GRAS met Urban Tour op festival Terug naar het begin

20 mei 2017

Op zaterdag 20 mei neemt Bram Esser je  tijdens festival Terug naar het begin mee op URBAN TOUR door de middeleeuwse stad Appingedam. Tijdens de openingsavond op vrijdag 19 mei deelt hij in een gesproken column alvast wat ontdekkingen met ons: we horen verrassende verhalen over een stad die we dachten te kennen.

Vergeet de saaie rondleidingen met een ongeïnspireerde gids. Vergeet de traditionele stadswandeling. Urban Tour is anders. Als een ware ontdekkingsreiziger ga je op expeditie door je eigen stad. De deelnemers van eerdere Urban Tour tochten ontdekten dingen die ze niet eerder zagen, klommen over muren en schuttingen en luisterden naar spannende verhalen over een stad die ze dachten te kennen. Na het succes tijdens Noorderzon 2016, willen we meer... en gaan we nieuwe plekken ontdekken. Dat doen we met een nieuw aanbod Urban Tours op Noorderzon 2017, maar ook tijdens de negende editie van festival Terug naar het begin!

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei 2017 vormen de mooiste podia van het land - de middeleeuwse kerken van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum - het decor voor verschillende optredens. Platform GRAS laat je de stad Appingedam op een hele andere manier kennen. Bram Esser, ontdekkingsreiziger van het alledaagse, filosoof en compleet onbekend in Appingdam, wordt naar dit bijzondere stadje gehaald om op ontdekking te gaan. Wat hij zoal tegenkomt, kun je ervaren op zaterdag 20 mei. 

Opzoek naar ondergronds Appingedam. 
Een put of een kelder kan soms genoeg zijn om de fantasie te prikkelen over wat zich onder de grond bevindt. Want er zal toch wel meer zijn dan alleen de wereld die we direct kunnen waarnemen? Archeologische opgravingen uit het verleden tonen dat aan. Er zit iets, er bevindt zich iets onder onze voeten dat afkomstig is uit vervlogen eeuwen en als we maar goed zoeken dan zullen we die tijdscapsule kunnen binnentreden. De mythe van de onderaardse gangen is een hardnekkige en bij sommige heeft dat een ware goudkoorts tot gevolg gehad die halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw tot een hoogtepunt kwam. In deze tour gaan we opzoek naar verhalen en aanwijzingen. We schakelen heen en weer tussen het verre verleden, en meer recente verleden. Tussen wat we zien en wat we alleen maar kunnen bevroeden. Onderweg houden we ons natuurlijk vooral bezig met die ene fascinerende vraag: zijn die gangen er nou wel of niet?
 

Elk jaar neemt Terug naar het begin je mee op ontdekkingstocht. En het concept van Platform GRAS, Urban Tour, sluit hierop perfect aan. Met je eigen samengestelde programma reis je - op de fiets - langs de wierden van Noord-Groningen. Bovendien kun je rekenen op een gastvrij onthaal van de plaatselijke bewoners van de festivaldorpen.

Wil je mee op URBAN TOUR tijdens Terug naar het begin? Koop dan vanaf 10 maart hier je kaartje. Het programma voor Noorderzon volgt in juli.

En wil je weten wat er zoal werd verteld tijdens Noorderzon 2016? Lees dan de columns hiernaast. 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn