Stand van Stad - dé talkshow over Groningen

Stand van Stad was de maandelijkse talkshow van Platform GRAS, het Groninger Forum en onze mediapartners het Dagblad van het Noorden en OOG TV. Gastheer en presentator Bram Douwes ontving gasten van allerlei pluimage: ondernemers en wetenschappers, maar ook bouwers, techneuten, ruimtelijk ontwerpers, zorgexperts en mensen die zich van al die disciplines helemaal niets aantrekken. Alles wat de stad de stad maakt, kon in deze show zomaar de revue passeren.

Projecten

Stand van Stad #39: de aller-allerlaatste!

Stand van Stad. We worden al bijna emotioneel als we de naam van de show uitspreken. Na bijna vijf jaar hebben we besloten er een eind aan te breien. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. En vooral omdat we toe zijn aan iets nieuws. Maar voordat het zover is, zullen we op gepaste wijze het jaar én de afgelopen vijf jaar afsluiten. Dat doen we in editie 39: de aller-allerlaatste.

Stand van Stad #38: Vliegveld Eelde, wonen in een school en uniek sporttalent

Donderdag 23 november is het weer tijd voor Stand van Stad: je maandelijkse frisse stadssalade. Deze keer gaan we praten (zeg maar rustig discussiëren) over vliegveld Eelde, gaan we bespreken hoe het is om gezamenlijk in een oud schoolgebouw middenin de stad te gaan wonen én hebben we een sporter aan tafel die uitblinkt in een bijzondere discipline. 

Stand van Stad #37: tjokvol kunst, wetenschap én sport

Het is herfst! Des te meer reden om op donderdagavond eens lekker naar het Groninger Forum te gaan. Als je er dan toch bent, woon dan meteen de opnames van Stand van Stad bij. Je krijgt een lekkere portie kunst, wetenschap en sport voorgeschoteld, plus alles wat je van ons gewend bent. 

Stand van Stad #36: mode, parkeren én een splinternieuw panel

Stand van Stad is terug! Mét een paar veren in zijn achterste, na het winnen van de Lokale Omroep Award. Dat op zich is al genoeg reden om de show eens live bij te komen wonen, toch?

Stand van Stad #35: Architectuurspecial

Onze Stand van Stad-host Bram Douwes spreekt met Rolf Koops van BuildinG: het kersverse kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen, opgezet door de Economic Board Groningen, TNO, De Hanzehogeschool en Bouwend Nederland. Wat zijn de ambities? En met welke nieuwe materialen en technieken kunnen we duurzaam en aardbevingsbestendig bouwen?

Stand van Stad #34

De maandelijkse talkshow Stand van Stad is voor nieuwsgierige stadjers dé manier om op de hoogte te blijven van alles wat Groningen zo ontzettend de moeite waard maakt. En natuurlijk vragen wij ons gedurende de hele show af: gaan we er nou op voor- of achteruit?

Presentator Bram Douwes gaat in gesprek met Specht Architects en Henckel & Zahir Architects over Wonen in Stadshart, een evenement dat wil aantonen dat de binnenstad - hoe vol en duur die ook lijkt - groot genoeg is voor iedereen die er wil wonen. Bram praat ook met theatermaakster Nhung Dam, dochter van Vietnamese bootvluchtelingen die opgroeide in de Groningse wijk Beijum, psychologie studeerde aan de RUG, naar Amsterdam verkaste voor de toneelschool en de kleinkunstacademie en wiens eerste roman pas is verschenen. Hij voelt Wilma Mansveld aan de tand over haar nieuwe functie waardoor we te weten hopen te komen wat de Veiligheidsregio nou precies behelst. Zangeres Robine Koerts treedt op en vaste tafelgasten Marjolein Rover en Bram Esser zijn vanzelfsprekend van de partij.

Stand van Stad #33, lente editie!

Alles wijst er op dat Joost van Keulen naar Den Haag vertrekt om plaats te nemen op een blauw zetel in de tweede kamer. Maar gaat hij daarvoor? En is dit de kans om een vrouw aan het college van B&W toe te voegen? Bram Douwes vraagt er naar. Ook praat hij met Lilia Kazakova, een jonge studente uit de Schilderswijk en tevens de populairste YouTuber en vlogger uit het Noorden. Ze is genomineerd voor een VEED-award en heeft 114.038 volgers op haar kanaal lily-like.com. Bram wil er het fijne van weten. De sympathieke John Schurer vertrekt als voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen. Bij Stand van Stad vertelt hij waarom.

Onze vaste gasten zijn ook weer van de partij, Marjolein Rover zocht naar glitter en glamour bij de Martinidogshow en ontdekte een hele bijzondere wereld, Bram Esser ging weer op pad voor Opduiktv en Wabbesch Wabbesch laat het resultaat zien van zijn Selfie-experiment.

Stand van Stad #32, ongevraagd advies!

Talkshowhost Bram Douwes ontvangt zondag 26 februari weer een prachtige line up met stadse gasten. De stad krijgt een kinderburgemeester, de raad stemde in met een jongerenombudsman en de vacature op Noordelink is inmiddels gesloten. Hebben jongeren in de stad Groningen behoefte aan deze benoemingen? Ze praten er over met Margrite Kalverboer, de Nationaal Kinderombudsman.

De vader van Corné van Houten is het beu, de manier waarop mensen zijn zoon met een lichamelijke beperking benaderen. Hij legde contact met studenten van de Hanzehogeschool Groningen en samen bedachten ze een campagne om gedrag te veranderen. Corné zelf schuift zondag aan en praat op bijzonder wijze over wat hij allemaal wel kan, en wil!

In onze nieuwe rubriek 'Ongevraagd advies' praten we met stadjers over een opvallende plek in de stad waarop ons oog is gevallen. En ook onze publiekslievelingen treden weer aan: societyjournaliste Marjolein Rover zocht én vond Glitter & Glamour bij het benefiet van Stichting Help Direct, Wabbesch Wabbesch showt zijn selfies en Bram Esser duikt, voor Opduik TV, op in Beijum.

Stand van Stad #31, klussen aan de stad!

Op zondag 22 januari was de eerste Stand van Stad van 2017 met maar meteen een poging tot overzicht en orde, want wat gaat er de komende jaren aan grote bouwprojecten in de stad gebeuren. 

Stand van Stad #30, the late night edition

In de startblokken voor de kerst? Begin de vakantie dan goed met de jaarlijkse Late Night editie van Stand van Stad. Hoe staat Groningen ervoor? Zijn we er dit jaar als stad op voor- of achteruit gegaan? Hoe gaat het verder met Bram Esser's Ringwegsafari?

Stand van Stad #29, Rodin & Ringweg

Stand van Stad is een talkshow voor nieuwsgierige stadjers: dé manier om op de hoogte te blijven van alles wat Groningen zo ontzettend de moeite waard maakt. Editie 29 gaat o.a. over de tentoonstelling Rodin - Genius at Work en wat is er te ontdekken over de omgeving van Ringweg Zuid. 

Stand van Stad #28, Nieuwe jas!

Het vijfde seizoen van Stand van Stad startte op zondag 23 oktober! De show is opgefrist, aangescherpt en geschikt gemaakt voor uitzending op tv. Bram Douwes ontving Kraantje Pappie, artiest, kledinglijn-eigenaar maar ook ambassadeur van het MS Fonds. 

Stand van Stad #27, de nachteditie

Vlak voordat Bram Douwes en Wabbesch Wabbesch hun koffers pakken om naar verre oorden af te reizen, namen ze nog één keer het woord. Of eigenlijk: vier keer! Tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap streek Stand van Stad neer in het Groninger Forum aan de Oude Boteringestraat en ontving daar de allerleukste gasten. André Kuipers bijvoorbeeld, Susan Smit, Simone van Saarloos en Raoul Heertje. En er was muziek: singer-songwriter Kira Dekker zong haar beste nummers. 

Stand van Stad #26, de persprijseditie

Ook deze 26ste editie van Stand van Stad vroegen we ons af: wat gebeurde er de afgelopen maand zoal in de stad, wat kwam erbij en wat ging er weg? En dus: zijn we er deze maand op voor- of op achteruit gegaan? Talkshowhost Bram Douwes zette het voor je op een rijtje, woog af én trok na een inhoudelijk en vermakelijk uur samen met Wabbesch Wabbesch de conclusie.

Deze zondag werd je niet alleen helemaal bijgepraat, ook hoorde je als eerste dat Louis Stiller de Groninger Persprijs 2015 won. Ook over de rest van de talkshow goten we een persprijs-sausje. Zo ontmoetten we Edwin Kuipers, oprichter van het zogenaamde social-media curation platform Crowdynews (met vestigingen in Groningen en Boston). Journalist Herman Sandman bracht een prikkelende column en filosoof Bram Esser dook in de intrigerende wereld van Beijum-nieuws. De nieuwste Miss Beauty of Groningen, Sharon Popken, stelde zich voor en we spraken met Ouarid el Baroudi over de komst van de nieuwe moskee in Selwerd. En er was muziek! Singer-songwriter Hans Hannemann trad op.

Stand van Stad #25, nieuwe stijl

Maar natuurlijk, Stand van Stad was al 24 edities dé plek om weer helemaal up-to-date te raken over het wel en wee van Groningen. Maar het kan beter, actueler en completer! Daarom goten we deze 25ste editie in een nieuw jasje. In dat nieuwe jasje krijg je elke Stand van Stad het antwoord op de vraag: "Is Groningen er deze maand op voor- of achteruit gegaan?"  

Op 20 maart schoof Marjet Woldhuis aan (zij verliet de Stadspartij), net als Loes Damhof (zij werd uitgeroepen tot docent van het jaar) en Martine Drijfholt (zij initieerde de Facebook-pagina Home Swiet Home). Student vormgeving Jochem Koopman toonde het boek dat hij samen met twee mede-studenten maakte over de hoerenlopers in het Aa-kwartier. Jan Doevendans vertelde over het nieuwe ecoduct, Bram Esser liep mee met het Buurtpreventieteam en natúúrlijk ontbrak ook Wabbesch Wabbesch niet.

En er was muziek! The Dudettes kwamen zingen (ein-de-lijk), evenals het New Life Choir (een veertien-koppig koor met bewoners van de noodopvang aan de Van Swietenlaan) en onze huistroubadour Melvin Bonnet.  

Stand van Stad #24, over bevingen, eten en urine

Heb je jouw collega’s op maandagochtend pak ‘m beet 22 februari bij het koffiezetapparaat verbaasd doen staan van een indrukwekkende hoeveelheid vers opgedane weetjes? Weetjes die je opdeed bij een alleraardigste talkshow waar je Hans Alders, Ruben Verwaal en Saskia Jonker hoorde vertellen over hun werk en nieuwste ontdekkingen? 

Stand van Stad #23, Den Oudsten, Ter Wal en Inge van Calkar

Voor alle nieuwsgierige aagjes die 2016 wilden beginnen met een flinke dosis informatie, muziek én satire, was er zondag 24 januari weer een nieuwe bomvolle Stand van Stad. Met Peter den Oudsten, Nick ter Wal, Inge van Calkar, Jan Doevendans, Melvin Bonnet en Wabbesch Wabbesch

Stand van Stad #22, kerstballen, kerstbomen en dito muziek

Deze laatste editie van 2015 keken we terug op het jaar, met Sarena Solari, Jorden van Foreest en Will Brooker. 2015 was niet zomaar een een doordeweeks-jaar, het bleek het jaar waarin zij grootse avonturen beleefden. 

Stand van Stad #21, met Poppema, Peper en Mijn Martinitoren

Zondagmiddag 22 november was het weer de hoogste tijd voor de snelste live-talkshow van Groningen. Anchorman Bram Douwes ontving Sibrand Poppema (is de campus in China echt wel zo'n goed idee?), Joshua Peper (hoe werkt het Internet of Things?) en stadsarcheoloog Gert Kortekaas (wat vindt hij zoal ónder de stad?).

Stand van Stad #20, over vluchten, integreren en de strijd tegen pandjesbazen

De kickoff van het seizoen, in een nieuwe setting én met een nieuw decor! Op een herfstachtige zondagmiddag aan het Hereplein ontving Bram Douwes onder andere Roeland van der Schaaf (en vroeg hem naar zijn strijd tegen de huisjesmelkers) en vluchtelingen Kris Eze en Sarwar Joanroy (zij vertelden hun vluchtverhaal en over hun aankomst en inburgering in Nederland). 

Stand van Stad #19, de N8 editie

Nog één keer voor de zomer echt los barst en Bram Douwes naar verre oorden afreist om aan zijn teint te werken. Nog één keer Stand van Stad en dan ook nog een speciale editie tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap. Vier edities om precies te zijn, met als onderwerp van gesprek kunst, wetenschap en geluk. 

Stand van Stad #18, over de duistere wereld van de Groninger pandjesbazen

Waar blijft de tijd? Zondag 19 april was alweer de laatste Stand van Stad van het seizoen. Daarom proostten we op alle gasten, geintjes en vergissingen van afgelopen seizoen. Maar boven alles hadden we onze ogen en oren open voor onze gasten. Zij vertelden over duistere zaken, dappere mannen & vrouwen, Werkman, het naspelen van de bevrijding en de toekomst van onze luchthaven. 

Stand van Stad #17, over herdenken, stamcellen & het verkeer

Zondag 15 maart was het weer tijd voor de volgende Stand van Stad, de maandelijkse talkshow van GRAS en het Groninger Forum. Met onder andere... 

Stand van Stad #16, de Herestraat is failliet

Ondernemen in Groningen stad, hoe doe je dat, anno 2015 én daarna? Als zowel "de grote jongens" als de V&D en De Bijenkorf als de eenpitters uit de stad (dreigen te) verdwijnen? Stand van Stad ging op onderzoek uit. 

Stand van Stad #15, de IFFR editie

Op zondagmiddag 1 februari was er een speciale aflevering van de zondagse talkshow Stand van Stad. Tafelheer Bram Douwes en sound-kick Jelte Posthumus ontvingen tussen half vier en half vijf cinefielen, acteurs en regisseurs en andere kenners en liefhebbers van films, docu’s en bioscopen. 

Stand van Stad #14, met Gerard Kemkers en Dina Boonstra

Na twee weken binnen onder de kerstboom of aan de dis, was het zondag 18 januari tijd om erop uit te gaan. Gelukkig was daar Stand van Stad, een goede reden om op de fiets te stappen en de regen te trotseren. 

Stand van Stad #13, the late night edition

Voordat u de ski's onder bond, de kalkoen in de oven schoof en de ballen in de boom hing, was het 19 december nog even tijd voor de laatste nieuwtjes, de sappigste roddels en de lekkerste muziek in Stand van Stad, de talkshow voor nieuwsgierige stadjers.

Stand van Stad #12, hoe was Let's GRO?

Op zondag 23 november sprak Arno van der Heyden* de kersverse stadsbouwmeester Jeroen de Willigen en vroeg hem het hemd van het lijf... is er écht geen sprake van belangenverstrengeling? En hij sprak met...

Stand van Stad #11, afscheid van onze burgervader

Stand van Stad, dé talkshow voor nieuwsgierige stadjers, keek op zondag 26 oktober met Ruud Vreeman terug op een jaar burgemeesterschap. En alsof dat nog niet genoeg was, schoven er natuurlijk meer gasten aan bij talkshowhost Bram Douwes. Wie, waarom en waarover? Lees snel verder... 

Stand van Stad #10, monster in je achtertuin

Na een zomer die enkel uit hittegolven en zwoele zomeravonden leek te bestaan was het zondag 28 september weer tijd voor Stand van Stad. Met Ton, Arno, David, Karen, Andrea, Martijn en natuurlijk Bram, Jan en Jelte. 

Stand van Stad #9, filosoferen met bier en The Passion

Zondag 30 maart, 15.30 uur: een lentefrisse Stand van Stad editie met bier, The Passion en D66. Wat is er allemaal te doen (en te drinken) tijdens het Bierfestival? Welke Groningers zingen er mee met Jack van Gelder? Welk stuk stad gumt Paul de Rook uit en hoe staat het met de formatie?

Stand van Stad #8, met stemadvies

De gemeenteraadsverkiezingen. Welke politicus maakt ruzie met wie, over wat en wat zijn nu de gemeentelijke hete hangijzers? Twee ervaren journalisten kwamen erover vertellen: OOG-reporter Ecco van Oosterhout en hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het DvhN. Coen van de Steeg en Wieke Paulusma spraken over Wehelpen.nl, marktplaats voor hulp én winnaar van de Come Together Challenge. Regisseur Gerardjan Rijnders klapte uit de school over zijn nieuwste voorstelling, Oresteia. En over hoe laf hij theaterdirecteuren tegenwoordig vindt.

Stand van Stad #7, een weerman, natuurman en muziekman

Bram Douwes ontving in de eerste Stand van Stad van 2014 weerman Peter Kuipers Munneke, vrachtwagenman Ronald Bulthuis én natuurman Jan Doevendans. Town of Saints warmde op voor Eurosonic Noorderslag en Arnold Veeman zong op de eerste rij... 

Stand van Stad #6, met kerstboom, kerstkrans en kersthit

Deze editie-in-kerstsfeer keken Remy Mannekes en Rosa Timmer samen met talkshowhost Bram Douwes terug op het afgelopen jaar, gumde SP voorman Jimmy Dijk een stukje stad weg, wees Jan Doevendans op de bijzonderheden in de stadse natuur en gaf Doeke Sijens de leestip voor koude decemberdagen.

Stand van Stad #5, in het Grand Theatre

Ook in het tweede seizoen ontving gastheer en presentator Bram Douwes gasten van allerlei pluimage, nu niet in het Groninger Forum maar in het prachtige Grand Theatre. Zondag 10 november schoven op deze nieuwe locatie de volgende gasten aan tafel... NDC-topman Evert van Dijk, Youtube-hit Babak en groenkenner Jan Doevendans. Wethouder Roeland van der Schaaf gumde een stukje van de stad uit.  

Stand van Stad #4, over de Grote Markt en de Lage der A

Ook op de tweede zondag in april konden nieuwsgierige stadjers zich op de hoogte stellen van alles wat Groningen zo ontzettend de moeite waard maakt: Stand van Stad. We zagen onder andere wethouder Joost van Keulen aanschuiven. Hij hanteerde De Gum om een stuk stad dat niet naar zijn zin was uit te wissen en kwam met een nieuw voorstel. We hadden het genoegen om Laura Batstra te ontvangen. De Groningse onderzoekster baart landelijk opzien met haar strijd tegen het gemak waarmee ouders, scholen en artsen Ritalin voorschrijven aan drukke kinderen.

Stand van Stad #3, kennismaken met Andreas Blühm

In deze maart-editie zaten bij Bram aan tafel: stadsdichter Joost Oomen, visuele sidekick Matthijs Sorgdrager, de nieuwe directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm, Doeke Sijens met de leestip, muziek van Swinder, de Gum van raadslid Mattias Gijsbertsen, Stand van Natuur met Jan Doevendans, Beno Hofman kreeg een nieuwe eigen rubriek: 'Vraag 't aan Beno', Stand van de Wijk: Hoogkerk met Jur Bekooy  & Allert van der Hoeven, een prachtige film van Peter de Kan, Stand van Toen met Michael Hermse, Peter Middendorp was op bezoek bij de FC en De (levende) agenda met Marloes ten Kate.

Stand van Stad #2, over misdaad en straf

In deze editie schoven Ola Mafalaani & Malou Gorter van het NNT aan bij Bram en vertelden over de voorstelling Misdaad en Straf. Tamar Lewis maakte muziek en zorgde voor een prachtversie van 'Zondag'.

Stand van Stad #1, met Ellen ten Damme op Noorderslag

Het jaar 2013 begon goed met de eerste talkshow van Platform GRAS en Groninger Forum. Met onder meer wethouder Dig Istha, natuurliefhebber Jan Doevendans, superster Ellen ten Damme en onvolprezen gastheer Bram Douwes. Met muziek van Stuart Mavis.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn