Open Monumentendag 2022

Tijd: 10.00 uur Locatie: Divers, zie hieronder Organisatie: GRAS i.s.m. Gemeente Groningen

Monumenten zijn het toppunt van duurzaamheid. Ze staan er al jaren en hebben hun waarde bewezen. Maar dat maakt een monument nog niet energiezuinig, laat staan klimaatneutraal. Hier ligt een grote opgave. Want hoe verduurzaam je een monument zonder dat het ten koste gaat van bestaande waarden? Op zaterdag 10 september is er in het vernieuwe stadhuis een mini-tentoonstelling en kun je mee met rondleidingen waarin je antwoord krijgt op deze vraag.

Mini-tentoonstelling

Ecolobio: het heden, verleden en de toekomst van duurzaamheid
 
Duurzaamheid: da’s echt iets van nu, toch? Nou, niet helemaal. Ook duurzaamheid heeft een geschiedenis. Van enkel glas naar dubbel glas, van kolenkachel naar centrale verwarming, van enkelsteensmuur naar spouwmuur: talloze innovaties maakten onze gebouwen de afgelopen decennia duurzamer.
 
De mini-tentoonstelling Ecolobio gaat op zoek naar de historische wortels van duurzaamheid. Ook blikt de tentoonstelling vooruit: je ziet en voelt hoe duurzame innovatie eruitziet. Ontdek de circulaire, lokaal geproduceerde producten en nieuwe (of gewoon stokoude) ecologische en natuurlijke bouwmaterialen die ons gaan helpen om onze huizen én monumenten een duurzame toekomst te geven.

Stadhuis, Grote Markt 1, Groningen
Zaterdag 10 september
10.00 – 17.00 uur

Maak mij duurzaam!

Laat je rondleiden door duurzame monumenten
 
Aan de hand van drie voorbeelden gaan we tijdens Open Monumentendag op zoek naar de (on)mogelijkheden van het verduurzamen van ons erfgoed: het pas gerenoveerde stadhuis, het prachtige Groot Handelshuis (ook bekend als de oude V&D) en het Groninger Hoofdstation, dat aan de vooravond van een verduurzamingsslag staat. De rondleidingen worden gegeven door de betrokken opdrachtgevers, architecten en ontwikkelaars.

Wil je mee? Geef je dan op, dat kan door een mail te sturen naar omd@platformgras.nl. Vertel ons welk gebouw je graag wilt bezoeken en op welke tijd. Let op: het aantal plekken is beperkt, dus wacht niet te lang met opgeven!

Groot Handelshuis, Grote Markt 21, Groningen
Zaterdag 10 september
10.00-11.00 uur of 11.00-12.00 uur

Hoofdstation Groningen, Stationsplein 1, Groningen
Zaterdag 10 september
11.00-12.00 uur of 12.00-13.00 uur

Stadhuis, Grote Markt 1, Groningen
Zaterdag 10 september
13.00-14.00 uur of 14.30-15.30 uur

Headerbeeld: STV en Tjeerd Veenhoven