaat Shenzen: een nieuwe stad zonder collectief geheugen, omdat de stad zó snel groeit dat er geen verankering met haar geschiedenis is. Voor Chinezen is de band met hun voorouders en de aarde van groot belang. Maar los je dit gemis op met een gekopieerde geschiedenis van elders? De documentaire geeft hierop geen pasklaar antwoord, maar zet je wel aan het denken over je eigen cultuurwortels.

Architectuur Film Festival 2015: The Babushkas of Chernobyl

10 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen
The Babushkas of Chernobyl (Holly Morris & Anne Bogart, VS 2015, 71 min. Russisch gesproken, Engels ondertiteld)
 
De lieve Oekraïense omaatjes plukken bessen en eten paddenstoelen terwijl onderzoekers met afgrijzen toekijken. Want: de vruchten hebben een veel te hoge stralingsdosis. De ‘babushka’s’ zijn een bijzonder fenomeen: met gevaar voor hun eigen gezondheid zijn ze binnen de exclusion zone van Chernobyl blijven wonen. En toch blijken ze langer en gezonder te leven dan hun destijds geëvacueerde buren. De film geeft hiervoor niet echt een verklaring, maar schetst een intrigerend beeld van het wonderlijke leven van de bevolking binnen de exclusion zone van Chernobyl:  van babushka’s, Stalker-gamers, medische wetenschappers tot militaire ingenieurs. 

Architectuur Film Festival 2015: You’ve been Trumped

10 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen
You’ve been Trumped (Anthony Baxter, UK 2011, 95 min., Engels gesproken, niet ondertiteld)
 
De bulldozers ploegen het natuurgebied om en en passant gooien ze wat bergjes zand voor de boerderij van de protesterende buurman, zodat hem zijn uitzicht wordt ontnomen. Maak kennis met de nieuwe buurman: Donald Trump. En dit is slechts een van zijn meest bescheiden pesterijtjes. Trump lobbyt hard voor de aanleg van een luxe golfresort, en met succes. Een prijswinnende, adembenemende en white-knuckle documentaire, die iedereen gezien moet hebben voor het geval dat Trump – de goden staan ons bij – in 2016 republikeinse presidentskandidaat wordt in de VS.

Architectuur Film Festival 2015: Where architects live

10 okt
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen
Where architects live (Francesca Molteni, Italië 2014, 78 min., Engels gesproken, niet ondertiteld)
 
Waar een architect zelf woont, zegt veel over zijn/haar visie op wonen. Acht korte films over acht architecten en hun woning of werk-woning. We nemen een kijkje bij o.a. Shigeru Ban, Mario Bellini, David Chipperfield, Massimiliano and Doriana Fuksas, Zaha Hadid, Marcio Kogan, Daniel Libeskind en Bijoy Jain van Studio Mumbai. Ze wonen in Tokyo, Berlijn, Mumbai, San Paolo, Milaan, Londen, Parijs en New York. Eén ding is zeker: ze houden allen van werken en van kunst.

AFFRiG Cinemadiner I: The Swedish Theory of Love

1 jun
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

Een heerlijke en onvergetelijke manier om te dineren: geniet van een driegangenmaaltijd terwijl u naar de meeslepende documentaire The Swedish Theory of Love kijkt.

Zweden wordt vaak gezien als een perfect georganiseerde samenleving, waar iedereen gelijke kansen heeft op een onafhankelijk bestaan. Dat betekent dat niemand een beroep hoeft te doen op een ander, met als gevolg dat onderling contact is teruggebracht tot het minimum. De helft van de bevolking woont alleen, in zakelijk ingerichte appartementen, vrouwen kiezen steeds vaker voor alleenstaand moederschap dankzij zelfinseminatie en het aantal eenzame sterfgevallen neemt almaar toe. Deze droef stemmende rondgang langs spermabanken, verlaten woonwijken en vergeten doden werpt een onthutsend licht op de keerzijde van de onafhankelijke samenleving, waarin zoektochten naar vermiste personen nog de enige sociale activiteit lijken. 

De film werpt de boeiende vraag op waarom het leven binnen alle veiligheid en garanties toch onbevredigend uitpakt. Sommige Zweden bieden moedig weerstand: jongeren houden bijeenkomsten in het bos om zich vrijelijk over te geven aan emoties en liefkozingen, terwijl een succesvol chirurg koos voor een bestaan in Ethiopië, waar hij ondanks de materiële gebreken de kracht van gemeenschapszin leerde herwaarderen. Ten slotte verklaart een socioloog waarom leven zonder risico’s niet per se leidt tot een gelukkig bestaan.

Bekijk de trailer hier.

Opgave voor dit bijzondere diner kan tot dinsdag 24 mei.

The Swedish Theory of Love
(Zweden 2015, 75’, A Fasad Cine Production, by Erik Candini)

AFFRiG Cinemadiner II: The City Dark

3 jun
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

Een heerlijke en onvergetelijke manier om te dineren: geniet van een driegangenmaaltijd terwijl u naar de aangrijpende documentaire The City Dark kijkt. 

Een documentaire over lichtvervuiling en het verdwijnen van de donkere hemel. Nadat de filmmaker Ian Cheney verhuisde van het landelijke Maine naar het lichtovergoten New York, vroeg hij zich af: 'Hebben we donkerte nodig?' Cheney ontrafelt de ontelbare gevolgen van onze lichtsteden: van de dreiging van killer-asteroïden in Hawaï tot de verhoogde kans op borstkanker door blootstelling aan nachtlicht. Het is echter geen klaagfilm: het belicht de donkere hemel vanuit alle invalshoeken, met een prachtige astrofotografie en interviews met eclectische wetenschappers, filosofen, historici en lichtontwerpers.

Kijk de trailer hier

Opgave voor dit bijzondere diner kan tot donderdag 26 mei. 

The City Dark (VS 2011, 83’, Edgeworx Studios, by Ian Cheney)

Projecten

AFFRiG: Architectuur film festival 2013

Geen saaie films over gebouwen, infrastructuur en onuitstaanbare architecten, maar puntje-van-je-stoel architectuurthrillers over onwaarschijnlijke bouwwerken en filmische inkijkjes in grote veranderingen in de stad. De Groninger editie van het festival, AFFRiG, is ook in 2013 een samenwerking tussen het AFFR, ForumImages en architectuurcentrum Platform GRAS.

AFFRiG tijdens het congres Building The Future of Health

Dit jaar was het Architectuur Film Festival Rotterdam in Groningen (AFFRiG) onderdeel van het internationale congres Building The Future of Health. Tijdens de congresdagen werd in het UMCG een lokaal tot een ware filmzaal omgetoverd: bezoekers konden in comfortabele zitkussens een doorlopend programma van korte films bekijken. De 850 unieke bezoekers van het congres, waaronder ook de sprekers, kregen zo de kans om tussen alle lezingen door de filmzaal in en uit te lopen. De films waren geselecteerd uit alle afgelopen AFFR edities en gaven een goed beeld van de veranderende wereld.

De twee avondfilms draaiden in het Groninger Forum. Een aantal van de gasten genoten - na een bezoek aan een van de speciaal voor het congres georganiseerde diners - van een avondfilm. Daarnaast waren de twee filmvoorstellingen vrij toegankelijk, voor zowel de congresgangers als voor het reguliere publiek.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn