Boekpresentatie: Forum Groningen

Tijd: 16.00 uur Locatie: Forum Groningen (Rabo Studio) Organisatie: nai010, Gemeente Groningen, Forum Groningen, NL Architects

Op donderdag 30 maart lanceren uitgeverij nai010, de gemeente Groningen, Forum Groningen en NL Architects het boek Forum Groningen. Het belicht in columns, artikelen, diepgravende analyses en beeldverhalen van verschillende auteurs de context waarin het gebouw tot stand kwam.

Ruim 20 jaar werd gewerkt aan de oostzijde van de Grote Markt, met het Forum als cultureel hart van de ingreep. In opdracht van de gemeente ontwierp het Amsterdamse NL Architects een nieuw type gebouw. Hun ontwerp werd door zowel Groningers als de vakjury gekozen uit zeven ontwerpen van internationale architectenbureaus. 

Het boek Forum Groningen belicht het gebouw in columns, artikelen, diepgravende analyses en beeldverhalen. De context waarin het gebouw tot stand kwam komt langs, het ontwerptraject, de uitdagende realisatie en het uitbundige gebruik. Het rijk geïllustreerde boek biedt uiteenlopende perspectieven op de huiskamer van Groningen: van het ontwerp van trapleuningen tot overwegingen op stedenbouwkundig niveau.

Forum Groningen is uitgegeven door nai010 en omvat bijdragen van Anneke Bokern, Erik Dorsman, Joseph G. Gardella, Arnon Grunberg, Kirsten Hannema, Simon Henley, Pieter Hoexum, Ronald Hooft, Jeroen Junte, Jacqueline Knudsen, Marijke Martin, Jola Meijer, Niek Verdonk, Gerard Vos, Cor Wagenaar, Dirk van Weelden, Micha Wertheim, Nicoline Wijnja en Chris Zwart.

Tijdens de boekpresentatie, uiteraard in het Forum zelf, blikt directeur Dirk Nijdam terug op de eerste drie jaar en gaat journalist Jeroen Junte met Anneke Bokern, Pieter Hoexum en Reinier de Graaf in gesprek over de totstandkoming van het spraakmakende gebouw.