GRAStip

Bouwkunstlezing Jaap Gräber (PLAN): Van Architectuur naar Stedelijke Strategie

Jaap Gräber, tot 2012 partner bij Claus en Kaan, werkt inmiddels vijf jaar onder de naam PLAN – Pragmatic Urban Models. Hij heeft daarmee zijn werk verbreed van het ontwerpen en realiseren van projecten naar stedelijk onderzoek en het ontwikkelen van strategieën.

In zijn lezing vertelt Gräber over de integrale aanpak van stedelijke vraagstukken. Dat betekent werken in een ander krachten- en spanningsveld en vraagt daarmee een andere rolopvatting van de architect.

Naast zijn werk als architect en ‘stadsstrateeg’ is Gräber zeer actief als docent en spreker op verschillende plaatsen over de hele wereld. Zo is hij als docent verbonden aan de TU’s van Delft en Eindhoven en aan de Academies van Bouwkunst in Amsterdam, Arnhem en Groningen. Hij geeft lezingen en begeleidt workshops in onder andere Barcelona, Moskou, Katowice en Beiroet.

 

Inschrijfoptie

Nee

Lezing Job Floris van Monadnock

Monadnock houdt zich bezig met het ontwerpen, onderzoeken, schrijven en het maken van het discours op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieur en enscenering. Het bureau verkreeg internationale aandacht met de realisatie van op maat gemaakte bouwwerken, waaronder een aantal publieke gebouwen. Zoals een strandpaviljoen aan de Maas, een enorme 'Make No Little Plans' installatie en een Landmark - of uitkijktoren - voor de gemeente Nieuw Bergen. De Landmark werd onlangs geselecteerd voor de shortlist van de internationale Mies van der Rohe Award 2017.

Op dit moment is Monadnock betrokken bij projecten van uiteenlopende schalen, waaronder een tentoonstellingsontwerp; een nieuw bezoekerscentrum voor Nationaal Park De Hoge Veluwe; een Torenwoning en twee omvangrijke woningbouwprojecten.

Inschrijfoptie

Nee

Lezing Jung in Kim: Plastic Surgery Urbanism (PSU)

Plastic Surgery Urbanism (PSU): A Perspective on the Condition of City Making in East Asia

Jung In Kim, architect en professor aan de Soongsil University Seoul South Korea geeft morgen een lezing bij de Academie van Bouwkunst in Groningen.

Op basis van een genuanceerde en kritische interpretatie van de twintigste eeuwse en huidige stedelijke ontwikkelingsdynamiek in Oost Azië, pleit Jung In Kim in zijn lezing voor een alternatieve benadering van de verstedelijkingsopgave in deze regio. Hoewel de modernistische ‘bulldozer-achtige’ stadsontwikkeling uit de vorige eeuw inmiddels lijkt ingeruild voor een mildere variant, met meer aandacht voor milieuoverwegingen en duurzaamheidsprincipes, stelt Jung In Kim vast dat deze -  sterk gerationaliseerde, technologisch gerichte en markt gedreven - werkwijze uitgaat van een ontwikkelvisie waarin steden en natuur worden beschouwd als beheersbare marketing objecten.
Volgens Jung In Kim ontbreekt hierin een visie op het werkelijke stedelijk leven, waarin aandacht is voor het dagelijks gebruik van de stad en de beleving van de stedelingen. 

Jung In Kim is architect en wetenschapper. Daarnaast is hij momenteel Seoul’s ‘Public Architect’, benoemd door het bestuur van de metropool Seoel. Hij behaalde zijn master of Architecture degree en Ph.D aan Berkeley (Universiteit van California, USA), waar hij tevens als docent actief is geweest. Inmiddels is hij professor aan de Soongsil University in Seoul, Korea.

Als academicus richt hij zich op de wisselwerking tussen de gebouwde omgeving en de veranderende structuren van het stedelijk bewustzijn in Oost Azië. Zijn aandacht richt zich op een aantal belangrijke stedelijke projecten in China, Japan en Korea. Daarin onderzoekt hij de sociale en politieke consequenties van deze projecten, door middel van nauwkeurige analyses van burgerprotesten en hoe deze bijdragen aan een debat over stedelijke rechten en nieuwe vormen van burgerschap.

Inschrijfoptie

Nee

Operatie Steenbreek: alle tuinen groen

Ook last gehad van de hitte deze zomer? Weleens gehoord van de stad als hitte-eiland? Wat te doen met al het overtollige water na weer een hoosbui?

De klimaatverandering maakt ingrijpende veranderingen in onze omgeving en gedrag noodzakelijk. Iedereen kan hieraan meedoen. Vooral eigenaren van tuinen kunnen veel effect bereiken door een natuurvriendelijke inrichting. Maar ook groene daken hebben in het stedelijk gebied veel effect.

Wout Veldstra vertelt over praktische oplossingen tegen wateroverlast na hoosbuien en hitte in de stad tijdens warme zomers. Veldstra is voorzitter van de landelijke organisatie Operatie Steenbreek en voormalig stadsecoloog van Groningen.

Inschrijfoptie

Nee

Ten Boer: historisch pand- en omgevingsonderzoek

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van een pand, grondperceel of bepaald landschapselement in de gemeente Ten Boer? Ben je benieuwd naar de vroegere bewoners van je woning of hoe het gebouw en de omgeving er oorspronkelijk uitzagen? 

Wil je meer weten over de plek waar je geboren bent, wat de familie aan onroerend goed bezat en waar dat lag? De Groninger Archieven laten je zien hoe je onderzoek kunt doen naar een pand en zijn omgeving. 

Op deze avond in de bibliotheek in Ten Boer vertellen de Groninger Archieven alles over historisch pand- en omgevingsonderzoek in Ten Boer. Na afloop is er gelegenheid voor vragen.

Erbij zijn? Aanmelden kan via een mailtje naar tenboer@biblionetgroningen.nl. De toegang is gratis.

 

Inschrijfoptie

Nee

Groningen, a global city? Internationalization and Inclusion

More and more internationals find their way to Groningen. Students and staff from both universities come from all over the world, and companies are also starting to recruit talent from abroad. Newcomers can bring new perspectives and contribute to the innovative capacity, resilience and diversity of the universities and the city of Groningen. 

However, the famous Dutch tolerance and openness are often experienced more as a reputation than a reality. Internationals coming to Groningen deal with housing shortages, discrimination and barriers to social integration.

How do internationals experience Groningen, what do ‘Stadjers’ think of all these new influences; can we be a more inclusive city? A diverse evening with talks, discussions and interviews.

You can order your tickets here.

Inschrijfoptie

Nee

Berlijn in historisch perspectief

Het mag een wonder heten dat Berlijn er nog is. De geschiedenis van deze stad was op gezette tijden zeer heftig. Maar ook uitermate boeiend! Ir. Tjalling Visser geeft op 23 november een lezing over deze bijzondere stad.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was het centrum van Berlijn totaal verwoest. Van 1961 tot 1989 verdeelde de Muur de stad in oost en west; de twee helften ontwikkelden zich nogal verschillend van elkaar.

Onder invloed van een enorme bouwinspanning - die overigens nog steeds doorloopt - is de stad er wonderwel bovenop gekomen. Nu bruist Berlijn weer als één ondeelbaar geheel – zij het wel in een vernieuwde stedelijke jas, met uiteenlopende stadsbeelden.

Een opmerkelijke actuele gebeurtenis is de wederopbouw van het Berliner Stadtschloss op het Spree-eiland. Vanwege het replica-karakter een discutabele ingreep, die veel geld kost, maar wel op een historisch belangrijke plek de stadsstructuur repareert.

Tjalling Visser is stedenbouwkundige. Hij doceerde aan de Academie van Bouwkunst in Groningen en was werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

In het voorjaar van 2019 zal deze lezing worden gevolgd door een tweede deel met als titel: Berlijn 2019, metropool met veel gezichten.

Erbij zijn? Mail naar aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch via 050 - 318 8651.

Inschrijfoptie

Nee

Het Verticale Landschap

Op zondag 28 oktober organiseren SIGN en het CBK in het kader van het Ploegjaar een project met als thema het Groninger Landschap. In Het Verticale Landschap ontdek je de hedendaagse kijk van kunstenaars op het landschap. Een bustour en audiowandeltocht voeren langs de kunstwerken in het Groninger land. 

Het Verticale Landschap

Wat betekent het landschap anno 2018? Drie kunstenaars geven op zondag 28 oktober een hedendaagse kijk op het Groninger landschap. Geïnspireerd door kunstenaarscollectief De Ploeg weerspiegelen Anastasia Kubrak, Leanne Wijnsma en Ingeborg Entrop de lagen van het land: boven, op en onder de grond.

Ga met de bustour mee de provincie in en ontdek de kunstwerken. In het laatste stuk van de tour wandel je in circa 10 kilometer weer terug naar de stad. De bus vertrekt om 10.00 uur vanaf het CBK.

Tickets kosten 5 euro en zijn te koop via de webshop van het CBK.

Inschrijfoptie

Nee

Noorderbreedte: Jan Abrahamse-lezing

Op 9 november organiseert Noorderbreedte de Jan Abrahamse-lezing, een eerbetoon aan zijn oprichter. De tweejaarlijkse lezing staat dit jaar in het teken van identiteit en landschap en wordt verzorgd door een bijzonder gelegenheidsduo: Adriaan Geuze en Maarten Hajer.

 

Jan Abrahamse (1937-2013) was decennialang de stuwende kracht achter Stichting Noorderbreedte. Inmiddels belicht het tijdschrift al meer dan 40 jaar ontwikkelingen in Noord-Nederland op het gebied van landschap en leefomgeving.

Voor Adriaan Geuze, landschapsarchitect van internationale faam, is het landschap onbetwist deel van het publieke domein. Hij beschouwt het zelfs als deel van onze ziel. Geuze werkt als landschapsarchitect over de hele wereld. Afgelopen zomer was hij veel aan de Waddenkust waar hij met internationale studenten naar ontwikkelkansen zocht.

Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures en voormalig directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, presenteert zijn gedroomde toekomstbeeld voor het Noorden. Hajer is curator van Places of Hope dat vanuit Leeuwarden afgelopen jaar zocht naar een nieuw perspectief voor de toekomst.

Het belooft een bijzonder boeiende avond te worden. We zijn te gast bij de provincie Friesland in Leeuwarden. Het programma begint om acht uur ‘s avonds en duurt tot tien uur. Het aantal stoelen is beperkt.

Wil je de lezing bijwonen? Mail naar lezing@noorderbreedte.nl.

Inschrijfoptie

Nee

Stadswandeling langs hofjes in de Hortusbuurt

De Hortusbuurt van Groningen, net buiten de binnenstad, doet zijn naam eer aan. Al was het alleen maar vanwege de restanten van de eerste hortus botanicus, die in de 17e eeuw in deze buurt werd aangelegd. Ook de vele hofjes, ook wel gasthuizen genoemd, met vaak prachtige binnentuinen geven de buurt een groen karakter.

Ontdek tijdens deze stadswandeling van Paulien Excursions de plekken achter de poorten en hoor alles over de geschiedenis van de gasthuizen.

Opgave via 06 404 687 68 of info@paulienexcursions.nl.

Inschrijfoptie

Nee

Pagina's

Subscribe to RSS - GRAStip

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn