Noorderzon

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld... én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Voor wie het niet kent en/of altijd zegt dat Groningen zo ver weg is: het is de Groningse versie van De Parade, alleen dan veel groter, veel leuker en zonder hekken. Geregeld staat GRAS met een spannende voorstelling op Noorderzon.

Agenda-items

GRAS op Noorderzon 2016: Urban Tour

19 aug
Startpunt: Noorderplantsoen (bushalte aan de Moesstraat)

Vergeet de saaie rondleidingen met een ongeïnspireerde gids. Vergeet de traditionele stadswandeling. Urban Tour was anders. Als een ware ontdekkingsreiziger kon je op expeditie door je eigen stad. Zij die mee gingen ontdekten dingen die ze niet eerder zagen, openden deuren die anders gesloten blijven, klommen over muren en schuttingen en luisterden naar spannende verhalen over een stad die ze dachten te kennen. 

GRAS en CBK op Noorderzon 2017: Action>Reaction

17 aug - 27 aug
Noorderplantsoen, Groningen

Tijdens Noorderzon 2017 was tien dagen lang de lichtsculptuur Action>Reaction te zien. Dit kunstwerk werd gemaakt door Sjimmie Veenhuis, winnaar van de jaarlijkse kunstopdracht van CBK Groningen en Platform GRAS. Het lichtsculptuur, bestaande uit 1.000 verlichte schakelknoppen, werd tijdens het festival door vele belangstellenden bezocht en 'verlicht'.

Projecten

GRAS en CBK op Noorderzon 2016: De som der delen

Architecten i.o. Mark Venema en Yerun Karabey kregen dit jaar de CBK en GRAS kunstopdracht voor jonge ontwerpers en presenteren eind augustus: De som der delen op het speelveld van Noorderzon. Een sculptuur van 3500 gebruikte en inlandse houten balken, imposant, transparant én spectaculair. 

GRAS op Noorderzon 2016: Urban Tour

Vergeet de saaie rondleidingen met een ongeïnspireerde gids. Vergeet de traditionele stadswandeling. Urban Tour was anders. Als een ware ontdekkingsreiziger kon je op expeditie door je eigen stad. Zij die het deden ontdekten dingen die ze niet eerder zagen, openden deuren die anders gesloten blijven, klommen over muren en schuttingen en luisterden naar spannende verhalen over een stad die ze dachten te kennen. 

Speciaal voor Urban Tour nodigde Platform GRAS drie professionele ontdekkingsreizigers uit. Het bijzondere is: geen van hen komt uit Groningen. En dat is ook precies de bedoeling. Vreemde ogen kijken immers anders. Jouw gidsen Hans Jungerius, Alice Schut en Bram Esser maakten elk een bijzondere tocht: kritisch, vervreemdend, grappig, spannend en vooral anders. Tijdens de rondleidingen rekenden ze af met bestaande beelden en conventies. Hoe ligt de stad er na de crisis bij? Zijn we nog een beetje vernieuwend? Hoe hangt de vlag erbij? Maar bovenal boden ze een verfrissende blik op een stad die je dacht te kennen.

Wil je weten wat Bram, Alice en Hans zoals vertelden? Lees dan hun columns hiernaast. 

En als je wilt weten hoe het eruit zag, scroll dan even verder door de foto's die Peter Jack Hiddema van de tours maakte...

CBK en GRAS op Noorderzon 2015: WAL(L)

Ieder jaar vraagt het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK) enkele kunstenaars een plan in het dienen voor een kunstwerk op Noorderzon. De prijs? Je kunstwerk op het festival! Ook dit jaar weer en nu in samenwerking met Platform GRAS.

GRAS op Noorderzon 2013: Spouwhaus

Vergeet Het Blok, Eigen Huis en TuinHelp mijn man is klusser en alle andere klusprogramma’s die RTL4 en SBS6 over ons uitstorten. Tijdens De Bouwvoorstelling zit u met uw neus op de bouwpraktijk. In 10 dagen tijd bouwen de leden van Spouwhaus een echt huis. Een bouwsoap vol schroeven, glaswol, stucwerk, kit en ander bouwmateriaal. Hoe gaat dat met de fundering? Hoe vaak slaat Tjalling vandaag op zijn vinger? Hoe zal Freddie de WC installeren? En komt het weer goed tussen Emiel en Paul na dat hoog opgelopen conflict over de isolatiewaarde?

GRAS op Noorderzon 2012: VAD | De Afvalcentrale

537 kilo. Dat is het gewicht dat je per persoon jaarlijks aan afval produceert. We produceren het meestal zonder dat we erbij stilstaan. Van kunststof tot glas, van luiers tot papier: afval vertelt vaak meer over wie we zijn dan we doorgaans durven toegeven. De mannen van de VAD - de Vuilnis Analyse Dienst - weten er alles van. 

GRAS op Noorderzon 2010: ProefNoord

In een amfitheater van pallets kon u tussen slaplanten en komkommers genieten van een spektakel van smaak en – menselijke en dierlijke – actie. Terwijl koks u een biologisch viergangendiner serveerden, volgde u acteur Peter Vandemeulebroecke die tien dagen lang met een varken sliep, zong voor een kip en dichtte voor een schaap. 

GRAS op Noorderzon 2009: Ersatzverkehr Regiotour

Op uitnodiging van Platform GRAS vertoonden de Berlijnse theatermakers van Urban Lies op Noorderzon de busvoorstelling Ersatzverkehr. Niet alleen GRAS bleek enthousiast; alle voorstellingen waren vol uitverkocht!

GRAS op Noorderzon 2007: The Society Club

Het is nooit mijn bedoeling geweest om in vastgoed te gaan. Dat het wel is gebeurd, kwam door allerlei toevalligheden en in elkaar hakende gebeurtenissen die al lang geleden en ver buiten de landsgrenzen in gang waren gezet. Ik was, zo gezegd, de juiste persoon op de juiste plek.

GRAS op Noorderzon 2006: OORD

De mobiele bioscoop van Platform GRAS is (inmiddels was, want vervangen door een nieuw rood exemplaar) een knalblauwe aanhangwagen die uitgeklapt plek biedt aan 20 dikke of 25 dunne mensen. In deze hop on/hop off-bioscoop, ontworpen door kunstenaar Erik Botman, presenteerden Platform GRAS en Vera Zienema speciaal voor Noorderzon een drietal korte films onder de titel: OORD

GRAS en CBK op Noorderzon 2017: Action>Reaction

Tijdens het Noorderzon Festival (17 t/m 27 augustus 2017) was het lichtsculptuur Action>Reaction van aanstormend talent en kunstenaar Sjimmie Veenhuis te zien. Dit interactieve kunstwerk trok uiteindelijk 150-200 geïnteresseerde én actieve bezoekers. 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn