Eemskanaal Noordzijde

Gouden grond

Portret van een verdwijnend stuk stad

Beeld:

Op een steenworp afstand van het centrum van Groningen, aan de noordzijde van het Eemskanaal, ligt een rauw en karakteristiek stuk stad. De term rafelrand is uitgekauwd, maar dekt wel de lading. Geld verdienen of uitgeven is hier niet de belangrijkste bezigheid, maar de grond is wel goud waard. Over een paar jaar wordt op deze plek de nieuwe woonwijk Stadshavens gebouwd. GRAS stuurde fotograaf Sebastiaan Rodenhuis naar het gebied toe, met de opdracht goed om zich heen te kijken en vast te leggen wat er binnenkort niet meer zal zijn.

Wat zag Sebastiaan?

Als geboren en getogen Groninger ken ik de stad, de mensen. Maar sommige plekken zijn ook voor mij een mysterie. De noordzijde van het Eemskanaal is zo’n gebied. Een stuk stad waar je langsfietst, maar niet bij stilstaat. Het ligt aan de rand van Groningen en tegelijkertijd aan de rand van de samenleving.

Met open vizier trok ik het gebied in. Ik zag vrijbuiters, vluchtelingen en bootbewoners. De gesprekken die ik met ze had waren even talrijk als open. Vruchtbaar. Na wat gepraat volgde een plaat. Ik legde mensen vast in hun natuurlijke omgeving, waar ze vrij zijn. Een omgeving waarvan ze de komende jaren afscheid zullen moeten nemen en die in de vergetelheid zal raken.