Het College van B&W // Aflevering 1
Werken aan de stad
De gemeenteraadsverkiezingen naderen met rasse schreden. Hét moment om alle verkiezingsprogramma’s eens goed tegen het licht te houden. In drie opeenvolgende avonden gingen Bram Douwes en Wilbert van de Kamp op zoek naar antwoorden. Dat deden ze, heel verfrissend, verschoond van lijsttrekkers en potentiële raadsleden. Want het College van B&W is gegarandeerd 100 procent politicusvrij!
Groningen is volop in ontwikkeling. Overal wordt gebouwd, infrastructuur wordt aangepakt, het station gaat op de schop, de openbare ruimte krijgt een boost en er ligt een opgave om duizenden woningen te bouwen. Nog groter zijn de opgaven op het vlak van klimaat, energietransitie, groen en biodiversiteit.
Al die opgaven vragen om een sterke visie, om krachtige stedenbouw en natuurlijk om goede, integrale plannen. Maar: hoe doen we dat? Bram en Wilbert bespraken het met architectuurhistoricus Erik Dorsman en onze eigen Peter Michiel Schaap, directeur-bestuurder van GRAS. Niet geheel toevallig zijn dit twee van de auteurs van het boek Een voorbeeldige stad; een oproep om met liefde en aandacht voor de bestaande context te werken aan de stad.
Zijn we goed op weg of mag er nog wel een tandje bij? Hoe zorgen we dat we over pakweg dertig jaar met trots terug kunnen kijken op dat wat we nu in gang zetten?
Vaste gast was Thereza Langeler, journalist bij Dagblad van het Noorden. Zij leerde alle verkiezingsprogramma’s uit haar hoofd en bekeek of ze de toets der kritiek konden doorstaan. Wabbesch Wabbesch presenteerde iedere aflevering zijn eigen visie op de Groninger gemeentepolitiek.
Als perifeer provinciestadje zijn we natuurlijk niets zonder wijze lessen uit de Randstad. Daarom waren we dolblij met onze Amsterdammer in residence Jan van Tienen, oud-hoofdredacteur van Vice. Hij stond ons op weg naar de verkiezingen met raad en daad bij.












Foto's: Douwe de Boer