Kunst in de openbare ruimte: GRAS maakt Ploeg-routes

In 2018 vieren we dat precies 100 jaar geleden Groninger kunstenaars een nieuwe kunststroming startten: De Ploeg. Het Groninger Museum doet dit met een grote tentoonstelling: ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’, van 26 mei t/m 4 november. Maar de tentoonstelling moet ook voelbaar moet zijn buiten het museum. 

Het museum vroeg GRAS een aantal routes vorm te geven waarin we op bijzondere wijze het werk van De Ploeg verwerken in de openbare ruimte. Deze routes zijn een aankondiging van de verschillende Ploeg-routes die vanaf 2019 zullen worden uitgewerkt.

Om De Ploeg te eren, gebruiken we de liefde van weleer als inspiratie voor vandaag. We brengen Ploeg-werk letterlijk terug naar ‘de bron’ en plaatsen het liefdevol in de (hedendaagse) context van de stad en het landschap.

Uitzichten die Ploeg-leden met rake strepen en prachtige kleuren schilderden, plekken waar ze graag zaten, werkten, discussieerden of peinzend naar buiten staarden. De routes brengen bewuste bezoekers, Ploeg-liefhebbers of toevallige voorbijgangers langs replica’s van deze kunstwerken. De selectie van de werken is in samenwerking met het Groninger Museum tot stand gekomen.

Waar kun je de kunstwerken van De Ploeg tegen gaan komen? In de binnenstad ga je ze zien op de ramen van The Student Hotel, café Der Witz, Huize Maas en het pakhuis op de hoek van het Lage der A en de Dwarsstraat. Buiten de binnenstad hebben we acht locaties gevonden. In Paddepoel, maar ook ten noorden en noordwesten van de stad. Er komen verschillende werken langs het Reitdiep, tot in het dorpje Oostum. Voor de kunstwerken die buiten de stad komen te staan, werken we samen met kunstenaar Lambert Kamps.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn