Complimenten voor collega's

Taart van Ben

Tekst:
Leestijd: .

Architecten complimenteren elkaar maar zelden. Kritiek uiten is vaak makkelijker. Met de rubriek Taart van... willen we daar verandering in brengen. Ben van der Meer van vector-i is de tweede die een taart uitdeelt aan een collega.

Superhub, Meerstad // Ontwerp: De Zwarte Hond // Foto: Silvio Zangarini

Architect Marnix van der Scheer trakteerde mij in juli 2021 onverwacht en persoonlijk op een taart, ‘vergezeld van welgemeende complimenten voor de dertig oranjebruine woningen in Meerstad’. Verrast en overdonderd ontving ik deze collegiale waardering, natuurlijk namens vele anderen. Want succes en vaders – u kent het spreekwoord. Na het ontvangen van de taart en complimenten was ik aan de beurt om ze zelf uit te delen.

Toegegeven: het kostte me wat tijd, maar nu is het zover. Ruim anderhalf jaar later geef ik de complimententaart door. Erik Roerdink krijgt hem voor de uitmuntende Superhub, eveneens gerealiseerd in Meerstad. Ze boffen daar maar.

Dat Erik een hele goeie architect is, wist ik al. Maar wat hij hier met De Zwarte Hond geflikt heeft, is een ander paar mouwen. Hij deed er zelf, toen ik hem trof in deze mooiste Jumbo van Nederland, vrij koeltjes over, trouwens. Mijn complimenten ontving hij wat ongemakkelijk, waarbij hij wegkijkend de puntjes die volgens hem misschien nog iets beter hadden gekund, of nog beter moesten, benadrukte. Erik is er de man niet naar om zich uitgebreid te laten complimenteren, denk ik.

Zelf zag ik die puntjes trouwens niet. Wel zag ik een imposante consumentenkathedraal. En dat bedoel ik bewonderend.

De Superhub doet me denken aan de Hala Targowa uit 1906, van architect Richard Plüddemann. Het gebouw staat in het Poolse Wroclaw, ik liep er in 2018 naar binnen en werd opgewonden van de elegantie, spanning en sensualiteit van de ragfijn uitgekiende constructie-esthetiek die (letterlijk en figuurlijk) hoog boven de alledaagsheid uittorent.

Waar Plüddemann met zijn ontwerp de hoogwaardige bouwkunst alleen presenteert aan bezoekers van de Hala Targowa, laat Erik het spel van prachtige houten spanten en oogstrelende verbindingen ook zien aan mensen die het gebouw alleen maar passeren. De ervaring van jezelf door Meerstad bewegen wordt daardoor haast terloops enorm verrijkt.

Iedere keer als ik vanuit het westen, via de Vossenburglaan, de Superhub nader, geniet ik van de manier waarop het gebouw gaandeweg onthuld wordt. Het lijkt een mise-en-scène van twee grootheden: het gebouw en het naastgelegen Park Meerstad. De hoogte van de Superhub lijkt samen te werken met de heuvels, plooiingen en glooiingen van het door LAOS ontworpen park, in een spel van verhullen en onthullen. Bij mij wakkert het de behoefte aan om verder te gaan, om meer te kunnen zien. 

Misschien verbeeld ik me die samenwerking tussen gebouw en park. Toch denk ik dat Erik met De Zwarte Hond meester is in het ensceneren van gebouwen in landschap, stad of dorp. Dat heeft hij hier kunnen tonen. En mógen tonen, want ook opdrachtgever MWPO verdient een groot compliment. En taart. Maar die kreeg Erik – ín de Jumbo en uit de Jumbo.

Ben van der Meer, Erik Roerdink, Marnix van der Scheer // Foto's: Silvio Zangarini

Taart van … is een terugkerende rubriek. Erik Roerdink is de volgende architect die een collega met een goed project in de schijnwerpers mag zetten. Alles voor een positief Groninger architectuurklimaat!