Lezing: Gerrit Nijhuis, architect

Tijd: 20.00 uur Locatie: Gorechthuis, Hortuslaan 1, Haren Organisatie: Nut

Peter Suidman geeft op donderdagavond 12 december 2019 in het Gorechthuis een lezing over architect Gerrit Nijhuis. Nijhuis maakte onder meer het Jugendstil-ontwerp voor het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. 

Gerrit Nijhuis (1860-1940) was een architect die vooral werkzaam was in de provincie Groningen. Nijhuis was samen met Karel Reker de grondlegger van het architectenbureau Nijhuis-Reker te Groningen. Hij was in zijn tijd een modieus en dienstbaar architect, die goed naar zijn opdrachtgevers luisterde en steeds de laatste technische mogelijkheden wist te benutten.

Een en ander resulteerde erin dat er onder zijn architectuur 383 panden werden gebouwd. Hiervan hebben 76 een status als monument gekregen en zijn er inmiddels 115 weer afgebroken, waaronder 17 door oorlogsgeweld verwoeste panden.

Gerrit Nijhuis was als vrijmetselaar lid van de loge L'Union Provinciale, waarvoor hij samen met de Groninger architecten J.A. Mulock Houwer en N.W. Lit het alweer afgebroken Logegebouw der Vrijmetselaren aan de Turfsingel in Groningen ontwierp.

Alle informatie vind je op de website van Nut.