Publieke ruimte: niet voor iedereen

15 juli 2022 Leestijd: 1 minuut

GRAS vroeg onlangs vier filosofiestudenten de menselijkheid van nieuwe woonbuurten te onderzoeken. Maar zoals het filosofiestudenten betaamt besloten Bernau Streekstra, Daniël Roggeveen, Naud Katerberg en Roxanne Coninckx die vraag niet te beantwoorden, maar te ontleden. Het resultaat: een podcast over dakloosheid in de publieke ruimte.

Het onderzoek van Streekstra, Roggeveen, Katerberg en Coninckx vond plaats naar aanleiding van het project Buiten de Muren, onderdeel van een tweedejaarsvak van de bacheloropleiding filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Studenten doen er onderzoek 'buiten de muren van de academie' en pakken daarbij maatschappelijk vraagstukken op met een creatieve inslag.

Hoe maak je nieuwe buurten levendig en menselijk? Die vraag legde GRAS de studenten voor. Daaruit destilleerden zij vervolgens een nieuwe vraag: wat is levendigheid precies, en voor wie zou die ontworpen moeten worden? Het perspectief van daklozen lijkt over het algemeen niet in overweging te worden genomen. Maar hoe zou de publieke ruimte eruitzien als dat wél zou gebeuren?

Aan de hand van filosofische literatuur en een viertal gesprekken met Jonny de Graaf, Roel Griffioen, Marnix van der Scheer en Sophia Rogge - maakten de filosfiestudenten de podcast Publieke ruimte: niet voor iedereen.