Tiny Houses voor Groningen?

16 november 2016

Het Tiny House woonconcept is bezig aan een opmars. Maar hoe zit dat in Groningen? Hebben we hier al Tiny Houses? En wat vinden we ervan? Passen ze bij onze stad en zo ja, op welke plekken en wat is er voor nodig? En welke doelgroepen lopen nou warm voor een 'klein huis'? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens een lezing en nagesprek waarbij we de discussie over Groningen en het Tiny House willen voeden.

Foto van Lena en Laurens van der Wal

De opmars heeft deels te maken met de digitale revolutie. We zijn minder honkvast dan vroeger, minder aan een specifieke plek gebonden. Door internet zijn we steeds vaker in staat om thuis te werken, boekenkasten en cd torens zijn overbodig geworden. We kunnen praktisch gezien steeds kleiner gaan wonen. Een andere belangrijke reden om voor het Tiny House te kiezen is de kleinere ecologische footprint van een kleiner huis. Maar ook flexibiliteit en lagere woonlasten zorgen voor een toenemende interesse voor deze woonvorm.

Maar hoe zit dat in Groningen? Zijn er al voorbeelden te vinden in de stad? Is het concept geschikt als stedelijke woonvormg met de opgaven van nu? Kunnen we hier doelgroepen mee bedienen die nu buiten de boot vallen of juist aanbod bieden voor hen die graag compleet anders willen wonen? En wat is er eigenlijk voor nodig om Tiny te kunnen wonen? 

Ontdekkingsreiziger van het alledaagse & filosoof Bram Esser nam de zaal mee tijdens zijn verhaal waarbij hij op zoektocht ging naar bovenstaande vragen.

Onder grote belangstelling is er op woensdag 16 november gediscussierd over Tiny Houses voor Groningen! Meer dan 60 geinteresseerden met hun eigen Tiny woonwens of woondroom gingen in gesprek met elkaar. Zelfregie en zelf bepalen hoe je woont, het belang daarvan, flexibilitiet, los van het totaalkapitaal en minimaliseren van behoeftes, daar was iedereen het over eens. De vorm, voor welke doelgroepen en of het wel/niet bij een stad past leverede veel gespreksstof op. De gemeente zou een gebied moeten toewijzen, faciliteren met een aantal basisbehoefte en ruimte overlaten voor experiment. 

De gemeenteraad is nu aan zet....

 

Blijf op de hoogte

Wil je de post en uitnodigingen van Platform GRAS per e-mail ontvangen?

Ik wil papieren post!

Platform GRAS is het architectuurcentrum van Groningen. Onze missie: het stimuleren en aanjagen van de kennis van de gebouwde omgeving en het debat daarover. Meer >
  • LinkedIn logo
  • LinkedIn