CBK & GRAS op Noorderzon (2015- )

Sinds 2001 selecteert het Centrum Beeldende Kunst (CBK) elk jaar een talentvolle kunstenaar of ontwerper. Hij of zij mag een tijdelijk kunstproject realiseren voor het Noorderzon Festival, dat eind augustus plaatsvindt in het Noorderplantsoen in Groningen. Verschillende keren deed het CBK dat samen met GRAS.

Foto: CBK Groningen

2015: Klaas Jan Geertsema - WAL(L)

Architect Klaas Jan Geertsema ontwierp in 2015 WAL(L), een tijdelijk paviljoen tussen de oevers van de vijver aan de Leliesingel in het Noorderplantsoen. De basis voor het paviljoen was een muur van drie meter hoog op het water. Bezoekers konden ervoor, erlangs en erachter lopen.

De ene keer bevonden bezoekers zich aan de stille kant van het park, dan weer in de gezellige drukte van het festival. Zo vormde het bouwwerk letterlijk een scheiding tussen twee werelden.

Het concept bleek een groot succes: meer dan 12.000 bezoekers, een flink aantal honden, vrijwilligers, medewerkers, bewakers en kinderwagens maakten de overtocht. Nadat WAL(L) afgebroken was, werden het hout en de doeken uit de constructie hergebruikt.

Foto: CBK Groningen

2016: Mark Venema en Yerun Karabey – De som der delen

Architecten i.o. Mark Venema en Yerun Karabey maakten in 2016 De som der delen: een sculptuur van 3.500 gebruikte en inlandse houten balken. Imposant, transparant én spectaculair. 

Speciaal voor Noorderzon bouwden Venema en Karabey een paviljoen op de speelweide in het Noorderplantsoen. Het bouwwerk verbeeldde de noodzakelijke verduurzaming die steden de komende decennia moeten ondergaan. De draagconstructie stond hierbij symbool voor de huidige stad.

De makers wilden met De som der delen aangeven dat de bestaande stad als basis moet dienen om een duurzame, leefbare en veerkrachtige leefplek te creëren. Na het festival werd de sculptuur opgedeeld in krukjes, bankjes, tafels en kasten. Zo kreeg het paviljoen een tweede leven. Tijdens het festival konden bezoekers hierop intekenen, om de meubels na afloop te kopen.

Foto: CBK Groningen

2017: Sjimmie Veenhuis – Action>Reaction

Sjimmie Veenhuis (Emmeloord, 1984) maakte voor Noorderzon 2017 de lichtsculptuur Action>Reaction: een interactieve installatie van 1.000 verlichte schakelknoppen waarmee je zelf je eigen kunstwerk kunt creëren.

Veenhuis draaide met het werk als het ware de verhouding tussen de kunstenaar als maker en jou als beschouwer op een speelse manier om. Door de schakelaars te bewegen creëerden bezoekers hun eigen patronen en illustraties, of veranderden ze het werk van een ander.

Action>Reaction stond symbool voor de toenemende virtuele beleving van de werkelijkheid en de huidige 'on-demand-cultuur’. Veenhuis vroeg zich af: zijn we ons nog wel bewust van het gebruik van een schakelaar? En wat betekent het om iets aan of uit te zetten?