Groningse identiteit

De Linkse Mannen lossen het op // Lokale trots of eenheidsworst?

S05E01

Wijnwinkel De Roemer sluit zijn deuren. Een huurverhoging van 1000 euro doet eigenaar Jurjen Smeenk de das om. In het prachtige winkelpand aan de Astraat komt nu een Barista Café van koffieketen Doppio. Dit geval staat helaas niet op zichzelf. Hoe zorg je voor een stad met minder ketens en meer plekken die echt Gronings zijn?

Steeds meer Groninger ondernemers hebben last van hoge huren en stijgende lasten. En dat op het moment dat de aandacht voor karakter en eigenheid juist groeit. Minder horeca, en meer kleine retail, zo klinkt het vanuit de gemeenteraad. Groninger ondernemers moeten meer ruimte krijgen.

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een stad met minder ketens en franchisers en meer plekken die echt Gronings zijn? Is ‘minder horeca’ een oplossing? Aan welke touwtjes kunnen we trekken? Moeten we inkaderen? Zit de oplossing in meer of juist minder regels?

En hoe zit het eigenlijk met de olifant in de kamer: de eigendomsverhoudingen in de binnenstad, waar steeds meer panden van steeds minder mensen zijn? Van wie is die stad nou eigenlijk? En wie profiteert er van die huurverhogingen?

Linkse Mannen Bram Douwes en Wilbert van de Kamp gaan op zoek naar oplossingen met ‘stegen- en binnenstadsprofessor’ Marc Nolden, stadsbouwmeester Nathalie de Vries, die werkt aan een nieuwe visie op de binnenstad, en met Groninger ondernemers Harmen Riemer (Boekhandel Riemer en Koffiestation) en Emiel Driesten (Koffiestation). Ook wethouder economische zaken Carine Bloemhoff (PvdA) en Rico Tjepkema (woordvoerder PvdA - economische zaken en ruimtelijke ordening) schuiven aan.

'Lokale trots of eenheidsworst?' is een vervolg op de aflevering 'Sleetse Straten', van vorig seizoen.

Headerbeeld: Nienke Maat