HOOP op Noorderzon: Marianne Loof en Esther Agricola

Tijd: 18.00 uur Locatie: Pollux, Noorderplantsoen Organisatie: GRAS i.s.m. Noorderzon

Na twee succesvolle edities is HOOP terug. Ook deze derde editie gaat over de grote opgaven van onze tijd. Van klimaatverandering, biodiversiteit en de energiecrisis tot een overspannen woningmarkt en de groeiende verschillen tussen arm en rijk – om er maar een paar te noemen. Je zou er moedeloos van worden. Toch mogen we de hoop niet verliezen!

Met HOOP bieden GRAS en Noorderzon drie bezielde gesprekken als remedie tegen de moedeloosheid. Twee gasten die elkaar nog niet of nauwelijks kennen of vanuit verschillende perspectieven met dezelfde opgaven bezig zijn, ontmoeten elkaar. Ze krijgen volop tijd voor een goed gesprek. En dat alles zónder gespreksleider.

Wat de gasten bindt? Ambitie, visie en de wil om met de grote opgaven van vandaag aan de slag te gaan. Samen gaan ze op zoek naar hoopvolle perspectieven op stad, landschap en samenleving.

Aflevering 2: Marianne Loof en Esther Agricola

Over duurzame ambities en ‘de stugheid van het systeem’

Pollux | za 24 aug | 18.00 | 80 min | entree € 8,-

Tickets via Noorderzon

'De Parijse klimaatdoelen naderen met rasse schreden. Willen we die doelen halen, dan zijn fundamentele keuzes nodig. Doen we dat niet en blijven we de hete aardappel voor ons uit schuiven, dan is de kans groot dat de bouw na 2030 met piepende remmen tot stilstand komt.'

Deze waarschuwing komt van architect Marianne Loof van LEVS architecten. Met haar bureau, en sinds 2022 ook als spoorbouwmeester van ProRail en NS, maakt ze zich sterk voor een duurzame transitie.

Maar hoe krijgen we die transitie op gang? Waar blijven we met al onze mooie ambities wanneer ‘het systeem’ nog niet meewerkt? En hoe kunnen grote, soms logge, organisaties snelheid maken en ook echt aan de slag gaan met circulariteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie?

Marianne gaat erover in gesprek met Esther Agricola, directeur van de Regio Noord-West van BPD Bouwfonds, de grootste gebiedsontwikkelaar van Nederland. Thema’s als klimaat, landschap, energie, circulariteit en duurzame mobiliteit staan bij hen eveneens hoog op de agenda.

Marianne Loof

Marianne Loof studeerde in 1989 cum laude af aan de TU Delft. In hetzelfde jaar richtte ze in Amsterdam met Jurriaan van Stigt het bureau Loof & van Stigt Architecten op, dat in 2005 met Adriaan Mout uitgroeide tot LEVS architecten. Met de recente publicatie Carbon-based design deed het bureau een handreiking aan iedereen die duurzaam bouwen concreet wil maken. Als spoorbouwmeester zet Marianne vol in op circulariteit, duurzaamheid en klimaatadaptieve stations.

Esther Agricola

Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de VU.  In 2000 werd ze directeur van KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, nu Platform31. Daarna maakte ze de overstap naar de gemeente Amsterdam, vanaf 2007 als directeur Monumenten & Archeologie en vervolgens als directeur Ruimte & Duurzaamheid. In juni 2021 begon ze bij BPD Bouwfonds als regiodirecteur Noord-West.