Publieksavonden Let's Gro over oostwand Grote Markt

Tijdens Let's Gro zijn er twee publieksavonden over de oostwand van de Grote Markt. Op donderdag 10 november over het nieuwe hotel en op vrijdag 11 november over het hoekpand Grote Markt - Poelestraat. Beide avonden zijn in het Groninger Forum aan het Hereplein en beginnen om 20.00 uur. 

Hotel in het middendeel

In de zomer werd bekend gemaakt dat in het middendeel van de oostwand van de Grote Markt een hotel gebouwd wordt, met op de begane grond een grand café. Het middendeel van de oostwand loopt van het pand van studentensociëteit Vindicat tot aan de Naberstraat, de straat die de Grote Markt en de Nieuwe Markt met elkaar verbindt. Ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed is opdrachtgever en bouwer van het pand, WestCord Hotels wordt eigenaar/exploitant. WestCord Hotels heeft op verschillende plekken in het land bijzondere hotels, zoals Hotel New York en SS Rotterdam in Rotterdam en het Fashion Hotel in Amsterdam. 

De Berlijnse architect Thomas Müller – in Groningen geen onbekende – maakt het ontwerp voor het hotel. En aangezien het traditie is dat Groningers meedenken over hun Grote Markt, is aan hem gevraagd een aantal varianten te maken. Deze varianten presenteert hij tijdens het festival Let’s Gro op donderdagavond 10 november. Vanaf 11 november kunt u de varianten ook online bekijken op https://gemeente.groningen.nl/grote-markt-oostzijde

Publieksenquête

Nu ook het middendeel van de oostwand zijn bestemming heeft, rest nog het hoekpand Grote Markt-Poelestraat. Voor deze locatie wordt een ontwikkelcompetitie gehouden. Drie ontwikkelaars nemen aan deze competitie deel: Mensenborgh, Nesk en PME/Vastgoud. Zij presenteren hun plannen voor het hoekpand tijdens het festival Let’s Gro aan het publiek op vrijdagavond 11 november. Meteen daarna gaat een publieksenquête van start, waar mensen hun voorkeur kunnen uitspreken over de architectonische vormgeving van een van de drie ontwerpen. Ook een vakjury doet een uitspraak over de architectuur. Daarnaast beoordeelt deze vakjury aspecten als programma, planning, bouwlogistiek en duurzaamheid. Thomas Müller is voorzitter van de vakjury. De voorgestelde ontwerpen voor het hoekpand moeten passen in het beeldkwaliteitsplan, dat hij opstelde voor de architectuur van de oostwand. Het college van burgemeester & wethouders neemt de beslissing over welk plan wordt uitgevoerd.

De publieksenquête duurt tot en met 20 november. Tijdens de looptijd van de enquête zijn de maquette en de informatiepanelen van de ontwikkelaars te zien in het Informatiecentrum op de Grote Markt.

U kunt stemmen via www.hoekpandgrotemarkt.nl vanaf vrijdagavond 11 november 22.00 uur. De uitslag wordt 23 november bekend gemaakt.

De avond van 11 november is ook via livestream te volgen via http://www.ustream.tv/channel/groninger-forum-debat

 

 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn