Groninger Architectuurmaand

SuperHub en iederz winnen Groninger Architectuurprijs 2023

Prijzen voor De Zwarte Hond en De Unie Architecten

Leestijd: .

Vrijdag 6 oktober zijn in Het Groot Handelshuis aan de Grote Markt de prijzen voor de beste nieuwe architectuurprojecten van Groningen uitgereikt. De vakjury gaf de Groninger Architectuurprijs aan het project SuperHub in Meerstad, ontworpen door De Zwarte Hond. Het publiek koos voor de nieuwe vestiging van sociaal ontwikkelbedrijf iederz, ontworpen door De Unie Architecten. De gemeente Groningen viel als opdrachtgever dit jaar veelvuldig in de prijzen.

PRIJSWINNAARS VAKJURY

De vakjury, die elk jaar uit een andere stad komt, kwam dit jaar uit Tilburg en bestond uit architect Suzy Chong (BURO013)landschapsarchitect Nout Sterk (Studio REDD)gebiedsontwikkelaar Jasper van der Wal (woningcorporatie TBV Wonen), stedenbouwkundige Marc Olthuis (Gemeente Tilburg), projectontwikkelaar Rob Keijzer (Honk), ontwerper en onderzoeker Ton van der Hagen (Archistad) en architect Dagmar Ebbeling (Stek architecten).

Eerste prijs: SuperHub

Samen wezen de juryleden uit de vijftien eerder genomineerde projecten SuperHub als winnaar aan. De Zwarte Hond maakte het ontwerp in opdracht van MWPO, met Brands Bouw en Heko Spanten BV als bouwers.

Tweede prijs: De Kunstwerf

De tweede prijs ging naar de Kunstwerf, uitgevoerd door Studio Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries Architecten, in opdracht van de gemeente Groningen. Geveke Bouw & Ontwikkeling tekende voor de bouw.

Derde prijs: Regulateur

De derde prijs was voor woongebouw Regulateur, ontworpen door De Zwarte Hond en Felixx Landscape Architects in opdracht van Nijestee en uitgevoerd door Trebbe Bouw.

Winnaar juryprijs: SuperHub // Foto: Ronald Tilleman

WINNAARS PUBLIEKJURY

Zes geïnteresseerde Groningers, geselecteerd uit een groep mensen die zich opgaven, vormden dit jaar de publieksjury. Ook zij kozen hun winnaars.

Eerste prijs: Nieuwbouw iederz

De eerste plek ging naar de herhuisvesting van sociaal ontwikkelbedrijf iederz. De Unie Architecten ontwierp het, in opdracht van de gemeente Groningen. Het werd gebouwd door BAM en Noorman Bouw- en milieuadvies. 

Tweede prijs: OBS De Driebond

De tweede prijs gaf het publiek aan basisschool De Driebond in Engelbert, ontworpen door vector-i in opdracht van de gemeente Groningen en Openbaar Onderwijs Groningen, en gebouwd door BCN Groep B.V., Ingenieursbureau Dijkhuis, Bureau 1232 en Vriesbouw.

Derde prijs: SuperHub

De derde plaats gaf de publieksjury aan de winnaar van de juryprijs: SuperHub.

Winnaar publieksprijs: iederz

ONLINE VERKIEZING

Online konden mensen een maand lang stemmen op hun favoriete project. Net als bij de vakjury kwam hier de SuperHub in Meerstad als winnaar uit de bus.

DUURZAAMHEIDSPRIJS: GRODUAP

Voor de tweede keer werd ook de GRODUAP uitgereikt: de Groninger Duurzaamheids-aanmoedigingsprijs, een initiatief van stadsbouwmeester Nathalie de Vries. Ontwerpen met een uitgesproken duurzame component komen ervoor in aanmerking.

Eén project sprong er in dat opzicht uit, dit jaar: de winnaar van de juryprijs, SuperHub. Dit project kreeg dan ook de tweede GRODUAP.

GRONIEK: GRONINGSE NIEUWE KLASSIEKER

Nieuw dit jaar is de GRONIEK: een prijs voor een Groningse Nieuwe Klassieker, uitgereikt door architect en bouwmeester versterking Dianne Maas-Flim. Hij is bedoeld voor een project dat met liefde een aandacht ontworpen is, en een goede nieuwe laag aan de omgeving toevoegt. De eerste editie ging naar de door korthtielens architecten ontworpen Kattenbrug in de Groninger binnenstad.  

Over de Groninger Architectuurprijs

De Groninger Architectuurprijs is dé prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen. Jaarlijks maken we aan de hand van alle inzendingen de balans van de Groninger architectuur op. Met de prijs vragen we aandacht voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp.
 
Op grond van de inzendingen bepalen een vak- en publieksjury hun winnaars: het beste nieuwe bouwwerk van Groningen. Ook online kan gestemd worden. De prijzen worden uitgereikt aan de winnende teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers.
 
De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Het is onderdeel van het programma van de Groninger Architectuurmaand.