DAG 2014: Vindicat beste nieuwe gebouw

Het nieuwe gebouw van Vindicat van architectenbureau De Zwarte Hond is glorieus winnaar geworden van de Groninger Gebouwenenquête 2014. De vakjury noemde het een gebouw met schwung: 'de lol van het ontwerpen spat eraf'. De tweede prijs ging naar de herbestemde Watertoren Noord van architect Luc Veeger. Derde werd het woningbouwcomplex Cortinghborg van diederendirrix architecten. De prijzen werden uitgereikt in het kader van de jaarlijkse Dag van de Architectuur, georganiseerd door Platform GRAS en de Stichting DAG.

Naast de vakjury bestaande uit projectontwikkelaar Edwin Oostmeijer, architect Nienke van de Lune en voormalig vakredacteur van de Architect Merel Pit brachten bijna 7000 mensen hun stem uit op de veertien genomineerde gebouwen: een absoluut record. Strijdend om de publieksprijs werd het een nek-aan-nekrace tussen het Infoversum van Archiview, de Watertoren Noord en de nieuwbouw van Vindicat. Uiteindelijk ging ook hier Vindicat er met de eerste prijs vandoor. Tweede werd het Infoversum, derde de Watertoren Noord. Overigens kregen niet alleen de architecten een prijs. Ook de opdrachtgevers en aannemers van de winnende projecten ontvingen een gouden, zilveren of bronzen baksteen.

Behalve lof voor de nummers een, twee en drie liet de vakjury ook een kritisch geluid horen. Echt vernieuwende projecten werden dit jaar node gemist. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de rijke Groninger traditie waarbij de stad vaak wegbereider was. De jury vroeg zich hardop af waar het Groninger experimenteerplezier is gebleven. Wie zijn de vernieuwers? Waar zijn de nieuwe concepten die deze stad zo nodig heeft? De afgelopen jaren waren de vakjury’s wel vaker kritisch over de wijze waarop Groningen langzaam uit de spreekwoordelijke eredivisie van de architectuur lijkt te verdwijnen: een kritische noot die de stad ter harte zou moeten nemen. Het complete juryrapport met daarin ook een overzicht van alle winnaars is terug te vinden op de site van de Dag van de Architectuur Groningen.

Tijdens de Dag van de Architectuur werden nog meer prijzen uitgedeeld. Zo wonnen pvanb architecten en Onix architecten een Gouden Kiezel voor het beste kleinschalige project. Ook was er een bijzondere vermelding voor een woningbouwproject in de Wijert van Bureau Ritsema dat opvalt door een prachtig gemetselde gevel. 

 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn