Nominatieshow Groninger Architectuurmaand

Tijd: 17.00 uur Locatie: Theater de Steeg, Bloemsingel 10, Groningen Organisatie: GRAS i.s.m. Stichting Dag van de Architectuur Groningen en Atelier Stadsbouwmeester

Tijdens de Nominatieshow op donderdag 21 september maakt de vakjury bekend welke projecten zij nomineert voor de Groninger Architectuurprijs. Daarnaast praten we met een aantal gasten over de Leidraad Ontwerpselecties en het belang van goed opdrachtgeverschap. En gaan we het hebben over de noodzaak van een Provinciale Groninger Architectuurprijs.

Groningen stond dit jaar met maar liefst vier projecten in het Jaarboek Architectuur in Nederland, waarvan drie binnen de grenzen van de gemeente Groningen: de Kunstwerf van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries, het Busknooppunt UMCG Noord van Koen van Velsen architecten en de renovatie van het Stadhuis naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven en architectenbureau Fritz.

Een toevalstreffer of doen we het in Groningen gewoon heel goed? Waarin zit de kern van die geslaagde projecten? Zien we hier het resultaat van goed opdrachtgeverschap? En hoe kan de Gemeente Groningen, die bij alle drie projecten opdrachtgever was, ook andere (publieke) opdrachtgevers helpen en inspireren om voor het beste te gaan?

Als onderdeel van de nominatieshow van de Groninger Architectuurprijs, bespreken we het met architect Uri Gilad van Office Winhov, redacteur van het jaarboek architectuur, Stadsbouwmeester Nathalie de Vries en Erik Dorsman die met de stadsbouwmeester, GRAS en de gemeente Groningen werkt aan een Leidraad Ontwerpselecties waarmee Groningen de kwaliteit van het opdrachtgeverschap (nog) verder wil verhogen.

Daarnaast leggen we de vraag op tafel of het niet de hoogste tijd is voor een Provinciale Groninger Architectuurprijs. Dat doen we met architect Arnold Venema van VdpArchitecten, architect David de Boer en stedenbouwkundig ontwerper Jan Clots van +PEIL. Want verdient alles wat buiten de stad gebouwd wordt niet minstens zoveel aandacht, helemaal binnen de context van de versterkingsopgave? En zouden we met zo'n provinciale prijs bovendien een impuls kunnen geven aan de kwaliteit van het ontwerp en dus de Groninger bouwcultuur?

Benieuwd naar het geheim van goed opdrachtgeverschap, de inhoud van de Leidraad Ontwerpselecties en nut en noodzaak van een Provinciale Architectuurprijs?

Kom dan zeker op donderdag 21 september naar Theater De Steeg in de Kunstwerf aan de Bloemsingel 10, aanvang 17:00 uur.