GRAS

Stand van Stad #37: tjokvol kunst, wetenschap én sport

Het is herfst! Des te meer reden om op donderdagavond eens lekker naar het Groninger Forum te gaan. Als je er dan toch bent, woon dan meteen de opnames van Stand van Stad bij. Je krijgt een lekkere portie kunst, wetenschap en sport voorgeschoteld, plus alles wat je van ons gewend bent. 

Stand van Stad zit ook in uitzending nummer 37 weer vol interessante onderwerpen. We gaan van gezondheidsonderzoek via kickboksen naar kunst. Als dat geen gemêleerde show wordt, weten wij het ook niet meer.

Je hebt het misschien al gezien: Stand van Stad heeft een spiksplinternieuw panel. 7 uitgesproken panelleden staan klaar om hun mening te geven. Zijn we er als Stad de laatste weken op vooruit of op achteruit gegaan?

Marjolein Rover onderzoekt op ingetogen wijze wat liefhebbers van dure auto's drijft, terwijl OpduikTV juist de andere kant van de maatschappij laat zien. 

Te gast zijn deze week kunstenares Claudy Jongstra, epidemioloog Lilian Peters en kickbokser Michael Duut. Bram Douwes gaat met ze praten over het tiendaagse proeflab Waste NO Waste Factory, over het belang van speciaal op vrouwen gericht gezondheidsonderzoek en over knock-outs binnen een minuut. We verklappen nog niet welk onderwerp we met welke gast gaan bespreken.

Wil je de opnames van Stand van Stad bijwonen? Leuk! Je kunt gratis kaarten bestellen via https://www.groningerforum.nl/agenda/activiteiten/stand-van-stad.

Stand van Stad | Donderdag 19 oktober - 20.30 uur | Groninger Forum - Hereplein 73

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: DAG-film Enemy & verrassingsvoorfilm

Vera Zienema sluit de DAG ’15 af met de psychologische thriller Enemy. Adam (Jake Gyllenhaal) is zowel zichzelf als zijn dreigende dubbelganger Anthony. In Adams fantasie is hij alles wat hij zelf niet is. De vraag is natuurlijk of Anthony wel echt een andere man is of slechts een projectie van Adams verlangen om uit zijn benauwende leven te breken. Het onheilspellende decor van Enemy is een oerlelijke anonieme stad (in werkelijkheid Toronto) vol smog, industrie en anonieme torenflats, gezien door een piskleurig filter. Voorafgaand aan Enemy wordt een korte verrassingsklassieker getoond waaruit blijkt dat het niet eenvoudig is een doe-het-zelf-huis in elkaar te zetten.

 

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: DAG-film Urbanized

Speciaal voor de DAG vertoont het Groninger Forum de documentaire Urbanized. Zoals de titel al doet vermoeden is stedenbouw het onderwerp van gesprek. De stad is op dit moment de woonplaats van de helft van de wereldbevolking, in 2050 zal dat naar verwachting zelfs 75% zijn. Terwijl sommige steden een explosieve groei doormaken, krimpen andere. De vraag hoe huisvesting, mobiliteit, openbare ruimte, maatschappelijk engagement, economische ontwikkeling en milieubeleid met elkaar te verenigen, blijkt een wereldwijde uitdaging. Hoe gaan de professionals deze uitdaging te lijf? Een aantal van 's werelds meest vooraanstaande architecten (zoals Rem Koolhaas, Oscar Niemeyer en Norman Foster), planners, beleidsmakers, bouwers en denkers delen hun ziens- en werkwijzen. Koop uw kaartjes hier

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: Specialistenbus

Heeft u zin in een volledig verzorgde DAG bomvol architectuur? Een dag waarbij twee vakkundige gidsen u meenemen langs alle veertien genomineerde gebouwen en u een verrassende en heerlijke lunch meekrijgt? Stap dan in de Specialistenbus en kom zo alles te weten over de genomineerde gebouwen, welke gebouwen de vakjury als beste verkoos en waarom. 

Opgave verplicht bel 06 42 69 46 66 (di t/ vr van 10.00-16.00 uur).
De kosten bedragen € 12,50 (inclusief lunch).

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: Bustocht: 20 jaar, 20 winnaars

Deze DAG is niet zomaar een DAG. Dit is de twintigste Groningse editie van de Dag van de Architectuur en daarmee ook de twintigste Groninger Gebouwenenquête. Om dat te vieren rijdt er een bus langs de meest bijzondere winnaars van de afgelopen twintig jaar. Herinnert u zich de ophef rondom het Stadsbalkon bijvoorbeeld nog, de populariteit van de nieuwbouw DUO & Belastingdienst en de impact van de Waagstraat? Wat vonden we toen van deze aanwinsten voor de stad, wat vinden we nu en hoe staan ze er inmiddels bij? 

Er zijn twee tochten: de bus vertrekt om 10:00 uur en om 13:00 uur.

Opgave niet nodig, maar wilt u zeker zijn van een plekje, bel dan 06 42 69 46 66 (di t/m vr van 10.00-16.00 uur).

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: Fietstocht Bevingsproof bouwen

Groningen beeft! Dat dit gevolgen heeft voor bouwend en ontwerpend Groningen, is u vast niet ontgaan. Een aantal bouwprojecten ligt stil en in die relatieve stilte kruipen architecten, aannemers en constructeurs weer achter de tekentafel. Wat doen zij om bestaande en nieuwe gebouwen aardbevingsbestendig te maken, welke aanpassingen doen zij en wat is daar de impact van? Jaap Ekhart neemt u mee en geeft u een open en eerlijk kijkje achter de schermen bij een aantal exemplarische projecten. 

Er zijn twee fietstochten: de eerste vertrekt om 11:00 uur, de tweede om 13:30 uur.

Opgave verplicht, bel 06 42 69 46 66 (di t/m vr van 10.00-16.00 uur). 

Inschrijfoptie

Ja

DAG '15: Prijsuitreiking Grote Groninger Gebouwenenquête

Welke aannemers, architecten en opdrachtgevers winnen dit jaar de Gebouwenenquête? U heeft vast al een voorkeur, een vermoeden misschien ook, maar kom – als u het zeker én als eerste wilt weten – vooral naar de prijsuitreiking in het Groninger Forum. De vakjury spreekt haar oordeel uit en wethouder Roeland van der Schaaf reikt namens de publieksjury de prijzen uit.

Daarnaast bepaalt het publiek ter plekke welke bijzondere kleine ingrepen – zoals winkelpuien en dakopbouwen – eens extra in het zonnetje worden gezet en met de Gouden Kiezel naar huis gaat. Als onpartijdig Stadjer leidt Frank den Hollander de Prijzenparade in goede en rechtvaardige banen. 

Inschrijfoptie

Nee

DAG '15: DAG-borrel

Wie worden de winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête 2015? Bespreek en bepleit uw favorieten met andere Stadjers, bouwers en ontwerpers tijdens de jaarlijkse DAG-borrel. Met een biertje aan de bar of in de zon op het terras, het Groninger Forum is deze vrijdagavond dé plek om het glas te heffen op Groningen, haar gebouwen en op de architecten, aannemers en opdrachtgevers die ze maakten.

Inschrijfoptie

Nee

DAG 2018: Verklaar jouw liefde aan de stad!

GRAS
26 mei 2018

Omdat het thema van de DAG dit jaar 'Liefde voor de stad' is, zijn we erg benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal. 

DAG 2018: Gesprek van de DAG

GRAS
15 mei 2018
De nieuwe omgevingsvisie The Next City is (bijna) gereed. Het is geweldig dat we als stad weer over zo’n mooie overkoepelende visie beschikken. De hoogste tijd om de visie ook te voeden met ambities op het vlak van architectuur en ruimtelijke kwaliteit! Om te beginnen maar eens een goed debat daarover: het Gesprek van de DAG.

Pagina's

Subscribe to RSS - GRAS

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn