GRAS

DAG '15: DAG-film Enemy & verrassingsvoorfilm

Vera Zienema sluit de DAG ’15 af met de psychologische thriller Enemy. Adam (Jake Gyllenhaal) is zowel zichzelf als zijn dreigende dubbelganger Anthony. In Adams fantasie is hij alles wat hij zelf niet is. De vraag is natuurlijk of Anthony wel echt een andere man is of slechts een projectie van Adams verlangen om uit zijn benauwende leven te breken. Het onheilspellende decor van Enemy is een oerlelijke anonieme stad (in werkelijkheid Toronto) vol smog, industrie en anonieme torenflats, gezien door een piskleurig filter. Voorafgaand aan Enemy wordt een korte verrassingsklassieker getoond waaruit blijkt dat het niet eenvoudig is een doe-het-zelf-huis in elkaar te zetten.

 

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: DAG-film Urbanized

Speciaal voor de DAG vertoont het Groninger Forum de documentaire Urbanized. Zoals de titel al doet vermoeden is stedenbouw het onderwerp van gesprek. De stad is op dit moment de woonplaats van de helft van de wereldbevolking, in 2050 zal dat naar verwachting zelfs 75% zijn. Terwijl sommige steden een explosieve groei doormaken, krimpen andere. De vraag hoe huisvesting, mobiliteit, openbare ruimte, maatschappelijk engagement, economische ontwikkeling en milieubeleid met elkaar te verenigen, blijkt een wereldwijde uitdaging. Hoe gaan de professionals deze uitdaging te lijf? Een aantal van 's werelds meest vooraanstaande architecten (zoals Rem Koolhaas, Oscar Niemeyer en Norman Foster), planners, beleidsmakers, bouwers en denkers delen hun ziens- en werkwijzen. Koop uw kaartjes hier

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: Specialistenbus

Heeft u zin in een volledig verzorgde DAG bomvol architectuur? Een dag waarbij twee vakkundige gidsen u meenemen langs alle veertien genomineerde gebouwen en u een verrassende en heerlijke lunch meekrijgt? Stap dan in de Specialistenbus en kom zo alles te weten over de genomineerde gebouwen, welke gebouwen de vakjury als beste verkoos en waarom. 

Opgave verplicht bel 06 42 69 46 66 (di t/ vr van 10.00-16.00 uur).
De kosten bedragen € 12,50 (inclusief lunch).

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: Bustocht: 20 jaar, 20 winnaars

Deze DAG is niet zomaar een DAG. Dit is de twintigste Groningse editie van de Dag van de Architectuur en daarmee ook de twintigste Groninger Gebouwenenquête. Om dat te vieren rijdt er een bus langs de meest bijzondere winnaars van de afgelopen twintig jaar. Herinnert u zich de ophef rondom het Stadsbalkon bijvoorbeeld nog, de populariteit van de nieuwbouw DUO & Belastingdienst en de impact van de Waagstraat? Wat vonden we toen van deze aanwinsten voor de stad, wat vinden we nu en hoe staan ze er inmiddels bij? 

Er zijn twee tochten: de bus vertrekt om 10:00 uur en om 13:00 uur.

Opgave niet nodig, maar wilt u zeker zijn van een plekje, bel dan 06 42 69 46 66 (di t/m vr van 10.00-16.00 uur).

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: Fietstocht Bevingsproof bouwen

Groningen beeft! Dat dit gevolgen heeft voor bouwend en ontwerpend Groningen, is u vast niet ontgaan. Een aantal bouwprojecten ligt stil en in die relatieve stilte kruipen architecten, aannemers en constructeurs weer achter de tekentafel. Wat doen zij om bestaande en nieuwe gebouwen aardbevingsbestendig te maken, welke aanpassingen doen zij en wat is daar de impact van? Jaap Ekhart neemt u mee en geeft u een open en eerlijk kijkje achter de schermen bij een aantal exemplarische projecten. 

Er zijn twee fietstochten: de eerste vertrekt om 11:00 uur, de tweede om 13:30 uur.

Opgave verplicht, bel 06 42 69 46 66 (di t/m vr van 10.00-16.00 uur). 

Inschrijfoptie

Ja

DAG '15: Prijsuitreiking Grote Groninger Gebouwenenquête

Welke aannemers, architecten en opdrachtgevers winnen dit jaar de Gebouwenenquête? U heeft vast al een voorkeur, een vermoeden misschien ook, maar kom – als u het zeker én als eerste wilt weten – vooral naar de prijsuitreiking in het Groninger Forum. De vakjury spreekt haar oordeel uit en wethouder Roeland van der Schaaf reikt namens de publieksjury de prijzen uit.

Daarnaast bepaalt het publiek ter plekke welke bijzondere kleine ingrepen – zoals winkelpuien en dakopbouwen – eens extra in het zonnetje worden gezet en met de Gouden Kiezel naar huis gaat. Als onpartijdig Stadjer leidt Frank den Hollander de Prijzenparade in goede en rechtvaardige banen. 

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: DAG-borrel

Wie worden de winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête 2015? Bespreek en bepleit uw favorieten met andere Stadjers, bouwers en ontwerpers tijdens de jaarlijkse DAG-borrel. Met een biertje aan de bar of in de zon op het terras, het Groninger Forum is deze vrijdagavond dé plek om het glas te heffen op Groningen, haar gebouwen en op de architecten, aannemers en opdrachtgevers die ze maakten.

Inschrijfoptie

Nee

Stand van Stad: Architectuurspecial

GRAS
24 mei 2017
Op dinsdag 6 juni vanaf 16:30 uur wordt tijdens een speciale Stand van Stad de Stand van de Groningse architectuur opgemaakt!

Groninger Architectuurklimaattop

Heerlijk, die recente moppermodus rondom de Groninger architectuur. Maar… is de klaagzang terecht? En zo ja, is dit de beste strategie naar een nieuw elan? De Groninger Architectuurklimaattop nodigt je uit om te focussen op wat er wél goed gaat. Samen met tout ruimtelijk Groningen laten we zien dat ontwerpen en realiseren een feest is!

De Wolkenfabriek zorgt voor de borrel en versnaperingen. De Nachtbouwmeester van Groningen draait nostalgische gevelplaatjes. Kortom, na donderdag 13 juli heeft niemand nog reden tot knorren! Een definitief programma volgt. Meld u hier alvast aan. Tot dan!

Inschrijfoptie

Nee

Stand van Stad: Architectuurspecial

Spannend! De Dag van de Architectuur nadert en dat verdient een speciale Stand van Stad, geheel gewijd aan architectuur. Met als toetje de bekendmaking van de nominaties voor de grote Groninger Gebouwenenquête!

Op dinsdag 6 juni vanaf 16:30 uur wordt tijdens een speciale Stand van Stad de Stand van de Groningse architectuur opgemaakt!
Onze Stand van Stad-host Bram Douwes spreekt met Rolf Koops van BuildinG: het kersverse kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen, opgezet door de Economic Board Groningen, TNO, De Hanzehogeschool en Bouwend Nederland. Wat zijn de ambities? En met welke nieuwe materialen en technieken kunnen we duurzaam en aardbevingsbestendig bouwen?

Ook hebben we aandacht voor het bouwen in ons mooie stadshart. Hoe doe je dat? Zijn optoppingen een slim antwoord op de verdichtingsopgave of juist 'not done’. Hoe bouw je met liefde voor de stad? Daarover gaan we in discussie.

En samen met Stadsbouwmeester Jeroen de Willigen maken we de balans op: Hoe staat het ervoor met de architectuur in Groningen? 

En bovendien worden de genomineerden van de grote Groninger Gebouwenenquête bekend gemaakt! Er wordt weer volop gebouwd in Groningen, dat blijkt uit groslijst voor de jaarlijkse Grote Groninger Gebouwenenquête. Het bestuur van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen maakt de genomineerden bekend.

Wilt u aanwezig zijn? Dan vernemen wij dat graag via sandra@platformgras.nl of u kunt een (gratis) kaartje reserveren via het ForumDe opnames om 16:30 uur. Later in de week zendt OOG TV de speciale Stand van Stad aflevering uit.

 
 

Inschrijfoptie

Nee

Pagina's

Subscribe to RSS - GRAS

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn