Toekomst voor het bevingsgebied

De Linkse Mannen lossen het op // Versterkingspijn

S05E02

Nederland heeft een ereschuld aan Groningen, aldus de parlementaire enquêtecommissie. Hoe verder? Hoe bouwen we in het aardbevingsgebied aan een nieuwe generatie huizen die van nu is, maar ook onomstotelijk Gronings? De Linkse Mannen bespraken het op 29 maart in Ten Post.

Het hoge woord is eruit: de gaswinning heeft officieel rampzalig uitgepakt voor de Groningers. Hun belangen zijn stelselmatig genegeerd. Geld verdienen ging altijd boven veiligheid. Nederland heeft een ereschuld, aldus de parlementaire enquêtecommissie.

Gaan we nu dan eindelijk écht versterken? Niet alleen met het oog op veiligheid, maar ook met volle aandacht voor de enorme cultuurhistorische waarden van onze dorpen en ons landschap? Groningen beschikt over één van de oudste cultuurlandschappen van West-Europa. In het land van wierden en borgen vind je meer romaanse kerkjes dan in Toscane. Het is de hoogste tijd om de versterkingsopgave ook en vooral als een culturele opgave te gaan zien.

Maar hoe breken we uit onze zelfgebouwde procedurele gevangenis vol juridische valkuilen, bestuurlijke obstakels en stroop? Zit de oplossing in het betrekken van (lokale) architecten, wiens vak het is om met oog voor de context en de wensen en belangen van de bewoners tot het beste resultaat te komen?

Hoe borg je kwaliteit? Kan dat met dorpsbouwmeesters? Kunnen we na jaren van ellende de trots en het plezier maken van onze huizen en onze leefomgeving hervinden? Hoe bouwen we aan een nieuwe generatie Groninger huizen die van nu zijn, maar ook onomstotelijk Gronings?

Linkse Mannen Bram en Wilbert legden het op woensdag 29 maart allemaal op tafel. Ze gingen op zoek naar oplossingen met directeur-bestuurder Regina Bouius-Riemersma van de Nationaal Coördinator Groningen, rijksbouwmeester Francesco Veenstra, bouwmeester versterking Dianne Maas-Flim van de gemeente Groningen, gedeputeerde Fleur Gräper (D66), Overschild-bewoonster Klaasje Pen en architect Tjalling Zondag die namens De Toeverlaat bewoners in het aardbevingsgebied met raad en daad bijstaat.

> Luister op Spotify

> Luister op Apple Podcasts

Headerbeeld: Silvio Zangarini