Complimenten voor collega's

Taart van Erik

Tekst:
Leestijd: .

Het duurde even, maar de rubriek Taart van... krijgt een vervolg. De taart van Erik Roerdink, architect en partner bij De Zwarte Hond, is geen compliment voor een project, maar eerder voor een oeuvre.

Enkele maanden geleden mocht ik van Ben van der Meer een taart in ontvangst nemen. Een smakelijke opvolging op de taart die Ben op zijn beurt van Marnix van der Scheer kreeg, als sympathiek gebaar waarbij collega-architecten elkaar een compliment geven.

De taart is natuurlijk allang op, maar van een compliment blijk je lang na te kunnen genieten. Dus toen ik er door Chris Zwart van GRAS vriendelijk aan werd herinnerd dat ik toch wel erg veel tijd nam voor de volgende taart, was het hoog tijd voor het doorgeven van mijn compliment. 

Mijn keuze viel al snel op een architect die ik niet alleen bewonder voor een enkel gebouw, maar vooral ook voor het oeuvre dat hij in de loop der jaren zorgvuldig heeft opgebouwd. Een vakman wiens fascinatie voor hout, en de toepassing in zijn gebouwen, onze tijd ver vooruit is gegaan. Niet zozeer als doel op zich, maar als middel om gebouwen met een ziel te maken, die de gebruikers een bijzondere ervaring geven.

Mijn eigen Taart van Ben mocht ik, mede namens De Zwarte Hond, in ontvangst nemen voor de Superhub in Meerstad. Op mijn beurt wil ik de taart graag doorgeven aan Haiko Meijer van het Groningse bureau Onix NL.

Kapstee, ontworpen door Onix NL in Krewerd

Haiko is al jaren gefascineerd door het ontwerpen van houten gebouwen. In een tijd waarin bijna elk zichzelf respecterend architectenbureau wel een CLT-handboek of een CO2-ontwerptool lanceert, is het fascinerend dat Onix met het boek Wood Works al in 2009 (!) een van de meest interessante boeken over architectuur in hout maakte. Op menig opleiding is het boek verplichte kost. Het probeert ons geen zand in de ogen te strooien met eindeloze data, maar is een vurig betoog voor een zorgvuldige architectuur, gebaseerd op vakmanschap en experiment.

Wanneer ik vanuit mijn woning in Glimmen de kop van Drenthe in fiets, kom ik vaak langs de multifunctionele schuur in Noordlaren. Het is een van de eerste werken van Onix en staat bijna aan de basis van een nieuwe architectuurstroming van de schuurwoningen. Een concept dat helaas om commerciële redenen door velen is gekopieerd, maar in de praktijk tot weinig succesvolle resultaten heeft geleid. ‘Beter goed gestolen dan slecht bedacht’ gaat niet altijd op, zo blijkt maar weer.

Wat ik nog het meest waardeer aan het werk van Haiko is dat hij zichzelf, en daarmee ook het bureau Onix, doorlopend is blijven vernieuwen. Het populieren tuinhuisje in Groningen, waar architectuur en landschap midden in de stad in elkaar overvloeien, de verandawoningen in Lelystad of recentelijk de Cubestee zijn slechts enkele voorbeelden uit een rijk oeuvre.

En recent werd ik weer verrast door een interessant project, namelijk de Kapstee in Krewerd. Een experiment voor tijdelijke huisvesting in het aardbevingsgebied, bestaande uit sympathieke archetypische houten woningen-met-kap die ontspannen in het landschap staan. Dit project is een verademing ten opzichte van de vele matige voorbeelden die we maar al te goed kennen van tijdelijke en permanente woningbouw in het aardbevingsgebied. Kapstee voegt zich bescheiden naar het landschap, past met zijn architectuur in de traditie van de Groningse schuren, is modulair en verplaatsbaar, en is bovendien gemaakt in samenwerking met kleinere lokale aannemers. 

Onder het genot van een stukje taart vertelde Haiko met veel passie over de gedachte achter de Kapstee: een basiswoning die zoveel mogelijk is ontdaan van onnodige toevoegingen en daarmee bewoners de kans biedt hun huis in de loop van de tijd zelf, op eigen wijze, uit te breiden. Natuurlijk is het prijzenswaardig dat daarbij veel hout wordt toegepast en dat zo’n woning het klimaat minder belast dan een huis van beton. Maar dat de woning zoveel ruimtelijke kwaliteit heeft en ook nog eens met de tijd kan meegroeien, dat maakt het pas echt duurzaam. Zoiets is een compliment mét taart meer dan waard!

Taart van … is een terugkerende rubriek. Haiko Meijer is de volgende architect die een collega in de schijnwerpers mag zetten. Alles voor een positief Groninger architectuurklimaat!