Der Unterste Backstein

Tussen donderdag 29 november en zondag 3 december 2012 bezochten de leden van De Onderste Steen Hamburg en Berlijn. Het bezoek vormde de afsluiting van vier jaar Onderste Steen waarin verschillende bureaus uit de stad Groningen periodiek en collegiaal met elkaar in gesprek gingen.

De Onderste Steen is een collectief bestaande uit Onix, pvanb architecten, SKETS Architectuurstudio, NON architectuur + interieurarchitectuur, Zofa, MD landschapsarchitecten, Bureau Ritsema, Platform GRAS en DAAD architecten. Sinds 2008 kwam de groep periodiek bij elkaar om van gedachten te wisselen over (elkaars) plannen, ruimtelijke ontwikkelingen in de stad en regio Groningen maar ook over meer organisatorische, bureaugerelateerde zaken. De gesprekken waren open en collegiaal en hadden tot doel om elkaar te helpen en samen een bijdrage te leveren aan het debat over de (kwaliteit) van de leefomgeving.

Na verschillende sessies, wisselingen in vorm en opzet en na de gezamenlijke presentatie van alternatieve plannen voor de ontwikkeling van Meerstad en de aanpak van leegstand vonden de Onderste Steners het tijd voor iets nieuws. Vier jaar Onderste Steen werd afgesloten met een werkbezoek aan Hamburg en Berlijn. In beide steden gingen de leden van het collectief het gesprek aan met vakgenoten en bureaus die in omvang, aanpak, zienswijze en/of productie enigszins vergelijkbaar zijn. In Hamburg werd met de gemeente en 'Kreis junger Architekten' gesproken. Met hen werd ook Hafencity en het Gaengeviertel bezocht. In Berlijn lag het accent op de vernieuwende bureau's en werd er een bezoek gebracht aan geslaagde maar ook aan mislukte projecten. Dit gebeurde in de vorm van gesprekken met en rondleidingen van Raumlabor, complizen Planungsbüro, 100land en Vincent Kompier.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn