Urban Tour, de column van Alice Schut

Speciaal voor Urban Tour, ons kleine rondleidingenfestival tijdens Noorderzon, nodigde Platform GRAS drie professionele ontdekkingsreizigers uit. Het bijzondere is: geen van hen komt uit Groningen. En dat is ook precies de bedoeling. Vreemde ogen kijken immers anders. Gidsen Hans Jungerius, Alice Schut en Bram Esser maakten elk een bijzondere tocht én zij bundelden hun bevindingen in een rake column. De column van Alice Schut, met de titel Net even anders, vind je hier: 

Alice Schut - Net even anders

De Herestraat lijkt over zijn gloriedagen heen te zijn en de vele lege winkelpanden geven een droevige sfeer aan de eerst zo levendige straat. De grimmige kant van de leegstand lijkt ook steeds duidelijker naar voren binnen Groningen. Recentelijk is ook de Bijenkorf vertrokken, waardoor een voorheen zo kenmerkend pand er nu grauw en treurig bij staat. Grote winkelpanden als deze staan vaak lang leeg, omdat het door de hoge huur lastig is een nieuwe eigenaar te vinden. Daarnaast mogen winkelpanden vaak geen andere functie krijgen, wat herbestemming lastig maakt. Maar wat als de behoefte van mensen om te kopen bij deze grote winkelketens weg is? Mensen hebben telkens nieuwe dromen en idealen, maken nieuwe vijanden en hebben hierdoor andere wensen. Steden veranderen mee, zo goed en kwaad als dat gaat. Gebouwen verliezen hierdoor door jaren heen soms hun functie en krijgen, zo mogelijk, ook weer een nieuwe. Het vraagt inzicht in de huidige behoeftes van de stad en de mensen die ermee in contact komen, maar ook in de toekomstige. Daarnaast vraagt het een stuk creativiteit om een gebouw dat is gebouwd met een bepaald doel ineens geschikt te maken voor een andere functie. De leegstand van de afgelopen jaren laat zien dat herbestemming een belangrijk en actueel onderwerp is binnen de stad Groningen. Zo worden onder andere voormalige kantoorgebouwen omgevormd tot studentenwoningen. Leegstand biedt nieuwe kansen en geeft ruimte aan initiatieven die anders misschien nooit de ruimte hiervoor hadden gekregen.

Groningen wil graag bekend staan als een creatieve stad. Zo ook met betrekking tot de ontwikkelingen binnen de architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Groningen wil alles net even anders. Wat als dit ‘net even anders’ zou worden ingezet in de Herestraat? Waar zit de creativiteit van de stad Groningen en hoe ‘net even anders’ zou de stad dan kunnen zijn? De bewoners van de stad lijken in ieder geval wel iets te zien in een nieuwe functie voor het voormalig Bijenkorf pand. Tijdens een brainstorm kwamen de meest originele ideeën naar boven, zoals een foodhal, een kunstcentrum met ateliers, een opvangcentrum waar mensen hulp kunnen vragen en hulp kunnen bieden en een overdekte stadstuin.

Creatieve oplossingen voor een creatieve stad. Helaas is het natuurlijk niet zo makkelijk. Creatieve ideeën zijn ideeën die origineel en nuttig zijn. Het probleem met creatieve ideeën is alleen dat er vaak veel weerstand tegen is. Iedereen roept wel altijd graag een creatieve oplossing te willen, maar er zijn maar weinig mensen die de potentie van een creatief idee op waarde kunnen schatten. Vaak wordt het gezien als een te groot risico. Risicovolle ideeën gaan natuurlijk niet gelijk samen met herbestemming, maar zonder risico geen creativiteit. De creativiteit van de stad zit in iedereen die met de stad te maken heeft. Misschien kan Groningen het creatieve lab voorzichtig heropenen en om nieuwe experimenten hun gang te laten gaan. 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn