Pecha Kucha

Pecha Kucha, letterlijk (vermoeden wij, ons Japans is eh, wat gebrekkig) ‘geroezemoes’, is een fenomeen waarbij iedereen die zich daartoe geroepen voelt aan de hand van 20 ingestudeerde beelden 20 x 20 seconden mag vertellen over elk gewenst onderwerp. De beelden draaien automatisch door, zodat iedere spreker gedwongen wordt om zijn verhaal in exact 6 minuten en 40 seconden te houden. Het onderwerp is volledig vrij: je mag je vakantiefoto's laten zien, maar ook de nieuwste plannen die je hebt bedacht. 

Het format komt uit Japan, waar architectenbureau Klein Dytham ooit, in de hoogtijdagen van de economie, een nachtclub opkocht. Omdat daar nooit iemand kwam, werd publiek gelokt met ontwerpers, kunstenaars en andere creatieven. Zij konden hun interesses delen op het podium. Een groot succes, maar: geef een creatief een microfoon, en je weet zeker dat je uren vastzit. Passie en enthousiasme voor een onderwerp zorgen er snel voor dat een kort verhaal uitloopt tot een ellenlange presentatie. Vandaar dat het 20 x 20 format werd geïntroduceerd. 

In Groningen werd een officiële licentie voor het concept verkregen door Mark Hoekstra, die met Nieuwe Garde de eerste edities belegde. Architectuurcentrum Platform GRAS organiseert de Pecha Kucha Nights elke editie op een andere plek.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn