Let's Gro | Tentoonstelling Sponsland

Tijd: 09.00 uur Locatie: Grote Markt Organisatie: gemeente Groningen, provincie Groningen i.s.m. GRAS

Het Groninger landschap is een bijzonder landschap: rijk en oud. Het veranderende klimaat zorgt hier voor grote opgaven. Hoog tijd voor actie. Maar hoe ontwerp je voor een veranderend klimaat? En welke oplossingen passen in dit eeuwenoude landschap? Dat was de vraag die ten grondslag lag aan de ontwerpmanifestatie Sponsland. Het resultaat is tijdens stadsfestival Let's Gro te zien, midden op de Grote Markt.

8 LANDSCHAPSARCHITECTEN

Acht landschapsarchitecten uit binnen- en buitenland gingen de uitdaging aan. Ze studeerden op een even groot aantal opgaven. Deze bevinden zich alle in een spreekwoordelijke (dikke) taartpunt tussen Schiermonnikoog en Zuidlaren. Grofweg gaat het om het stroomdal van de Drentsche Aa en de Hunze: de rivieren die Groningen voor een belangrijk deel hebben gevormd. In deze taartpunt komen we zo ongeveer alle landschapstypen tegen die we ook elders in de Waddenregio aantreffen: van kleigronden en veenafgravingen tot het zand van de Hondsrug.

Juist die variatie maakt de uitsnede zo bijzonder. Hier kunnen we heel veel relevante opgaven manifest maken en voorzien van een oplossing of ten minste een inspirerende denkrichting. En daarvan kunnen niet alleen andere plekken langs de Nederlandse, Duitse en Deense Waddenkust profiteren. Ook voor andere delta’s in de wereld kan het van grote waarde zijn.

Tentoonstelling in de kas

Op vrijdag 5 november, om 9.00 uur, openen wethouder Glimina Chakor en gedeputeerde Mirjam Wulfse de tentoonstelling Sponsland. Deze staat gedurende het festival Let's Gro op de Grote Markt in een markante glazen kas. Sponsland bevat werk van Bureau B+B, MORE landscape i.s.m. VE-R, Flux landscape architecture, LAMA landscape architects, Agence TERTredje Natur, West 8 en LIST.

Sponsland is een initiatief van de gemeente Groningen, de provincie Groningen i.s.m GRAS. Curatoren zijn Peter Veenstra en Yttje Feddes. Het ontwerp en concept van de tentoonstelling is van de hand van Studio de Ronners in samenwerking met Lambert Kamps. Realisatie tentoonstelling: Wouter Elzinga.