Over jouw relatie met mokken, kopjes en bekers

Tekst:
Leestijd: .

Nu we midden in de vakantie zitten lijkt het mij het uitgelezen moment voor wat contemplatie over onze relatie met kopjes, mokken en wegwerpbekers. Omdat we daar even lekker weg van zijn.

Op de site van Milieu Centraal staat beschreven dat de milieu-impact van een wegwerpbeker en die van een stenen mok nagenoeg gelijk zijn. Maar waar je ook uit drinkt: je kunt de milieu-impact hoe dan ook verlagen. Hoe? Door een beker, kopje of mok meerdere keren te gebruiken, zonder af te wassen. Omspoelen met beetje koud water mag wel.

Daarmee vliegen het nut en de noodzaak van het meenemen van je eigen mok de deur uit. Waarom zou je dat doen, als de milieubelasting nagenoeg gelijk is? De wegwerpbeker is tenslotte net zo goed of slecht voor onze aarde.

Toch is er een groot verschil tussen de eigen mok en de wegwerpbeker. En dat is jouw relatie met deze twee.

Je eigen mok is jouw eigendom, en dat wil je graag zo houden. Als de drank genuttigd is blijft de mok van jou. Als je hem (onverhoopt) in de vergaderzaal laat staan, ga je terug om hem op te halen.

Oormerk jouw wegwerpbeker, laat zien dat hij van jou is en gebruik hem de hele dag

Met de wegwerpbeker daarentegen is jouw relatie anders. Deze wordt jouw eigendom zodra hier koffie, thee of iets anders vloeibaars in wordt geschonken. Maar na de laatste slok ligt beëindiging van deze fragiele relatie op de loer.

Het moment na de laatste slok, als de beker leeg is en je op weg bent naar de tafel, is cruciaal. Zodra hij een plek krijgt tussen andere gebruikte bekers is de kans groot dat niemand meer weet van wie hij is. Dan is hij verloren, en slechts één keer gebruikt.

Mocht je nu je eigen mok hebben, maar deze een keer vergeten zijn; relatieverbetering met de wegwerpbeker is makkelijk te realiseren. Oormerk jouw wegwerpbeker, laat zien dat hij van jou is en gebruik hem de hele dag.

Dit lijkt een onbeduidende actie, een kleine stap met weinig impact – en dat is het ook. En toch zit er meer in.

Stel je voor dat we onze relatie met een heleboel spullen en materialen analyseren en onderzoeken. Het verbeteren van deze verhoudingen is vast en zeker een van de sleutels bij de beweging naar een circulaire economie.

Er is geen betere dag dan vandaag om na te denken over jouw relatie met spullen en materialen. Het is Earth Overshoot Day 2019: vandaag hebben we met elkaar de bronnen opgemaakt die de aarde in één jaar aan kan vullen (onze ecologische voetafdruk min de biocapaciteit van de aarde). In 1970 viel deze dag voor het eerst binnen een jaar. We zijn samen aan zet, in het kleine én in het grote.