De Onderste Steen

In 2008 kwam binnen het kader van een zogenaamde bovenkamer (een besloten studiemiddag, gericht op kennisontwikkeling bij het vakpubliek) een relatief selecte groep architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwers uit de stad en regio Groningen voor het eerst samen met als doel om te spreken over elkaars werk. Het was een reactie op de veelgehoorde kritiek dat het in Groningen ontbrak aan een goede vakinhoudelijke en zeker ook collegiale dialoog. 

De eerste bovenkamerbijeenkomst was zo succesvol dat werd besloten er met enige regelmaat een vervolg aan te geven. De bureaus denken met elkaar mee om in breder perspectief thema’s te kunnen doordenken zonder dit enkel vanuit eigen perspectief en eigen agenda te doen.

De vaste kern bestaat sindsdien uit DAAD architecten, Onix, pvanb architecten, SKETS architectuurstudio, NON+architectuur+interieurarchitectuur, zofa, MD-landschapsarchitecten en Bureau Ritsema. Daarnaast schuift ook Platform GRAS aan. De groep is niet vastomlijnd, en toch is de huidige samenstelling niet toevallig ontstaan. Een voor een gaat het om relatief ‘jonge’ en/of ambitieuze bureaus die bereid zijn tot – sterker nog: een meerwaarde zien in – de onderlinge dialoog. De bureaus denken bovendien graag met elkaar mee om zo in breder maatschappelijk perspectief thema’s te kunnen doordenken zonder dit enkel vanuit eigen perspectief en de eigen agenda te doen.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn