Tip: Ubbo Emmius-lezing 2022

Tijd: 20.00 uur Locatie: Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen Organisatie: Stichting Ubbo Emmius

Na een afwezigheid van twee jaar in verband met de coronapandemie, keert de Ubbo Emmius-lezing terug met haar derde editie. Op woensdag 28 september 2022 zal in de Nieuwe Kerk te Groningen het thema Terugblik op vooruitgang: de jaren zeventig en Groningen centraal staan.

Nelleke Noordervliet blikt terug op de progressieve tijdgeest en veranderingsgezindheid die in de lange jaren zeventig door Nederland trok. Noordervliet is een gevierd auteur die veel over dit tijdperk heeft gepubliceerd. Haar literaire werk dient als uitgangspunt voor haar lezing, waarbij het boek Aan het eind van de dag bijzondere aandacht geniet. Op 12 september 2022 ontving Noordervliet de prestigieuze Nederlandse oeuvreprijs de Gouden Ganzenveer. 

De tweede spreker is Max van den Berg: de uitgelezen persoon om dit thema vanuit Gronings perspectief te bespreken. Van den Berg maakte in de jaren zeventig furore als wethouder in Groningen en was daarna onder meer voorzitter van de PvdA, Europarlementariër en Commissaris van de Koning in Groningen. Tijdens zijn lezing staat voor Van den Berg zijn spraakmakende periode als wethouder centraal. Daarin liep de stad Groningen op verschillende thema's landelijk voorop. Het roemruchte verkeerscirculatieplan is daarvan een goed voorbeeld.

Meer informatie: ubboemmiuslezing.nl