Raadsvragen

Het College van B&D // Aflevering 1

Nieuwe talkshow met wisselende samenstelling

GRAS heeft een nieuwe talkshow: Het College van B&W. Die naam is overigens, door de wisselende samenstelling van de gastvrouwen en -heren, steeds anders. Met hun gasten beantwoorden zij steeds een actuele raadsvraag, en stellen ze meteen een vraag terug. Beluister nu aflevering 1: Het College van B&D!

College met wisselende samenstelling

In Het College van B&W staan elke aflevering niet één, maar twee thema's centraal. In wisselende samenstellingen beantwoorden Bram Douwes, Wilbert van de Kamp, Thereza Langeler en Daphne Smets iedere aflevering met hun gasten een actuele raadsvraag. Afhankelijk van die samenstelling krijgt de talkshow de naam Het College van B&W, B&D, W&T, T&B – je snapt het al.

Soms gaat het om een vraag die daadwerkelijk door de Groninger gemeenteraad gesteld is aan het ‘echte’ college van B en W, soms om een vraag vanuit Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten. Om het feest compleet te maken, stellen we ook altijd een vraag terug. Die voorzien we meteen van een oplossingsrichting – wel zo makkelijk.

Ons college neemt veel vragen in behandeling, maar niet álle. Altijd is er een relatie met de ruimtelijke ontwikkeling van stad en ommeland, of met de Groninger cultuur. We hebben immers niet overal verstand van. 

Aflevering 1: Het College van B&D

Wat is ruimtelijke kwaliteit? // Van popstad naar cultuurstad

Illustratie: Sanne Boekel

> Luister op Spotify

In aflevering 1 hebben Bram Douwes en Daphne Smets het onder de naam Het College van B&D over de vragen die op 2 februari jongstleden door de PvdA, D66, SP en Partij voor de Dieren werden gesteld over ‘het aanjagen en realiseren van ruimtelijke kwaliteit en goed ontwerp’ in de gemeente.

Want hoe doe je dat? Hoe maken we van Groningen (weer) een architectuurstad? En wat is ruimtelijke kwaliteit nou eigenlijk? 

De antwoorden komen van Gerben Kleiman, dorpsbouwmeester en senior adviseur stedenbouw en ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Het Hogeland. Hij slaagt erin om ondanks (zijn weerzin tegen) kafkaëske bureaucratie, knellende procedures en een sterke focus op tijd, kosten, proces en veiligheid zelfs in het aardbevingsgebied tot overtuigende goede plannen te komen. Wat is zijn recept?

Daarna is de beurt aan een trio directeuren: Femke Eerland van Noorderzon, Lieselot Van Damme van Kunstpunt en Nicolette Bartelink van Museum aan de A. Want hoe staat het er in ‘popstad Groningen’ eigenlijk voor met de andere cultuur?

Is ons museale aanbod niet wat mager? Hoe kijkt Noorderzon naar de toekomst? Hoe zorgen we ervoor dat de aimabele plannen voor Niemeyer ook werkelijk van de grond gaan komen? En waarom beschikt de gemeente eigenlijk niet over een uitdagend integraal cultuurbeleid dat verder kijkt dan alleen de dag van morgen? 

Nicolette Bartelink had last van bronchitis, en haar microfoon ook. Daarom laat de audiokwaliteit als zij aan het woord is wat te wensen over.

Foto's: Douwe de Boer