And the winners are...

Op vrijdag 23 werden ze bekend gemaakt: de winnaars van de jaarlijkse Grote Groninger Gebouwenenquete. Benieuwd wie er allemaal gewonnen hebben? Kijk dan snel op de site van de Dag van de Architectuur Groningen, bekijk hier het juryrapport of lees hieronder verder!

Het op en top duurzame gebouw van de Energy Academy Europe op de Zernikecampus is het beste nieuwe gebouw van Groningen. Dat vinden zowel de vakjury als het publiek. “The Energy Academy is op alle schaalniveaus en in alle aspecten een innovatief gebouw”, aldus de jury. De prijs voor het beste nieuwe gebouw van Groningen werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt in het Groninger Forum. Met de bekendmaking van de winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête ging traditioneel de Dag van de Architectuur Groningen van start.

Naast de Energy Academy, een ontwerp van De Unie Architecten en Broekbakema in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen, waren er nog andere prijzen te verdelen.  Zo ging de tweede prijs van de jury naar het Proton Therapy Center Groningen, ontworpen door AAS architecten in opdracht van PTCG / Proton International. Vooral de mooi gedetailleerde gevel kon de jury bekoren. Een stuk kritischer waren ze over de dakopbouw. “Een net op een dak dat de techniek moet camoufleren… Dat zorgt alleen maar voor ruis.” Verder was er een derde plek voor Vapiano, ontworpen door vector-i, in opdrachtvan de gemeente Groningen. De jury vond het smaakvol maar miste wel een rafelrandje.

Ook het publiek gaf Vapiano een derde prijs. De tweede prijs ging hier naar de Stadsvilla’s en appartementen aan de Oosterhamrikade, ontworpen door Zofa in opdracht van Nijhuis Noord in samenwerking met KUUB. Verder waren er Gouden kiezels voor optopping van Utopia door AAS architecten in opdracht van Groninger Panden (jury) en een dakopbouw Kijk in ’t Jatstraat van Tonnis Bouman (publiek). Overigens werd dit jaar een recordaantal online stemmen uitgebracht op de site van de Dag van de Architectuur Groningen.

Net als afgelopen jaren was de vakjury kritisch over de kwaliteit van de Groninger architectuur. “Op veel plekken zijn kansen blijven liggen, hebben opdrachtgevers hun rol eenzijdig ingevuld of laat de aansluiting op de openbare ruimte te wensen over.” Ook verbaasde de jury zich over de omgang met parkeren. “Wie is er nou eigenlijk de baas in Groningen? De auto of de bewoner? Dit mag Groningen toch niet laten gebeuren: dat de auto de kwaliteit en bruikbaarheid van onze (semi)openbare ruimte aantast. Hier valt nog veel te winnen!” 

Gelukkig herkende de jury ook nieuw elan en hernieuwd enthousiasme. Wat dat betreft is Groningen nog altijd een architectuurstad. Maar om de kansen van een groeiende stad te grijpen blijft het wel zaak elkaar te enthousiasmeren en uit te dagen. “Architecten, opdrachtgevers, gemeente, bouwers: spreek elkaar aan, ga in gesprek, inspireer, leg de lat hoog, durf kritisch te zijn maar durf ook een compliment uit te delen! Dat is Groningen niet alleen verplicht aan zichzelf. Nee, juist die inspirerende dialoog en het streven naar het beste maakt het vak zo mooi. Duurzame kwaliteit. Dat is waar Groningen voor moet gaan.”

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn