Dag van de Architectuur

Elk jaar viert Europa op meer of minder feestelijke wijze de Dag van de Architectuur. Ook in Nederland en... in Groningen besteden we op die dag extra aandacht aan bijzondere gebouwen en thema's rondom het architecten- en (steden)bouwersvak. Samen met verschillende partners en geweldige vrijwilligers organiseren de Stichting 'Dag van de Architectuur Groningen' en Platform GRAS allerlei activiteiten met een architectuurtintje voor een zo breed mogelijk publiek.

Agenda-items

DAG '16

25 jun
Diverse locaties

Op vrijdagavond 24 en zaterdag 25 juni 2016 is het weer de hoogste tijd voor de jaarlijkse Dag van de Architectuur: anderhalve dag bomvol activiteiten over, met en in architectuur. Met - uiteraard - de Grote Groninger Gebouwenenquête - waarbij een vak- en een publieksjury bepalen wat het beste gebouw is dat het afgelopen jaar binnen de stadsgrenzen is verrezen. Maar ook met films, wandelingen en open huizen. Meer weten? Kijk dan vanaf 24 mei op dagvandearchitectuurgroningen.nl, voor de hoed, de rand en de details. 

DAG '16: DAG-borrel & Prijsuitreiking

24 jun
Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

We vragen het elk jaar en we vragen het aan iedereen: wat is dit jaar het beste gebouw dat binnen de Groningse stadsgrenzen is verrezen? We vragen het een vakjury en we vragen het aan het publiek, aan jou dus! Vanaf woensdag 25 mei kun je jouw stem achter laten op dagvandearchitectuurgroningen.nl. Vanaf 17:00 uur ben je welkom voor een borrel in het Groninger Forum aan het Hereplein. Aansluitend, om 17.30 uur begint de prijsuitreiking. Wees meer dan welkom, kijk én klap mee voor de winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête.   

DAG '16: Rondleiding Big Building

25 jun
The Big Building, Achterweg 1

Er is veel belangstelling voor The Big Building, een bedrijfsverzamelgebouw voor Groningse startups. Startende bedrijven en zzp’ers kunnen een plek krijgen in het vroegere pand van PostNL, direct achter het Hoofdstation. Benieuwd? Kom dan om 11:00 uur langs en ga mee met de rondleiding.

DAG '15: DAG-film Urbanized

20 jun
Groninger Forum, Hereplein 73

DAG '15: Specialistenbus

20 jun
GRAS boot, Bloemsingel 1001, Groningen

DAG '15: Prijsuitreiking Grote Groninger Gebouwenenquête

19 jun
Groninger Forum, Hereplein 73

Welke aannemers, architecten en opdrachtgevers winnen dit jaar de Gebouwenenquête? U heeft vast al een voorkeur, een vermoeden misschien ook, maar kom – als u het zeker én als eerste wilt weten – vooral naar de prijsuitreiking in het Groninger Forum. De vakjury spreekt haar oordeel uit en wethouder Roeland van der Schaaf reikt namens de publieksjury de prijzen uit.

Daarnaast bepaalt het publiek ter plekke welke bijzondere kleine ingrepen – zoals winkelpuien en dakopbouwen – eens extra in het zonnetje worden gezet en met de Gouden Kiezel naar huis gaat. Als onpartijdig Stadjer leidt Frank den Hollander de Prijzenparade in goede en rechtvaardige banen. 

DAG '15: DAG-borrel

19 jun
Groninger Forum, Hereplein 73

DAG 2014: DAGfilm Jerusalema

28 mei
Vera, Oosterstraat 44, Groningen

Dit jaar vertoont VERA Zienema de heftig realistische speelfilm Jerusalema. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van zakenman Lucky Kunene, die in de jaren 90 alle vastgoed in de wijk Hillbrow (Johannesburg) overnam. De filmmaker onderzocht hoe dit kon gebeuren en onthulde een wijdverbreid afpersingssysteem in de vastgoedwereld. De film lijkt in meerdere opzichten op de Zuid-Afrikaanse versie van de TV-serie The Wire en biedt een ontluisterend kijkje achter de schermen van deze ogenschijnlijk nette wijk met netwerken die door het imperium van Kunene zijn opgebouwd.

DAG 2014: Film en rondleiding Infoversum

21 jun
Vrydemalaan 2, Groningen

Speciaal voor de Dag van de Architectuur geeft architect Jack van der Palen een rondleiding door een van de meest opmerkelijke gebouwen dat de afgelopen jaren in Groningen verrees: het Infoversum. Aansluitend wordt in de Full Dome de 3D film To Space and Back vertoond, een adembenemende reis door het onmetelijk grote heelal. Het is een bijzonder verhaal waarin u ontdekt hoe de technologie die ons door de ruimte voert tevens de weg bereidt voor de toepassingen en apps die we dagelijks gebruiken. Wat er boven ons gebeurt, komt altijd terug naar de aarde!

DAG 2014: DAGfilm Antonio Gaudí

21 jun
Groninger Forum, Hereplein 73

Een sober gefilmde, overweldigende ode aan de Spaanse architect Antonio Gaudí die aan de basis stond van de Art Nouveau en bekend werd met zijn organische bouwwerken waarin hij natuurlijke vormen mengde met gotische en oosterse motieven. Teshigahara reisde begin jaren 80 naar Barcelona om ‘zijn’ Gaudí te laten zien. Met open mond moet de regisseur er hebben rondgewandeld, zich vergapend aan de grootsheid van de gebouwen, de merkwaardige gruwel van de geschilderde taferelen en de ongebreidelde fantasie van het Catalaanse bouwgenie. Antonio Gaudí is een vrijwel woordeloze reis door de wereld van de architect. Voor meer informatie kijk op groningerforum.nl. Opgave is niet nodig, maar kan wel via 050 31 20 433.

DAG 2014: Wandeling langs bankgebouwen

21 jun
Boterdiep, Ebbingekwartier, ter hoogte van Oberland (voorheen De Silo)

Tegenwoordig hebben we gemengde gevoelens over banken en het beheer ervan. Vroeger was dat wel anders. Bankiers en banken genoten onvoorwaardelijk het vertrouwen van de mensen. Groningen kent veel bankgebouwen die inmiddels een nieuwe bestemming hebben gekregen: maar liefst 22 in het centrum van Groningen! Architecten kregen destijds de opdracht om gebouwen te ontwerpen die betrouwbaarheid en voornaamheid moesten uitstralen. Gids Klaas Koster leidt u rond in een aantal gebouwen en langs spannende plekken – zoals kluizen, tralies en loketten – die de voormalige bankfunctie nog verraden. Opgave is verplicht, bel 06 42 69 46 66.

DAG 2014: Fietstocht Kunst in de wijk

21 jun
Boterdiep, Ebbingekwartier, ter hoogte van Oberland (voorheen: De Silo)

In de zuidelijke stadswijken en -buurten prijkt veel kunst aan buitenmuren, portieken en in de openbare ruimte. Waarom werden deze kunstwerken tijdens het ontstaan van deze wijken aangebracht en wat was de achterliggende bedoeling van de kunstenaars en opdrachtgevers? Jaap Ekhart fietst met u langs de Rivierenbuurt, de Van Iddekingeweg, De Wijert, De Hoornsedijk en Corpus den Hoorn en stopt bij bouwkeramiek, ruimtelijke werken en beelden van onder meer Anno Smith, Frank Havermans en Lena van der Wal. Toegang is gratis, opgave is verplicht, bel 06 42 69 46 66.

DAG 2014: Rondleiding Watertoren Noord

28 mei
Watertoren Noord, Noorderbinnensingel 14c

In de onlangs opgeleverde herbestemde Watertoren Noord wordt dit jaar tijdens de DAG een aantal rondleidingen georganiseerd. Vorig jaar kon u al - met bouwhelm - omhoog. Nu is de toren compleet verbouwd, dus een bezoekje meer dan waard. Tijdens de rondleiding kunt u al uw vragen stellen, de ingenieuze bouwoplossingen bekijken en genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Opgave is verplicht, bel 06 42 69 46 66.

DAG 2014: Open Dag DUO en Paviljoen

21 jun
Kempkensberg 12, Groningen

Ook dit jaar is Gebouw DUO & Belastingdienst tijdens de Dag van de Architectuur weer toegankelijk voor publiek. Doe mee met een rondleiding en geniet van het unieke uitzicht op de stad vanaf 92 meter hoogte! U kunt dan ook meteen een kijkje nemen in het pas geopende Paviljoen in de stadstuin van het gebouw.

DAG 2014: Busrondritten Noord en Zuid

21 jun
Boterdiep, Ebbingekwartier, ter hoogte van Oberland (voorheen: De Silo)

Wilt u een snelle blik werpen op de veertien genomineerde gebouwen? En met eigen ogen zien welke de Grote Groninger Gebouwenenquête wonnen en waarom? Twee gratis bussen – een route Noord en een route Zuid – rijden u erlangs- bepaal uw favoriete route en stap in. Of neem de tijd en doe ze allebei. Opgave is niet nodig maar wees op tijd; een volle bus is een volle bus!

DAG 2014: Specialistenbus

21 jun
Boterdiep, Ebbingekwartier, ter hoogte van Oberland (voorheen: De Silo)

Heeft u zin in een volledig verzorgde DAG bomvol architectuur, inclusief een bezoek aan het spiksplinternieuwe Infoversum? Geef u dan snel op voor de atijd gezellige en zeer populaire Specialistenbus. Een halve dag nemen twee vakkundige gidsen u mee langs alle veertien genomineerde gebouwen. Bovendien verrassen we u met een heerlijke lunch. Stap in de Specialistenbus en kom  alles te weten over de genomineerde gebouwen, welke gebouwen de vakjury als beste verkoos en waarom. Opgave is verplicht en kan door te bellen met 06 42 69 46 66 (dinsdag - vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur).

Dag van de Architectuur 2014

20 jun - 23 jun
Diverse locaties in Groningen

Eén weekend per jaar draait (bijna) alles in Groningen om architectuur. Bent u (ook) een liefhebber? Stap dan in het weekend van 20 en 21 juni in een bus of op uw fiets, plof in een bioscoopstoel of drink gezellig een borrel tijdens de jaarlijkse Dag van de Architectuur. Te vermoeiend? Ook geen probleem. In aanloop naar de DAG kunt u lekker lui vanuit uw stoel op uw favoriete gebouw stemmen op de site van de Dag van de Architectuur Groningen. Kortom: ga mee, fiets mee, borrel mee, discussieer, bewonder, bekritiseer en stem!

Leegstandstour op OOG-tv

28 jun

Een team van cameramensen van lokale omroep OOG ging tijdens de Dag van de Architectuur mee op 'leegstandstour' door Groningen. Het resultaat is vrijdag 28 juni te zien in het programma Kunzt. Kijken dus!

DAG '13: DAGfilm, Code 46

24 jun
Vera, Oosterstraat 44, Groningen

Dit jaar vertoont Vera Zienema speciaal voor de Dag van de Architectuur Code 46. Deze sciencefictionfilm katapulteert de kijker naar de toekomst, waar steden afgebakende zones zijn met daarbuiten niemandsland. Om te reizen zijn papieren nodig, maar die krijgt niet zomaar iedereen. Een verzekeringsinspecteur uit Seattle onderzoekt een zaak van vervalste reispapier- en in Shanghai. Met hulp van bestaande architectuur, technieken en plekken – zoals Japanse miniappartementen, Dubai’s woestenij en Indiase armoede - suggereert Winterbottom een overtuigende toekomst.

DAG '13: DAGfilm, London, the Modern Babylon

22 jun
ForumImages, Hereplein 73, Groningen

Als hoofdstad van het Britse keizerrijk was Londen het centrum van de wereld. En in zekere zin is het dat nog steeds. De bruisende smeltkroes van culturen is de hoofdrolspeler in Julien Temple’s ode aan ‘zijn’ stad. Met prachtig archiefmateriaal en interviews met muzikanten, schrijvers, artiesten én de gewone man wordt een compleet beeld geschetst van alle facetten van deze metropool. Een swingende geschiedenis met citaten van onder meer Roald Dahl en W.B. Yeats en een soundtrack vol baanbrekende Britse muziek: num- mers van The Clash en Underworld tot The Sex Pistols en David Bowie. Een wervelende cinematografische tijdreis!

DAG '13: Herbestemmingstour

22 jun
Stadsschouwburg, Turfsingel 86, Groningen = het vertrekpunt

Groningen kent er velen; gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Het is niet voor niks dat de Grote Groninger Gebouwenenquête dit jaar is verrijkt met een zestal onlangs opgeleverde herbestemde panden. Paulien Ex fietst langs een aantal representatieve monumentale herbestemde gebouwen zoals het Prinsenhof en de oude Rijks HBS. Fiets met haar mee en bekijk - als klapper op de vuurpijl - ook de ‘ingepakte’ watertoren aan de Noorderbinnensingel, van buiten én van binnen.

DAG '13: Ypke Gietema-tour

22 jun (Hele dag)
Stadsschouwburg, Turfsingel 86, Groningen = het vertrekpunt

In maart overleed Ypke Gietema, oud-wethouder Ruimtelijk Ordening. Architectuurhistoricus Jaap Ekhart kijkt terug op zijn indrukwekkende bijdrage aan de stad, fietst langs markante en memorabele plekken, vertelt over Gietema’s inspiratiebronnen en hoe die in Groningen terug te vinden zijn. Pomp uw banden op, ontdek waarom Ypke Gietema in 1992 de prestigieuze Rotterdam-Maaskantprijs won en waarom de jury destijds schreef: “Deze prijs bekroont geen oeuvre, maar een intentie, het in gang zetten van de idee van wat een stad is en zijn moet, wat stedelijk- heid is, wat de kwaliteit van een stad is, en vooral één speciale stad met een eigen identiteit: Groningen”.

DAG '13: Open DAG

22 jun (Hele dag)
diverse locaties in Groningen

Elk jaar opent een aantal van de gebouwen die zijn genomineerd in de Grote Groninger Gebouwenenquête haar deuren. Welke dat zijn, waar en wanneer, dat leest u op dagvanderarchitectuurgroningen.nl.

DAG '13: Specialistenbus

22 jun
Stadsschouwburg, Turfsingel 86, Groningen = het vertrekpunt

Heeft u zin in een volledig verzorgde dag bomvol architectuur? Een uitje waarvoor twee vakkundige gidsen u meenemen langs alle achttien genomineerde gebouwen en u van alle infomatie én een voedzame doch smaakvolle lunch voorzien? Stap dan in de Specialistenbus, bekijk en beluister alle details en kom precies te weten welke gebouwen de vakjury als beste verkoos en waarom. 

DAG '13: Busrondritten Noord en Zuid

22 jun
Stadsschouwburg, Turfsingel 86, Groningen = het vertrekpunt

Wilt u een snelle blik werpen op de achttien gebouwen die genomineerd zijn (of waren) voor de Grote Groninger Gebouwenenquête? En met eigen ogen zien welke gebouwen wonnen en waarom? Twee gratis busrondritten - route Noord en route Zuid - rijden in een sneltreinvaart langs de gemomineerden. Bepaal uw favoriete route en stap in. Of neem de tijd en doe ze allebei. 

DAG '13: Prijzenparade met bekendmaking winnaars Gebouwenenquête

21 jun
ForumImages, Hereplein 73, Groningen

Welke architecten, aannemers en opdrachgevers winnen dit jaar de Gebouwenenquête? Een wens heeft u vast, een vermoeden vast ook, maar kom - als u het zeker en als eerste wilt weten - vooral naar de Prijzenparade. De vakjury spreekt haar oordeel uit en wethouder Roeland van der Schaaf reikt namens de publieksjury de prijzen uit. Daarnaast bepaalt het publiek ter plekke welke bijzondere kleine ingrepen - zoals winkelpuien en dakopbouwen - eens extra in het zonnetje worden gezet. Als onpartijdig Stadjer leidt Frank den Hollander de Prijzenparade in goede en rechtvaardige banen.   

DAG '13: DAGborrel

21 jun
ForumImages, Hereplein 73, Groningen

Wie worden de winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête 2013? Bespreek en bepleit uw vermoedens met bewoners, bouwers en ontwerpers tijdens de DAGborrel. Met een biertje aan de bar of op het terras in de zon? ForumImages is deze vrijdagavond de beste plek om het glas te heffen op Groningen, Groninger gebouwen en de architeten, aannemers en opdrachtgevers die ze maakten (of om uw verdriet erover weg te drinken, dat mag ook).  

DAG '13: Grote Groninger Gebouwenenquête

30 mei (Hele dag) - 22 jun (Hele dag)
Groningen

Wat is het beste gebouw dat het afgelopen jaar binnen de stadgrenzen is verrezen? Het woord is aan de vakjury, dit jaar gevormd door de architecten Gianni Cito en Jos van den Hende en architectuurhistoricus Bram Verhave. Maar: het woord is ook aan het publiek. Aan u, dus. Bekijk de achttien genomineerde gebouwen in het echt of op de website van de Dag van de Architectuur Groningen en bepaal welk nieuw én - en dat is nieuw - welk herbestemd gebouw uw favorieten zijn. Vergeet vervolgens niet voor donderdag 20 juni, 12:00 uur te stemmen! Ook dat kan via dagvandearchitectuurgroningen.nl. Op vrijdag 21 juni, 17:30 uur worden de winnaars van de Groninger Gebouwenenquête bekend gemaakt in ForumImages.

Dag van de Architectuur '13: Tied zat!

21 jun (Hele dag) - 22 jun (Hele dag)
diverse locaties in Groningen

DAG '16: GROPO bouldergym (SNEAK PREVIEW)

25 jun
Ulgersmaweg 8, Groningen

Ben je zelf het liefst heel sportief je omgeving aan het verkennen? Dan hebben we dit jaar speciaal voor jou de juiste nieuwe DAG-special: kom alvast een kijkje nemen in Nederlands grootste bouldergym. 

DAG '16: De Specialistenbus

25 jun
Bloemsingel 1001 (GRASboot)

 

DAG '16: Fietstocht 'Nu en straks'

25 jun
Bloemsingel 1001 (GRASboot)

DAG '16: Veranderlab Wijkwelstand

25 jun
Bloemsingel 1001 (GRASboot)

Stand van Stad: Architectuurspecial

6 jun
Groninger Forum, Hereplein 73

Spannend! De Dag van de Architectuur nadert en dat verdient een speciale Stand van Stad, geheel gewijd aan architectuur. Met als toetje de bekendmaking van de nominaties voor de grote Groninger Gebouwenenquête!

DAG-film: Unfinished Spaces

20 jun
Vera, Oosterstraat 44

Toen Fidel Castro in 1959 de macht overnam werd al snel besloten dat in Havana een nationale kunstopleiding moest komen waarmee Cuba zijn vooruitstrevende houding aan de wereld kon tonen. Drie visionaire Italiaanse architecten werd gevraagd met een plan te komen. Het spectaculaire ontwerp werd maar gedeeltelijk uitgevoerd omdat de aanvankelijke euforie erover langzaam wegkwijnde.

DAG-film: REM

24 jun

24 juni 2017 20:00 Groninger Forum

Regie: Tomas Koolhaas | Verenigde Staten / Nederland | 2016 | 75 minuten | Engels gesproken, zonder ondertiteling

 

Projecten

Dag van de Architectuur 2016

Op vrijdagavond 24 en zaterdag 25 juni 2016 vond de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats: anderhalve dag bomvol activiteiten over, met en in architectuur. Met - ook dit jaar weer - de Grote Groninger Gebouwenenquête - waarbij een vak- en een publieksjury bepalen wat het beste gebouw is dat het afgelopen jaar binnen de stadsgrenzen is verrezen. Maar ook met films, wandelingen en open huizen.

Wil je weten wat er allemaal te doen was en welke gebouwen in de prijzen vielen? Kijk dan op dagvandearchitectuurgroningen.nl.

DAG '14: DAGfilm Jerusalema

Dit jaar vertoonde VERA Zienema in het kader van de Dag van de Architectuur de heftig realistische speelfilm Jerusalema. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van zakenman Lucky Kunene, die in de jaren 90 alle vastgoed in de wijk Hillbrow (Johannesburg) overnam.

De filmmaker onderzocht hoe dit kon gebeuren en onthulde een wijdverbreid afpersingssysteem in de vastgoedwereld. De film lijkt in meerdere opzichten op de Zuid-Afrikaanse versie van de TV-serie The Wire en biedt een ontluisterend kijkje achter de schermen van deze ogenschijnlijk nette wijk met netwerken die door het imperium van Kunene zijn opgebouwd.

DAG '14: 3D-film + Tour Infoversum

Speciaal voor de Dag van de Architectuur gaf architect Jack van der Palen een rondleiding door een van de meest opmerkelijke gebouwen die de afgelopen jaren in Groningen verrezen: het Infoversum. Aansluitend werd in de Full Dome de 3D film To Space and Back vertoond, een adembenemende reis door het onmetelijk grote heelal. Het is een bijzonder verhaal waarin u ontdekt hoe de technologie die ons door de ruimte voert tevens de weg bereidt voor de toepassingen en apps die we dagelijks gebruiken. Wat er boven ons gebeurt, komt altijd terug naar de aarde! Het was een volle zaal met 250 bezoekers, allemaal liefhebbers van architectuur en het heelal.

DAG '14: DUO & Belastingdienst + paviljoen

Ook dit jaar is het Gebouw van de DUO & Belastingdienst tijdens de Dag van de Architectuur weer toegankelijk voor het publiek en ook dit jaar zaten alle rondleidingen vol met nieuwschierige Groningers die van 92 meter hoogte een kijkje wilden nemen. Zij konden meteen een kijkje nemen in het pas geopende Paviljoen in de stadstuin van het gebouw.

DAG '14: Dagfilm Antoni Gaudi

 

Een sober gefilmde, overweldigende ode aan de Spaanse architect Antoni Gaudí die aan de basis stond van de Art Nouveau en bekend werd met zijn organische bouwwerken waarin hij natuurlijke vormen mengde met gotische en oosterse motieven. Teshigahara reisde begin jaren 80 naar Barcelona om ‘zijn’ Gaudí te laten zien. Met open mond moet de regisseur er hebben rondgewandeld, zich vergapend aan de grootsheid van de gebouwen, de merkwaardige gruwel van de geschilderde taferelen en de ongebreidelde fantasie van het Catalaanse bouwgenie. Antonio Gaudí is een vrijwel woordeloze reis door de wereld van de architect. Groninger Forum heeft deze film speciaal geprogrameerd voor de Dag van de Architectuur, en de zaal zat bijna vol met 108 bezoekers.

 
 

DAG '14: Rondleiding Watertoren Noord

In de onlangs opgeleverde herbestemde Watertoren Noord werd dit jaar tijdens de DAG een aantal rondleidingen georganiseerd. Vorig jaar kon u al - met bouwhelm - omhoog. Nu is de toren compleet verbouwd, dus een bezoekje meer dan waard en dat vonden ongeveer 150 bezoekers ook. Tijdens de rondleiding kon u al uw vragen stellen, de ingenieuze bouwoplossingen bekijken en genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Opgave was verplicht en de rondleidingen zaten bomvol. 

DAG '14: Wandelen langs bankgebouwen

Tegenwoordig hebben we gemengde gevoelens over banken en het beheer ervan. Vroeger was dat wel anders. Bankiers en banken genoten onvoorwaardelijk het vertrouwen van de mensen. Groningen kent veel bankgebouwen die inmiddels een nieuwe bestemming hebben gekregen: maar liefst 22 in het centrum van Groningen! Architecten kregen destijds de opdracht om gebouwen te ontwerpen die betrouwbaarheid en voornaamheid moesten uitstralen. Tijdens de Dag van de Architectuur leidde gids Klaas Koster een grote groep belangstellenden rond in een aantal gebouwen en langs spannende plekken – zoals kluizen, tralies en loketten – die de voormalige bankfunctie nog verraden. 

Opgave was verplicht, via 06 42 69 46 66. Deze rondleiding wordt deze zomer vaker gegeven zie Paulien Excursions voor meer informatie

DAG '14: Opening architectenwinkel

‘Bouwen of verbouwen’, een dilemma waar steeds meer mensen in deze onzekere woningmarkt mee te maken krijgen. Een architect kan daarbij helpen, van het inventariseren van uw wensen tot het begeleiden van de (ver)bouw. Op zaterdag 21 juni opende de eerste Architectenwinkel van Noord-Nederland haar deuren. Wethouder ruimtelijke ordening Roeland van der Schaaf sneed om 10 uur een taart aan die symbool stond voor de opening. Vanaf die dag kunt u elke week gratis het architecteninloopspreekuur bezoeken bij woonwinkel 042 in de Oosterstraat 42. Voor meer informatie en inschrijvingen kunt u kijken op de website www.architectenwinkel.com.

DAG '14: Busrondritten Noord en Zuid

Mensen met tijdgebrek kozen tijdens de DAG niet voor de Specialistenbus, maar voor een snelle tour langs de veertien genomineerde gebouwen. Zo konden ook zij met eigen ogen zien welke gebouwen de Grote Groninger Gebouwenenquête wonnen en waarom. Twee gratis bussen reden een route Noord en een route Zuid. 

DAG '14: Specialistenbus

Tijdens de 2014 editie van de Dag van de Architectuur reden vijftig architectuurliefhebbers met de Specialistenbus kriskras door de stad en werden getrakteerd op een dag vol architectuur, inclusief een bezoek aan het spiksplinternieuwe Infoversum, de Watertoren Noord en diverse andere gebouwen. Een halve dag werden zij door twee vakkundige gidsen van allerlei achtergrondinformatie over de veertien genomineerde gebouwen voorzien.

DAG '14: DAGborrel en prijsuitreiking

Welke aannemers, architecten en opdrachtgevers wonnen dit jaar de Gebouwenenquête?  Dat kon u tijdens de prijsuitreiking en borrel in de onlangs gerenoveerde en opgeleverde Watertoren Noord horen op vrijdagavond 20 september. Daar regende het prijzen en borrels!

DAG '12 film: Eames, the Architect and the Painter (2011)

Eames, the Architect and the Painter (Jason Cohn & Bill Jersey, 2011) 

DAG' 17: DAG-borrel & Prijsuitreiking

We vragen het elk jaar en we vragen het aan iedereen: wat is dit jaar het beste gebouw dat binnen de Groningse stadsgrenzen is verrezen? We vragen het een vakjury en we vragen het aan het publiek, aan jou dus! Vanaf begin juni kun je jouw stem achter laten op dagvandearchitectuurgroningen.nl.  

DAG'17-film: Unfinished Spaces

Unfinished Spaces is het onwaarschijnlijke verhaal van de bouw van wat een van de mooiste kunstopleidingen ter wereld had moeten worden. Speciaal in aanloop naar de DAG van de Architectuur wordt deze film vertoond op dinsdag 20 juni in Vera Zinnema.

Stand van Stad #35: Architectuurspecial

Onze Stand van Stad-host Bram Douwes spreekt met Rolf Koops van BuildinG: het kersverse kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen, opgezet door de Economic Board Groningen, TNO, De Hanzehogeschool en Bouwend Nederland. Wat zijn de ambities? En met welke nieuwe materialen en technieken kunnen we duurzaam en aardbevingsbestendig bouwen?

DAG 2018: OpleveringsDAG

Elk jaar maakt GRAS met de vakjury een rondrit langs de gebouwen die genomineerd zijn voor de Grote Groninger Gebouwenenquête. Persoonlijk vinden we dat een van de leukste onderdelen van de Dag van de Architectuur. Daarom doen het dit jaar twee keer: één keer met de vakjury en één keer keer samen met ontwerpers. Die tweede is een primeur, we noemen het OpleveringsDAG. 

DAG 2018: De Dag van Morgen

Wat staat er te gebeuren in Groningen, de komende jaren? Waar wordt ontwikkeld? Welke gebouwen nomineren we over een paar jaar voor de titel 'Beste nieuwe gebouw'? Die vragen staan centraal tijdens De Dag van Morgen: een bijzondere fietstocht langs ontwikkellocaties in de stad.

DAG 2018: Gesprek van de DAG

De nieuwe omgevingsvisie The Next City is (bijna) gereed. Het is geweldig dat we als stad weer over zo’n mooie overkoepelende visie beschikken. De hoogste tijd om de visie ook te voeden met ambities op het vlak van architectuur en ruimtelijke kwaliteit!

DAG 2018: Verklaar jouw liefde aan de stad!

Wat betekent Groningen voor jou? Zorgt de stad ervoor dat je hart sneller gaat kloppen? En hoe dan precies? Welke plekken in de stad geven je vlinders in je buik?

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn