De Linkse Mannen lossen het op // Sleetse straten

S04E03

Gangen en stegen: ooit had Groningen er honderden. Sommige maken nog altijd deel uit van het stadsweefsel. Toch ogen veel Groninger gangen en stegen sleets en slonzig. De sfeer van foute pandjesbazen die liefdeloos iedere vierkante meter in de verhuur gooien, overheerst. De Linkse Mannen vonden het tijd voor actie – zeker nu de openbare ruimte op veel plekken een make-over krijgt. 

Helaas beperkt de sleetsheid zich niet tot de kleine straten. De Oosterstraat, de Herestraat en de Ebbingestraat zijn hun grandeur al jaren kwijt. En dan hebben we het nog niet eens over de Peperstraat en de Poelestraat: de zuipstraten van de stad. Achterstallig onderhoud en vernielde gevels bepalen het beeld. 
 
Hoe krijgen we ook de sleetse straat mee? Hoe maken we die gevels weer mooi en de straten aantrekkelijk? Hoe creëren we ruimte voor een mooie mix van wonen, werken, winkels en horeca? Hoe geven we de zuipstraten weer klasse? Kan er wat meer eigenheid en Gronings ondernemerschap in?
 
Hoeveel Albert Heijns en Jumbo’s kan de binnenstad eigenlijk aan? En hoe gaan we om met bezorgdiensten, dark kitchens en alles wat ons op dat vlak nog te wachten staat?

Bram en Wilbert gingen op zoek naar oplossingen met landchapsarchitect en ruimtelijk strateeg Marc Nolden, die onderzoek deed naar de revitalisatie van de stegen van Utrecht, en creatief ondernemer en boekverkoper Harmen Riemer, bekend van Boekhandel Riemer en Koffiestation.

Dit thema kon natuurlijk niet besproken worden zonder GroenLinks-raadslid en twitterridder Benni Leemhuis, die de oorlog heeft verklaard aan de fout geparkeerde hoogwerker. Vooraf praatten de Linkse Mannen met Anneke Jansen, theaterprogrammeur bij SPOT, over de staat van het Groninger cultuur- en festivalklimaat.

We waren te gast bij de dit jaar geopende 'buurtbroedplaats' aan de Nieuwe Sint Jansstraat 35, en prachtig initiatief dat in ieder geval qua gebruik alvast wat kleur geeft aan de verder toch best wel sleetse straat tussen het stadshart en het UMCG.