DAG '13: juryleden Groninger Gebouwenenquête bekend

Nog een paar maanden en dan is het weer zover; de jaarlijkse Dag van de Architectuur. Net als voorgaande jaren vieren we die dag in Groningen de architectuur - zelfs in crisistijd. Dat doen we onder meer met de Grote Groninger Gebouwenenquête waarin Stadjers én ommelanders zich kunnen uitspreken over wat het mooiste nieuwe gebouw in Groningen is. Ook een vakjury velt een oordeel. En die bestaat dit jaar uit niemand minder dan Gianni Cito, Bram Verhave en Jos van den Hende.Gianni Cito is architect en sleepte met zijn ontwerp voor de Reitdiepschool vorig jaar de prijs voor het beste gebouw in de wacht. Na werkzaam te zijn geweest bij diverse architectenbureaus in Amsterdam, Utrecht, Melbourne en Zürich, richtte Gianni Cito in 1999 samen met Ludo Grooteman en Thomas Hildebrand Blue Architects op, een internationaal bureau met vestigingen in Amsterdam en Zürich. In 2001 kreeg Blue Architects bekendheid met de eerste prijs voor het project Superbowl voor de Prix de Rome voor Architectuur, de belangrijkste prijsvraag voor jonge architecten in Nederland. Blue Architects Amsterdam en Atelier Zeinstra van der Pol verenigden zich in 2007 in Dok architecten, waarvan Gianni Cito tot december 2011 partner, directeur en ontwerpende architect was. Inmiddels werkt hij bij Moke ArchitectenNaast zijn werkzaamheden als architect was en is Gianni Cito als gastdocent verbonden aan diverse Academies, waaronder de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, de Academies voor Bouwkunst in Rotterdam en de Design Academy in Eindhoven. Sinds 2001 geeft hij les aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Bram Verhave is architectuurhistoricus en assistent secretariaat van het College van Rijksadviseurs. Het College adviseert het rijk gevraagd en ongevraagd over belangrijke ruimtelijke onderwerpen en ontwerpthema's. De onderwerpen worden vanuit een integrale visie benaderd, aangezien landschap, infrastructuur, ruimtelijke ordening en cultureel erfgoed een onlosmakelijk geheel vormen. Samen bepalen zij het aanzien en de kwaliteit van onze ruimte. Daarnaast is Verhave mede-eigenaar van Stek, is een bureau dat zich bezig houdt met het vormen van visies op het terrein van ruimtelijke inrichting, stedenbouw, beeldende kunst, landschap, cultuurhistorie en educatie. Juist deze brede kijk, en het verbinden van de verschillende disciplines is een sterk punt binnen ons bureau. STEK heeft een brede kennis van verschillende werkvelden en een sterke eigen kijk op vraagstukken. 

Jos van den Hende is architect en adviseur bij Bureau Spoorbouwmeester, een onafhankelijk adviserend orgaan voor ontwerp en vormgevingsopgaven binnen de spoorsector. Hij twittert en werkte voorheen als architect onder meer voor Arcadis, Optimus, BenthemCrouwel en AAS Architecten.

 [[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"363","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"180","typeof":"foaf:Image","width":"180"}}]] [[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"364","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"180","typeof":"foaf:Image","width":"277"}}]] [[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"362","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"180","typeof":"foaf:Image","width":"136"}}]]

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn