Fraai einde voor Stand van Stad

Op 21 december sloten we een periode van bijna vijf jaar Stand van Stad af. De verwachtingen voor de laatste show waren hoog, zowel bij de makers als bij het publiek – maar ze werden volledig waargemaakt. Met een bomvolle zaal keken we terug, maar ook vooruit.  

Bij binnenkomst kregen de bezoekers van de allerlaatste Stand van Stad niet alleen een dampende glühwein in hun handen gedrukt, maar werden ze ook nog eens getrakteerd op de fraaie tonen van een heus ouderen-rock-koor. De sfeer zat er zo direct goed in. De oude vertrouwde tafel was ingeruild voor Chesterfield-meubilair, waarop Bram Douwes en de gasten plaatsnamen. Alleen een knapperend haardvuur ontbrak, op last van de brandweer.

Waar we normaal gesproken elke aflevering keken of Groningen er de afgelopen weken op vooruit- of achteruitgegaan was, deden we dit nu voor de afgelopen vijf jaar. De conclusie? We zijn er, ondanks de nodige narigheid, op vooruitgegaan. Da's toch fijn.

Kent u Tils Posthumus nog? Natuurlijk kent u Tils Posthumus nog. Deze sympathieke doch tikkeltje louche vastgoedman mocht in de laatste Stand van Stad plaatsnemen op de lederen sofa. Hij gaf niet alleen zijn visie op wat er zoal gebouwd werd de afgelopen jaren, maar had zelfs een bijzonder presentje meegenomen voor Bram. Daarnaast maakte hij van de gelegenheid gebruikt om wat innovatieve ideeën te delen.

Natuurlijk mocht ook in de laatste show Opduik TV niet ontbreken. Bram Esser stelde niet teleur en toverde de Kardingeberg om tot rodelbaan. Dat er geen sneeuw lag, was in dit digitale tijdperk uiteraard geen probleem. In vloeiend Duits maakte Bram van de laatste Opduik TV een fraaie uitsmijter.

Stadsecoloog Jan Doevendans was de afgelopen jaren de vaakst terugkerende gast in Stand van Stad. Reden genoeg om hem ook tijdens de grand finale uit te nodigen. Samen met Bram besprak hij de stand van de Groninger ecologie zoals alleen hij dat kan.

Waar blijft Marjolein Rover? We horen het je denken. Marjolein was voor de laatste Stand van Stad bij wijze van uitzondering eens niet te gast op een glamourfeest of elitaire bijeenkomst. Nee, wij waren bij haar op bezoek. We kregen een uniek inkijkje in het leven van een van de meest markante mensen uit de Groninger – en misschien zelfs wel nationale – tv-scene. 

Het slot van de aflevering bestond uit een vooruitblik op de komende jaren, bekeken vanuit het perspectief van drie toonaangevende onderwerpen: gaswinning, het vluchtelingenprobleem en de regionale journalistiek. In de Chesterfields sprak Bram met Erik Wijnholds (hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden), Esmeralda van Boon (Arabiste en voormalig locatiemanager van het COA) en Susan Top (secretaris van het Groninger Gasberaad). Zij gaven vanuit hun expertise of vakgebied hun visie op de toekomst van Groningen

De avond vloog voorbij, en we mogen met recht zeggen dat het een waardige afsluiter was. De borrel viel ook niet tegen, op een paar kapotte glazen en hier en daar een ongepaste opmerking na.

Wil je op je gemak de laatste Stand van Stad terugkijken? Je vindt de hele uitzending hier. Binnenkort vertellen we meer over wat er het komend jaar gaat gebeuren, want we gaan natuurlijk niet met een zak chips op de bank zitten. Stand van Stad krijgt een waardige opvolger. Wordt vervolgd!

 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn