Grasduinen // Stadverlaters en nieuwe ruralen

De druk op de stad neemt toe, ook in Groningen. Tegelijkertijd hebben de dorpen in het ommeland te kampen met krimp. Stadverlaters bieden een hoopvol perspectief: jonge mensen ruilen de stad in voor het platteland, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Zijn zij een deel van de oplossing? Luister naar de tweede aflevering van Grasduinen.

Stadverlaters en nieuwe ruralen

De stad werkt al decennia als een magneet. Onderwijs, werk, cultuur en de nabijheid van gelijkgestemden lokken mensen van heinde en verre. De keerzijde van die aantrekkingskracht is dat de druk op de stad toeneemt. Steden worden hierdoor minder leefbaar en verliezen een deel van hun toegankelijkheid.

In het kielzog van deze ontwikkeling ontstaat een tegenovergestelde beweging: jonge mensen verlaten de stad, op zoek naar nieuwe avonturen op het platteland. Ze ontsnappen zo aan de drukte en de gespannen woningmarkt. De nieuwe ruralen gaan op zoek naar een andere manier van leven, voorbij de dichtstbijzijnde voorstad.

Pop-Up City, bureau voor stedelijke transformatie, deed de afgelopen jaren onderzoek naar het fenomeen stadverlaters. Het schreef er een rapport over waarin het de beweegredenen en motieven van stedelingen onderzocht. De bevindingen van het bureau zijn relevant voor Groningen: de woningmarkt in de stad is oververhit, terwijl de dorpen in het ommeland te maken hebben met serieuze krimp. Kunnen stadverlaters een onderdeel zijn van de oplossing?

In de tweede aflevering van onze podcast Grasduinen gaat Bram Douwes in gesprek met Joop de Boer van Pop-Up City, stadverlater Erik Wong en Mariëtte de Visser, wethouder Wonen van de gemeente Hogeland.

Wie zijn de stadverlaters? Waar gaan ze naartoe en waarom? En wat heeft hun verhuizing voor gevolgen?

Documentaire: Weg uit de Stad

Interesseert dit thema je? Regisseurs Tom Tieman en Saskia Jeulink maakten de documentaire Weg uit de Stad. Hierin komt het fenomeen stadverlaters uitgebreid aan bod.

Headerbeeld: Still uit Weg uit de Stad van Tom Tieman en Saskia Jeulink