De Linkse Mannen lossen het op // We komen hélemaal uit Groningen

S01E06

Groningen is de hoofdstad van de provincie Groningen, gelegen net ten zuiden van Kopenhagen. Er zijn winkels, restaurants en er is wifi. Het beroemde Van Gogh Museum is op slechts twee uur rijden van deze pittoreske stad. Maar wat is het toch lastig dat Amsterdammers zo lang moeten reizen om in Groningen te komen! In de zesde aflevering van De Linkse Mannen lossen het op werd de afstand tussen Amsterdam en Groningen definitief geslecht. 

 

Groningen is veel dichterbij dan je denkt

Bram en Wilbert trokken voor deze aflevering persoonlijk naar de hoofdstad. Ze praatten in De Balie met een diversiteit aan gasten, verdeeld over twee blokjes.

Blokje 1: 'Kon ik maar naar Groningen'

  • David Deijmann - kok en tuinman bij Choux. Groeide op in Dokkum en wil nu eigenlijk wel weer terug naar het Noorden (ten oosten van Dokkum).

  • Mette te Velde - oprichter van Strawberry Earth, creatief bureau voor duurzaamheid. Is net verhuisd van Amsterdam naar Baarn (maar zou ook best in Groningen willen wonen) en werkt aan een documentaire over de relatie tussen mens en natuur.

  • Jelmer de Boer - schrijvertje en ex-bewoner van Groningen. Heeft alle reden om níet in Amsterdam te wonen, werkt niet op een vaste locatie, maar woont tóch in Amsterdam.

Blokje 2: 'Hoe kom ik dan in Groningen?'

  • Vincent Kompier - urbanoloog, auteur, onderzoeker, criticus en moderator. Zou graag naar Groningen willen, als het maar niet zo ver weg was.

  • Jos van der Veen - machinist. Weet precies hoe je in Groningen komt, hoe lang dat duurt en wat je onderweg allemaal kunt verwachten.

  • Joost Keizer - forens. Rijdt met grote regelmaat op en neer tussen Amsterdam en Groningen.

  • Benni Leemhuis - raadslid in Groningen (GroenLinks). Denkt graag na over de toekomst van interstedelijke mobiliteit. Benni bleef door een treinstoring steken in Lelystad, maar was via FaceTime toch een beetje aanwezig.

Artist-in-residence was Bert Wabbe, volkszanger, die thuis is in elke stad. Ook historicus Jos Clemens deed een duit in het zakje. Hij weet vooral veel van hofjes, bijzonder relevant bij dit thema.

Scenarioschrijver Willem Bosch was de meest Rechtse Man die we in de buurt van Amsterdam konden vinden. In de rubriek ‘De Boze, Witte, Rechtse Man’ kreeg hij de mogelijkheid zijn mening over het onderwerp te ventileren.