Complimenten voor collega's

Taart van Marnix

Tekst:
Leestijd: .

Architecten complimenteren elkaar maar zelden. Kritiek uiten is vaak makkelijker. Met de rubriek Taart van... willen we daar verandering in brengen. Marnix van der Scheer van MX13 trapt de serie af.

'Aandacht maakt alles mooier.' Met deze IKEA-slogan vatte architect Ben van der Meer van vector-i de sleutel tot het succes van hun project aan de Vossenburglaan samen. Marnix van der Scheer ging samen met GRAS bij zijn collega op bezoek om een taart te bezorgen, vergezeld van welgemeende complimenten voor de dertig oranjebruine woningen in Meerstad.

Aan de Vossenburglaan zie ik direct dat die IKEA-wijsheid klopt. De woningen vallen op door hun zorgvuldige detaillering, sfeervolle kleurgebruik, bijzondere huisnummering en vlakkenspel in verschillende kleuren voegwerk. De daktrimmen sluiten in kleur naadloos aan op de dakpannen en lopen prachtig over in de belijning van de steile daken.

Woningen aan de Vossenburglaan in Meerstad, ontworpen door vector-i // Foto: Ronald Zijlstra

Hoe langer je kijkt, hoe meer aandacht je ziet. Over ieder detail is nagedacht. De woningen verspringen, waardoor overhoeks uitzicht ontstaat en ieder huis zijn eigen plek krijgt.

Het project is gebouwd door en in het bouwsysteem van Plegt-Vos. Vector-i zocht de kansen van dit systeem en werkte deze door tot een hoog niveau. Van het generieke karakter van het bouwsysteem is daardoor niets meer voelbaar. In mijn optiek is dit een prachtig voorbeeld van hoe de kennis en ervaring in een bouwsysteem wordt gekoppeld aan ontwerpend vakmanschap. Dat verdient een taart – en hopelijk veel vervolg!

Taart van … is een terugkerende rubriek. Ben van der Meer is de volgende architect die een collega met een goed project in de schijnwerpers mag zetten. Alles voor een positief Groninger architectuurklimaat!