Open Monumentendag 2017: Boeren, Burgers & Buitenlui

9 september 2017

Het landelijke thema dit jaar is: Boeren, Burgers en Buitenlui. Daarmee ligt de nadruk op mensen en hun onderlinge economische en culturele relaties. Ook dit jaar is een veelzijdig programma samengesteld in samenwerking met alle deelnemende gebouwen, zodat er voor iedereen iets te zien en te beleven is.

Een speciale kaart Noar Stad beschrijft vier historische routes langs de oude uitvalswegen van en naar de stad Groningen. In deze kaart worden telkens 14 gebouwen nader uitgelicht; al met al leveren ze een mooi gevarieerd bebouwingsbeeld op - van landelijk buitengebied via dorpsachtige buurten naar stedelijk centrum. De routes zijn geschikt om te fietsen. Deze 'Noar Stad' kaart is gratis af te halen in de Martinikerk.

En er is nog veel meer. U neemt een digitale duik via de erfgoedkaart in de rijke historie van de stad Groningen in de Martinikerk, u ontdekt hoe monumenten zelf als inspiratiebron kunnen dienen voor andere kunsten, of u neemt een kijkje in een villa van architect Egbert Reitsma.

En natuurlijk zijn de belangrijkste historische gebouwen in en buiten de stad traditiegetrouw weer open voor het publiek. Per locatie staan de openingstijden in de programmafolder vermeld, want niet alle gebouwen zijn de hele dag geopend.

Nieuw dit jaar zijn de Oud-Katholieke Sint Martinuskerk, de Goede Herderkerk en de oudbouw van de muziekschool aan de Sint Jansstraat.

Alle activiteiten en rondleidingen zijn gratis. Net als vorig jaar is er ook een Engelse en Duitse flyer, zodat buitenlandse inwoners en toeristen kunnen kennismaken met monumentaal Groningen. Het centrale informatiepunt tijdens de Open Monumentendag is zoals elk jaar vanaf 10:00 uur de Martinikerk (Martinikerkhof 3).

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn