3Plex
2005

Wat gebeurt er als je een beeldend kunstenaar, een designer en een architect met precies dezelfde opdracht het bos instuurt? Met hetzelfde materiaal, evenveel tijd en evenveel ruimte voor het realiseren van die opdracht? En wat gebeurt er als ze op elkaars creaties moeten voortbouwen? Kun je na afloop herkennen wie de architect was, wie de designer en wie de beeldend kunstenaar?

3Plex was een experiment – een dynamische tentoonstelling waarin de voortdurende verandering centraal stond. In een ultieme verkenning van het begrip creativiteit zochten we naar de grenzen van en de raakvlakken tussen kunst, design en architectuur.

Waarin verschillen de disciplines nog van elkaar en waar liggen de overeenkomsten? Hoe verhouden de creatieve processen van beeldende kunst, design en architectuur zich tot elkaar?

In de eerste shift van 3Plex, in september 2005, werkten architect Theo Deutinger (TD*), beeldend kunstenaar Suchan Kinoshita en designer Joost Alferink (WAACS) tien dagen lang aan dezelfde opdracht: bouw de ultieme bar.

Een maand later vond shift 2 plaats: architectenbureau Onix, beeldend kunstenaar Marc Müller en designers Ward Huting en Gerard de Hoop bouwden door op de bars uit de eerste shift, opnieuw tien dagen lang.

In de derde en laatste shift, in november 2005, bouwden Felix Claus van architectenbureau Claus & Kaan, beeldend kunstenaar Kie Ellens en designer Maarten Baas verder door op de 3Plex-bars.

Na de officiële opening van de bars was de tentoonstelling steeds ruim twee weken gratis te bezoeken.