Pecha Kucha

Pecha Kucha, letterlijk (vermoeden wij, ons Japans is eh, wat gebrekkig) ‘geroezemoes’, is een fenomeen waarbij iedereen die zich daartoe geroepen voelt aan de hand van 20 ingestudeerde beelden 20 x 20 seconden mag vertellen over elk gewenst onderwerp. De beelden draaien automatisch door, zodat iedere spreker gedwongen wordt om zijn verhaal in exact 6 minuten en 40 seconden te houden. Het onderwerp is volledig vrij: je mag je vakantiefoto's laten zien, maar ook de nieuwste plannen die je hebt bedacht. 

Het format komt uit Japan, waar architectenbureau Klein Dytham ooit, in de hoogtijdagen van de economie, een nachtclub opkocht. Omdat daar nooit iemand kwam, werd publiek gelokt met ontwerpers, kunstenaars en andere creatieven. Zij konden hun interesses delen op het podium. Een groot succes, maar: geef een creatief een microfoon, en je weet zeker dat je uren vastzit. Passie en enthousiasme voor een onderwerp zorgen er snel voor dat een kort verhaal uitloopt tot een ellenlange presentatie. Vandaar dat het 20 x 20 format werd geïntroduceerd. 

In Groningen werd een officiële licentie voor het concept verkregen door Mark Hoekstra, die met Nieuwe Garde de eerste edities belegde. Architectuurcentrum Platform GRAS organiseert de Pecha Kucha Nights elke editie op een andere plek.

Projecten

Pecha Kucha #17: Come fly with us

De zeventiende editie van de Pecha Kucha vond geheel in hogere sferen plaats, althans, in voormalige hogere sferen: in de voormalige rijksluchtvaartschool bij Groningen Airport Eelde. Come fly with us!

Pecha Kucha #16: De nacht van kunst & wetenschap!

Op zaterdag 4 juni 2011 vond de tweede editie van de Nacht van Kunst & Wetenschap plaats: een feest van kunst en wetenschap in de binnenstad van Groningen. Inclusief een 'arty en sciency' Pecha Kucha.

Pecha Kucha Special Edition #15: Sociale innovatie

Om alles te leren over slimmer werken, society 3.0 en innovatief organiseren kon je op de Pecha Kucha Sociale Innovatie je hart ophalen. Van een grasmat in een vinexwijk tot de salto van je hart: Pecha Kucha bezocht Leeuwarden!

Pecha Kucha Special edition #14: Pecha Kucha Care

De operatiekamer van de toekomst, hoe ziet die eruit?

Pecha Kucha #13

Twintig plaatjes, twintig seconden per plaatje. Uiteenlopende presentaties op een spannende plek: Pecha Kucha nummer 13.

Pecha Kucha #12: Very high tea

Twintig plaatjes, twintig seconden per plaatje. Ditmaal als zondagmiddagmatinee op een bijzondere plek: in de Tasmantoren. Het was een spannende plek, want het gebouw was nog niet af op 20 september... je kon er dus alleen in zonder hoogtevrees. In de Tasmantoren, ontwikkeld door Van Wijnen en Lefier, werd nog gebouwd aan de 218 appartementen en penthouses, een zwembad, een fitnessruimte, restaurant en andere voorzieningen. Vanuit de toren kon je vrij uitkijken over het stadshart van Groningen. De 12de Pecha Kucha was helemaal bovenin.

Pecha Kucha #11: In de suikerfabriek

Woensdagavond 22 april vond de elfde editie plaats van de Groninger Pecha Kucha. Niet in een bioscoop, niet in een gevangenis, niet op een boot, niet in een bedrijfskantine maar ditmaal in de Suikerfabriek!

Pecha Kucha #10: In de schouwburg

De 10e editie van de Pecha Kucha Groningen vond de 27e oktober plaats. Twaalf sprekers presenteerden op een spectaculaire plek: het podium van de Stadsschouwburg van Groningen.

Pecha Kucha #9: In de bios

Dinsdag 22 april was in filmtheater Images de negende editie van de Groninger Pecha Kucha.

Pecha Kucha #8: Ga direct naar de gevangenis

Speciaal voor de donkere dagen organiseerden Platform GRAS en Nieuwe Garde op maandag 17 december 2007 alweer een 8ste Pecha Kucha. Ditmaal op een erg duistere plek: het voormalig Huis van Bewaring aan de Helperlinie!

Pecha Kucha #7: In Leeuwarden

Op 21 september organiseerde NG Leeuwarden in samenwerking met het Media Art Festival een Pecha Kucha. Dat was dus VOL. VII van Pecha Kucha Groningen, maar dan in... juist, Leeuwarden.

Pecha Kucha #6

Vrijdag de 13e april was het, ongeluksdag of niet, tijd voor de zesde editie van de Groninger Pecha Kucha. De zesde editie vond plaats in de kantine van Ballast Nedam.

Pecha Kucha #5

In 2007 organiseren GRAS en Nieuwe Garde de Groninger Pecha Kucha's. Editie 5 vond plaats op de CiBoGa-boot. Kijk hier voor de foto's. Met o.a. Theo Deutinger, Tjalling Zondag en Peter Boersma.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn