Stand van Stad #38: Vliegveld Eelde, wonen in een school en uniek sporttalent

23 november 2017

Donderdag 23 november is het weer tijd voor Stand van Stad: je maandelijkse frisse stadssalade. Deze keer gaan we praten (zeg maar rustig discussiëren) over vliegveld Eelde, gaan we bespreken hoe het is om gezamenlijk in een oud schoolgebouw middenin de stad te gaan wonen én hebben we een sporter aan tafel die uitblinkt in een bijzondere discipline. 

Groningen Airport Eelde: is het nu een zegen of een vloek? Waarom is het zo belangrijk voor Groningen om een vliegveld in de buurt te hebben? Of moeten we juist zorgen dat 'Eelde' zo snel mogelijk gesloten wordt? Er is de laatste tijd weer veel te doen om Neerlands noordelijkste luchthaven. Journalist Johan de Veer van Dagblad van het Noorden vertelt ons hoe het nu precies zit, terwijl host Bram Douwes met voor- en tegenstanders praat.

Een huis vinden in de Groningse binnenstad is voor veel mensen knap lastig. Het probleem loopt in Amsterdam de spuigaten uit, maar in Groningen werken we vast aan oplossingen. Eén van die oplossingen is cohousing: 'gezamenlijk wonen'. Je kent het misschien uit de jaren zeventig, maar het is actueler dan ooit. Twee Borgmanscholen in het centrum worden omgetoverd tot gemeenschappelijke woonprojecten. Hoe gaat dat eruitzien? Wie gaan er wonen? En wat maakt het zo bijzonder? We praten erover met Robert Kuiper van projectontwikkelaar Rizoem en met een van de mogelijke bewoners van de scholen.

Waar we vorige maand nog een kickbokser aan tafel hadden, krijgen we nu een gast uit een heel andere sportdiscipline. De Groningse handbiker Aksel Cijntje is verkozen tot Uniek Sporttalent 2017, en komt daarover vertellen. Hoe voelt dat? En wat is handbiking? Gaat dat hard? We zijn daarnaast benoemd naar Aksels toekomstplannen, want die zijn er zeker.

Naast de studiogasten treedt natuurlijk ook onze publiekslieveling weer aan: Marjolein Rover dartelde rond tussen de bon-ton van de literaire wereld en sleepte Tommy Wieringa en Charlotte Mutsaers voor haar camera. Bram Esser maakte voor Opduik TV van de Kardingeberg een heus wintersportwalhalla! Tenslotte is ook ons panel weer van de partij, de panelleden bepalen samen met Bram Douwes of de stad er deze maand op voor- of achteruit is gegaan. Kijken dus!

Wil je komen kijken bij de opnames? Je bent van harte welkom! Reserveer alvast je gratis ticket, of haal hem donderdagavond bij de kassa.

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn