Stad laat kansen liggen: kwaliteit woningbouw moet omhoog

Groningen laat de bouw van de stad nog te veel over aan gevestigde belangen. Makkelijk verdiend geld van semi-monopolisten gaat ten koste van de stad van morgen. Dat is de belangrijkste kritiek van de vakjury van de Dag van de Architectuur op de woningbouw in de stad. “Wie heeft hier de regie? Wie kan de voorwaarden scheppen die nieuwe investeerders trekt? Dat kan alleen de stad!”

De kritiek van de vakjury richt zich niet direct op de Groninger architecten. Vooral de opdrachtgevers en de gemeente zijn aan zet. Groningen staat voor een gigantische opgave. De stad heeft de kans te excelleren en echt te vernieuwen. Dat moet zeker op het vlak van de woningbouw, waar Groningen echt achter blijft bij de rest van Nederland. Meer variatie en durf is hier gewenst. “Groningen bedient de markt met hapklare beleggersbrokken: veel te kleinschalige en conventionele woningbouw.” Daarnaast herkent de jury een worsteling met de auto. Parkeren bepaalt nog veel te veel. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de woning en de woonomgeving.

Met het kritische oordeel sluit de vakjury aan op de analyse van stadsbouwmeester Jeroen de Willigen: “Groningen is een stad met architectuur. Maar een architectuurstad? Nee, die titel zijn we kwijt.” Werk aan de winkel dus: voor de stad, voor ontwikkelaars en natuurlijk ook de architectengemeenschap. “Het roer moet om. Dat is Groningen aan zichzelf en aan de stedelingen van morgen verschuldigd!”

Om te laten zien dat Groningen goede opdrachtgevers en goede architecten rijk is, die de handschoen graag oppakken, presenteerde de stadsbouwmeester twee nieuwe prijzen: de Groninger Architectuur Exportprijs (GRAEX) en de Groninger Opdrachtgeversprijs (GROP). De GRAEX, de prijs voor het beste project van een Gronings bureau, maar uitgevoerd buiten Groningen, ging naar Onix. Het bureau ontving de prijs voor de passerelle die het in Dieren maakte. MAD Johannes Moehrlein architekten en Van Ringen Architecten kregen een eervolle vermelding. De GROP, een prijs voor opdrachtgevers die een positieve bijdrage leveren aan de stad, gaf de stadsbouwmeester aan woningcorporatie Nijestee. Ontwikkelaars Mensenborgh en Beauvast waren de twee andere nominees.

Dit jaar bestond de vakjury uit architect-directeur Aldo Vos van Broekbakema, directeur Peter Kuenzli van Gideon Consult en prof. dr. Cor Wagenaar, verbonden aan de TU Delft en hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In vergelijking met voorgaande jaren nam de jury dit jaar iets meer tijd voor het opstellen van haar rapport, dat dan ook later verscheen. Dat kwam ook doordat gekozen was het oordeel pas op de dag van de prijsuitreiking tot stand te laten komen, in plaats van enkele dagen ervoor.

Het volledige juryrapport lees je hier.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn